Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрийският президент назначи новите министри в кабинета на Себастиан Курц

Александър Ван Дер Белен
Снимка: БГНЕС

Австрийският президент Александър Ван дер Белен назначи днес нови министри в кабинета на канцлера Себастиан Курц. С това управляващата коалиция във Виена официално приключи.

Новите министри на консерватора Курц са експерти и заместват подалите оставка министри от вече бившия коалиционен партньор - крайнодясната Партия на свободата. Те ще изпълняват функциите си до предсрочните парламентарни избори в началото на септември. До насрочването на дата за вота Курц ще управлява партийно-експертно правителство на малцинството с вицеканцлер досегашния финансов министър Хартвиг Льогер, ако обаче преодолее вота на недоверие, внесен в парламента от малката опозиционна партия „Листа Сега“ в понеделник. Все още не е ясно, дали Курц ще бъде подкрепен от най-голямата опозиционна партия - социалдемократите.

В речта си преди клетвата на новите австрийски министри президентът Ван дер Белен припомни същината на парламентарната демокрация: търсене и намиране на мнозинства, закрила на малцинствата. "Обединена Европа, казвам го най-сериозно, е най-добрата идея, която европейците сме имали някога. Моля ви, не го забравяйте! Дайте вашия принос към конструктивната роля на Австрия в ЕС и за нужните реформи в общността", подчерта австрийският президент Александър Ван дер Белен в Хофбург.

„Вотът на недоверие не виси като Дамоклев меч над главата ми“, заяви Курц, след като новите министри положиха клетва. За да успокои социалдемократите канцлерът изрично подчерта ограничените правомощия на правителството на малцинството, което ще ръководи в най-добрия случай до септември.

Постът си запазва дипломат №1 Карин Кнайсъл, която винаги е подчертавала, че не е член на Партията на свободата, а само е от нейната квота в кабинета.

Най-голям медиен интерес предизвиква новият министър на вътрешните работи на мястото на спорния Херберт Кикл от крайната десница. Нов МВР шеф е бившият председател на Върховния съд Екарт Рац, натоварен с пълното разследване на „Аферата Ибиса“



Интервюто на Снежана Иванова с Мартина Шопова-Янев за предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Вицеканцлерът на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе

Крайнодесният вицеканцлер на Австрия хвърли оставка заради „Аферата Ибиса“

Австрийският вицеканцлер и лидер на крайнодясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе подаде днес оставка заради „Аферата Ибиса“, както бе наречен скандален запис с него от медиите, предаде Ройтерс. Освен от правителството Щрахе ще..

обновено на 18.05.19 в 20:27
ВИЖТЕ ОЩЕ
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната..

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 21.07.24 в 20:41
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Президентът връчва мандата на..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната..

публикувано на 21.07.24 в 20:12
Американският сенатор Джо Манчин (на втори план) с президента Джо Байдън пред Белия дом, 24 юни 2024 г.

Нов призив от конгресмен към Байдън да се оттегли

Джо Манчин стана днес поредният американски конгресмен, призовал президента Джо Байдън да се откаже от участие в изборите през ноември. Вместо това Манчин посъветва Байдън да се съсредоточи върху изпълнението на своите задължения до края на мандата си..

публикувано на 21.07.24 в 19:40