Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът Teaching Alpha отличава учители - новатори

Учителят по география Чавдар Тошков преподава уроци за живота

Преподавателят се стреми да бъде извън клишето и да научи учениците да осмислят информацията

Чавдар Тошков е отличен с награда за учители - новатори
Снимка: https://infopleven.com

Чавдар Тошков е учител по география и икономика в Математическа гимназия „Гео Милев" в Плевен. Неговите часове са уроци за живота, защото през всичките си над 30 години преподаване развива способностите на своите възпитаници да мислят критично, да анализират, да са чувствителни към социалните събития и обществения живот. Тъкмо това му донесе признанието и наградата на проекта Teaching Alpha, който е дело на екип от ентусиасти с различни професии, но обединени от общата идея за бърза промяна в образователната система в България.
     

Ценното на този проект е, че гласуването и определянето на учителите - новатори стана чрез онлайн гласуване от самите ученици, от родителите, а в последния етап - чрез събеседване.

"Започвайки работа с един нов випуск първото ми нещо, първата задача, първата цел, която си поставям, е да спечеля доверието на тези хора. Ако нямаме взаимно доверие нищо няма да направим. Те ще ме лъжат, аз ще ги лъжа, времето ще мине. Аз ще си получа заплатата, те ще си получат дипломите и всичко е наред, но когато излязат извън рамките на училище, когато завършат изведнъж се оказва, че не съм си свършил работата добре. Не съм успял да стигна до тях, не съм успял да им помогна да се моделират, да се създадат такива, каквито в края на краищата животът ги изисква", споделя преподавателят в предаването "Преди всички".

Това според Чавдар Тошков не се постига "в рамките на седмица, месец или няколко месеца, това е нещо, което се постига ежедневно ежечасно, ежеминутно". 

Второто, към което той се стреми, е излизане от клишето. "Клишето, което ни ограничава, клишето, което е всъщност методиката на преподаване."

Учениците идват в училище да развият някакви способности и качества, които ще им трябват по-нататък в живота, мотивира се Чавдар Тошков.

"Стимулирайки ги да търсят информация от различни източници, малко или много успяват, или поне аз така мисля, да развият в себе си такива качества, които ще им трябват след време. Да речем трудолюбието. Всички са свикнали при тази огромна маса от информация, това огромно количество информация - да я копнат, да я пейснат, да излязат и да я споделят. По-важно е те какво мислят върху тази информация."

"Много пъти ми се е случвало по време на часа да нарушим тотално структурата на тази методична единица - учебен час, само и само, за да можем да разработим един проблем, да решим един проблем или да решим един казус, който животът ни поставя", разказва за работата си Чавдар Тошков.

В момента в 9-и и 10-и клас правим презентации за отделните държави и аз им казвам: "Добре, тази държава е вътрешноконтинентална, да речем. Какво следва от това - какво печели какво губи от това?". Значи те могат да копнат и пейснат информация за това къде се намира, с кого граничи, степен на развитие, но никъде няма последиците от това, че тя се намира примерно там. Въпросът "Защо", който използвам, много често ги кара да мислят и да търсят причините, които са предизвикали едно или друго политическо, икономическо или социално събитие", смята учителят.

И не упреква учениците за това, че не четат книги. "Упреквам може би себе си, моите колеги, упреквам и родителите за това ,че не намерихме правилния път да ги научим да анализират информацията, с която боравят. Нека за в бъдеще да помислим какво и как да направим,така че информацията, която те притежават, да бъде анализирана от тях и използвана в живота. Иначе остава неизползваема и нищо", допълва Чавдар Тошков.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вероника Христова

Професия театрален педагог: да накараш дете с увреждания да се забавлява

Тя е актриса, режисьор, театрален педагог. Тя е Вероника Христова и въпреки че преодолява ежедневни прегради с инвалидната си количка, живее за мига и за споделените преживявания. В „Горещо сърце“ ви срещаме с още един човек от екипа на Дневния център за хора с епилепсия в София – човек, който провокира децата да се забавляват и да..

публикувано на 21.07.24 в 04:48
 Боян Ангелов

Боян Ангелов: Ако по безскрупулен начин се отхвърлят класически произведения, ние сме обречени на неуспех!

Значимостта на личностите от миналото за съвременните творци, е темата на "Нощен хоризонт" в разговор с п редседателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов . Заедно с нeго се връщаме назад във времето към важни и вдъхновяващи моменти за мястото и ролята на родните ни класици в днешния свят , влиянието им върху нашата..

публикувано на 18.07.24 в 13:14
 Проф. Панайот Карагьозов

Проф. Панайот Карагьозов: "Петте кьошета" е роман пъзел, в които героите постигат катарзис

"Може би преди три години започнах да пиша романа , паралелно с разказите, които изненадващо за себе си, също започнах да пиша по време на пандемията, сподели за "Нощен Хоризонт" проф. Панайот Карагьозов, преподавал дълги години в СУ и автор на новата си книга-  "Петте кьошета" . "Петте кьошета" е първият роман на проф. Панайот Карагьозов , който..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Кристина Александрова: Човек до последно трябва да опитва да постигне дори невъзможното

Весела и небрежно звучаща като италианска канцонета – така описва себе си оперната певица Кристина Александрова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е незряща и от няколко години работи като музикотерапевт с деца и младежи от Дневния център за хора с епилепсия в София.  На 44 години Кристина Александрова продължава да сбъдва мечти, да се..

публикувано на 14.07.24 в 07:05
Надка Денчева

77-годишната Надка Денчева - спортната гордост на Павликени

Павликени има своята нова спортна гордост. 77-годишната Надка Денчева смая всички и с майсторство и издръжливост спечели златния медал за ветерани на 50-ия национален мастърс турнир по тенис на маса в курортния комплекс "Албена". Бившата трактористка не се дава на младите , продължава да спортува, готви се за следващия си турнир и е запалена фенка..

публикувано на 13.07.24 в 07:50
Владимир Карамазов

Владимир Карамазов: Фотографията дава възможност да разказваш

Фотографията дава възможност да разказваш. Това каза в предаването "РадиоТочка" актьорът Владимир Карамазов, който е и награждаван фотограф. "В последната година и половина се пренасочих към най-смислената част от фотографията, заради която исках да стана фотограф, защото исках да започна да разказвам моите истории и темите, които мен ме..

публикувано на 12.07.24 в 19:26

Марина Маринова: Музиката винаги е с мен

"Музиката винаги е с мен, независимо къде се намирам". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" и рубриката "От другата страна на Радиото" музикалният редактор Марина Маринова, която е и водеща на "Музикална шарения". Тя работи в БНР от година и споделя, че се чувства точно на мястото си.  "Може би слушателите ме свързват с народната..

публикувано на 12.07.24 в 15:55