Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Николай Радулов: Пожарът със скандалите вече не може да бъде угасен

Николай Радулов
Снимка: Ани Петрова, БНР

„Въпросът е защо чак сега и защо в този обем се иска такава справка от главния прокурор? Защо става дума само за политици и за хора на висши държавни длъжности? При една елементарна проверка ще излезе, че има такава информация, но тя не е била предадена по надлежния ред, а това е престъпление. Това е въпрос на политическа целесъобразност. Дали обаче ДАНС трябва да бъде само адресат на подобно искане от главния прокурор, защото част от финансовото разузнаване е в ДАНС, част е в Министерството на финансите. Би трябвало подобно искане да бъде излъчено и спрямо Държавна агенция „Разузнаване“ и спрямо НАП“.

Така експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов, който е бивш секретар и заместник-министър на МВР, коментира поисканото от Сотир Цацаров – ДАНС да предостави цялата налична информация (включително и от финансовото разузнаване) относно банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности, и недекларирани по съответния ред.

„Най-простата сметка е да се направи едно съответствие между сметката, лицето, сумата и възможностите му да придобие такава сума. Това, което се говори, че извън страната годишно изтичат по 2-3 млрд. годишно, тези пари не изтичат по канализацията или по интерконекторна тръба, а изтичат през банковата система. Трудно е торби да се пренасят през границата, това значи, че най-малкото е съобщавано за трансакция, а докъде е стигнала проверката и оповестени ли са широко резултатите от подобна проверка, това е друг въпрос. Важно е да се знае дали ръководството на държавата е било уведомено и какви мерки е взело“, допълни още проф. Радулов в предаването „12+3“.

„Ако има политическа воля, се провежда борба с корупцията, гражданите се уведомяват за това, защото те са крайно заинтересувани, все пак тези пари излизат от техния джоб. Очевидно е имало политическа преценка какво трябва и какво не трябва да се съобщава на гражданите. Виждате, че от това затъмнение, в което сме всички ние, произтичат много други неща и трябваше скандалът да започне да се разплита откъм едни апартаменти и едни асансьори, за да стигнем днес до по-съществени неща“.

Според проф. Николай Радулов няма вече как този пожар да бъде загасен, защото непрекъснато расте с нови подробности: 

„След няколко месеца ще се появят информации за сериозни недвижими имоти в чужбина. Подочух за остров Тасос, където хора от административните висши държавни длъжности имат апартаменти, и на подобни места в Гърция, в Испания. Когато дълго време са пазят в тайна неща, които касаят интересите на гражданите, в края на краищата налягането се увеличава и когато няма клапан за отпускане, тенджерата под налягане избухва“.

„Искането на Цацаров, макар и малко позакъсняло, показва, че нарушения на правни норми, незаконно забогатяване, корупция – могат да бъдат установени и дори наказани след не кой знае колко сериозни проверки. Идеята, че няма корупция, а има усещане за корупция, очевидно не работи. Всичко зависи доколко главният прокурор ще е настоятелен и упорит“.

Интервюто с проф. Николай Радулов можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ДАНС обяви готовност да даде информация за банкови сметки и офшорки до края седмицата

Пред журналисти председателят на ДАНС Димитър Георгиев обяви готовност за отговор в най-кратки срокове, като е възможно това да стане още до края на седмицата, на искането на главния прокурор Сотир Цацаров агенцията да предостави цялата налична..

обновено на 15.05.19 в 21:43

За банковите сметки и офшорките - защо сега се търси информация

„Дори да не е лично уязвим в буквалния, в криминалния смисъл, министър-председателят, който фактически еднолично управлява държавата в последните почти 10 години, носи цялата друга – политическа и морална отговорност за всичко, което се е случвало и..

публикувано на 15.05.19 в 17:08
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52