Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ганев: Тол таксата ще се пренесе върху цените на стоките, но не драматично

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

Отлагането на тол системата с 3 месеца може би е разумно. Като цяло имаме практиката всяка реформа, която нормално се подготвя в съответното министерство, да се среща сериозен отпор и сме свикнали подобни реформи дори да отпадат, заяви пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Според него съгласието да има тол такса е сравнително широко, спорът е колко да бъде облагането. Тежест върху превозвачите ще има и тя ще се пренесе върху цените на превозваните стоки, макар и не драматично:

„В рамките на тези 3 месеца, в които системата ще се прилага симулативно, т.е. вижда се какви биха били приходите и плащанията, без те да се правят, ще се види как на практика работи системата и каква ще реалната картина“, посочи Ганев в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

Според него ситуацията ще бъде тежка през следващите месеци, защото, ако се преразгледа обхватът на пътищата, ако се преразгледат самите тол такси, особено за тежките камиони, тъй като там е голямото оскъпяване – всичко това ще доведе до много по-малко приходи.

„Ако в преговорите се окаже, че превозвачите са съгласни на едни параметри, които обаче водят до приходи наполовина, ще има голям конфликт и е трудно да се прогнозира кой ще спечели в него“, каза Ганев.

Преговорите отлагат проблема, ще бъде тежко да се постигне компромис, отбеляза той.

„Не трябва да забравяме, че в това обсъждане всеки се бори за своето, бизнесът ще се опита да направи така, че да плаща максимално малко, а държавата ще се бори да вземе максимално много“, отбеляза икономистът.

„Въвеждането на изцяло нова система създава големи възможности за провал“, предупреди той.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Срещата на превозвачи и представители на транспортни фирми с премиера Бойко Борисов

Въвеждането на тол системата се отлага с 3 месеца

Въвеждането на тол системата ще бъде отложено с 3 месеца. Най-вероятно заплащането за изминат километър за тежкотоварните автомобили и автобуси ще започне през ноември, а не от средата на август, както беше планирано. Цените също ще се определят в..

обновено на 16.05.19 в 16:40
ВИЖТЕ ОЩЕ
главен комисар Александър Джартов

Александър Джартов за пожара в Гърция: На този етап не се налага евакуация

Спряно е гасенето на пожара в планината Славянка в участъците, които са близо до минното поле, заради експлозии в района.  Взривове от минните полета се чуват от над 2 часа. Полетата са по линията на километър-километър и половина по границата...

публикувано на 30.07.24 в 12:12
Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Неуспешна първа среща на ИТН с депутат от "Величие"

Неуспешно приключи първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. На нея трябваше да присъстват шестимата депутати от разпадналата се група на "Величие", лоялни на..

публикувано на 30.07.24 в 12:07

ЕК благодари на Франция и Гърция за помощта за пожарите в България

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен благодари на Франция и Гърция за предоставената на България помощ за борба с пожарите, предаде БТА. Много благодаря за подкрепата по механизма на ЕС за гражданска защита, написа тя в социалната..

публикувано на 30.07.24 в 11:37

Проучване: Гърците харчат повече, отколкото получават

Сметките в гръцките ресторанти вече ще са само с касов бон, а не написани на ръка. Поради високите цени гърците са принудени да теглят заеми, за да си покрият разходите. От 1 август таверните и ресторантите са задължени да представят на..

публикувано на 30.07.24 в 11:24
) Пожарът в свищовското предприятие

Няма замърсяване на околната среда след пожара в завода за целулоза в Свищов

Няма химическо замърсяване на въздуха и околната среда след вчерашния пожар и последвал взрив в завода за производство на целулоза в Свищов, съобщиха за БНР от Регионалната екологична инспекция. Пострадалите при инцидента станаха четирима. Започна..

публикувано на 30.07.24 в 11:09
Десислава Стоянова

Изгарянето на отпадъци в България придобива опасни размери, констатират от сдружение "За Земята"

Изгарянето на отпадъци в България придобива опасни размери. Това се констатира в нов доклад на сдружение "За Земята". "Това, което се опитахме да направим с нашия доклад "Изгарянето на отпадъци в България зад завесата", е да погледнем..

публикувано на 30.07.24 в 10:57
Красимира Катинчарова

Красимира Катинчарова дойде сама на преговорите с ИТН

В 11 ч. започна първата среща на представители на "Има такъв народ" с депутатите от кръга на Ивелин Михайлов от "Величие", които вече са независими. Репортерите са в залата, тъй като разговорите са публични.  Красимира Катинчарова е..

публикувано на 30.07.24 в 10:56