Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Руският литературовед Георги Гачев и Йордан Радичков - едно пътуване из Сибир

Двамата са имали сходни идеи за света и за мистичното в него, разказа внукът на българския писател

Йордан Радичков - внук
Снимка: Ани Петрова

В навечерието на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост в Москва беше отбелязана 90-годишнината от рождението на един малко познат у нас, но дълбоко свързан с България човек на духа. Изложба в Държавния музей на историята на руската литература, паметна вечер в Института за световна литература, научна конференция и още една изложба, посветена на дружбата му с неговия приятел и връстник Йордан Радичков, с когото през 60-те години заедно пътуват из Сибир. Изброените събития са посветени на паметта на починалия през 2008 г. известен руски литературовед, философ, културолог и социален антрополог Георги Гачев.

Фамилното име „Гачев“ явно издава българския произход на Георги. Баща му е роденият в Брацигово литературовед и музиковед Димитър Гачев. Участва в Септемврийското въстание и след разгрома му емигрира в Белгия, Франция и Германия. През 1926 г. пристига в Москва, където завършва история на музиката в Московската консерватория и литература и изкуство в Института за червена професура. Защитава дисертация на тема „Естетическите възгледи на Дидро“, популяризира българската литература, като пише статии за Христо Ботев, Петко Славейков и Христо Смирненски. Води лична кореспонденция с Ромен Ролан. Жени се за еврейката от Минск Мира Брук и на 1 май 1929 г. се ражда синът им Георги. Георги определя баща си като „социалист-романтик“, за когото тогавашният Съветски съюз е „обетована земя“.

И като много социалисти-романтици по онова време завършва живота си в сталински трудов лагер. През 1938 г. е арестуван като „враг на народа“ и изпратен да добива злато в басейна на река Колима в Североизточен Сибир.

Тогава Георги е на 8 години. Димитър никога вече не вижда сина си, но продължава да общува с него чрез писаното слово. До смъртта си през 1946г. му изпраща 44 писма, в които споделя идеите си за живота, изкуството и възпитанието. Включително съставя списък на книгите от световната литература, които Георги задължително трябва да прочете. Така се ражда книгата „Писма от оня свят“, която е преведена и издадена на български. Георги Гачев завършва Московския държавен университет със специалност романо-германска и славянска филология.

Запазва връзката си с България през целия си живот, разказва дъщеря му Анастасия Гачева:

„Тези две духовни родини, България и Русия, винаги са били абсолютно единни. Той действително ги съчетаваше в себе си. Винаги говореше за българския си корен. Спомняше си баща си Димитър Гачев, който се е разхождал из родопските хребети, обитавани някога от великия Пан. Романтик, дошъл тук да строи комунизма и загинал в Колима. Спомняше си и за чичо си Георги Гачев, български революционер, човек с романтична нагласа. Винаги се е опирал на българския си корен. Беше българист и основната му теоретична работа „Ускорено развитие на литературата“ е написана по материали от българската литература. Винаги е бил свързан с България“.

Георги Гачев е автор на повече от 30 книги. Малка част от тях от са преведени на български. През 1980 г. получава премията „Паисий Хилендарски“ за монографията си „Ускорено развитие на литературата“ и орден „Стара планина“, става и доктор хонорис кауза на БАН. През 1963 г. животът го среща с неговия връстник от България Йордан Радичков. Двамата се отправят на продължително пътешествие в Сибир, описано от Радичков в „Неосветените дворове“.

Дъщерята на Гачев Анастасия за връзката му с Радичков.

„Тогава се заражда тази дружба и тя преминава през целия живот и на двамата. Това е било ярко творческо общуване. Даже бих казала, че тяхното общуване, техният духовен диалог е образ на руско-българския диалог през XX век“.

Гачев пише предговорите към руските издания на Радичков, а Радичков му помага да осмисли това, което самият Гачев нарича в книгите си „български образ на света“.

„Той пише по Радичков един от очерците си – „Българският образ на света“. Това е отделен труд в неговата книга „Националните образи на света“. Сам признаваше, че този български образ на света се е откривал за него през призмата на Христо Ботев и Йордан Радичков, единият – фигура от XIX век, а другият – от XX“.

В Нощта на музеите Българският културен институт в Москва и библиотеката „Николай Фьодоров“ показаха снимки от пътешествието на Георги Гачев и Йордан Радичков в Сибир. Изложбата е част от по-обширна програма на института, наречена „Феноменът Радичков“. Авторът на програмата Мая Праматарова за диалога Радичков – Гачев, който продължава и в наши дни.

„Този диалог действително започна през 1963-та година, продължи и никога не прекъсна. Най-удивителното е, че днешните събития възникнаха в чест на общата годишнина: 90 години от рождението на Гачев и 90 години от рождението на Радичков. Струва ми се, че всичко става много лесно, защото те сякаш ни помагат да развиваме този диалог между техните деца и внуци“.

В студиото на БНР Йордан Радичков-внук коментира тази връзка на Георги Гачев и Йордан Радичков, като уточни, че Гачев има интересен дневник за пътуването им в Сибир.

„Двамата са имали сходни идеи за света и за мистичното в него. Прекарвайки няколко месеца в пътуване из Сибир, те провеждат големия разговор за Бога. По-късно Гачев пише задълбочен труд, в който изследва отношението на вярващите към Бога“.

Във връзка с празника на словото и писмеността Радичков-внук коментира, че са се износили значенията на думите и цитира дядо си:

„Едно време се случваха чудеса и хората ги описваха с пачи пера, а сега - със златни химикалки пишат само глупости“.

На 30 май в галерия-книжарница „София прес“ ще има изложба на илюстрациите от „Ние, врабчетата“ на Йордан Радичков, рисувани от автора.

Репортаж от Москва на Ангел Григоров и интервю на Лъчезар Цветков с Йордан Радичков-внук в предаването „Хоризонт за вас“ можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийската опера и балет с богата лятна програма

Поредно лято артистите от Софийската опера и балет няма да почиват, защото са подготвили сценични версии на най-добрите си спектакли, които ще покажат на няколко локации в страната под открито небе. Черити са летните фестивали, които може да очаква публиката.   14-то издание на „Опера в парка“, осмото на „Опера на върховете“ и четвъртото..

публикувано на 09.06.23 в 19:15

Достена Лаверн: Съвременното изкуство се е плъзнало по кривата на чистата провокация

Културният антрополог Достена Лаверн  избра родния Пловдив за първата си самостоятелна изложба в България . Картините й са подредени в галерия „Димитър Георгиев“ в Стария Пловдив и са обединени под наименованието „Медитера“. „ Исках да набера сила и вътрешна убеденост, че заслужавам да направя първия си голям дебют в България . Щастлива съм,..

публикувано на 09.06.23 в 18:13

40 фотокниги на германско издателство в Гьоте институт до неделя

Платформата за фотокниги ПУК! и Гьотеинститут представят съвместна изложба от 40 фотокниги на германското издателство Spector Books. Изложбата ще продължи само три дни - от днес до неделя. Представителите на издателството ще се срещнат с българската публика утре. Откриването е тази вечер в 19.00 ч. В България все още си нямаме издателство,..

публикувано на 09.06.23 в 11:57
Христо Мутафчиев

Христо Мутафчиев: Даваме срок на хората, които работят по бюджетите, да им светне червена лампичка

Структури на КНСБ и КТ "Подкрепа" в областта на културата, Съюзът на артистите в България и други съсловни организации заявиха готовност за протестна акция – една седмица без културни събития . Протест може да остави България без културни събития за седмица   "До този момент субсидията, с която се финансираха сценични изкуства в областта..

публикувано на 09.06.23 в 10:22
Светлин Русев

Светлин Русев - концертният маратонец с цигулка в ръка

Светлин Русев пристигна в София за участие в концерта на 9 юни от 19 часа в зала "България", с който ще бъде закрит сезона на Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин. По негова идея в една вечер ще бъдат изпълнени двата цигулкови концерта на Сергей Прокофиев - нещо сравнително рядко срещано в концертната практика. Дни след събитието..

публикувано на 08.06.23 в 19:16
Симфоничният оркестър на БНР и маестро Марк Кадин

Светлин Русев и Радиосимфониците, водени от Марк Кадин, закриват сезона с Прокофиев

Официалното закриване на концертния сезон 2022/2023 на Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин ще бъде на 9 юни от 19:00 часа в зала "България".  Солист ще бъде изключителният цигулар Светлин Русев, чиято бляскава кариера го отвежда до най-престижните световни сцени. Той избира да представи двата концерта за цигулка и оркестър от..

публикувано на 08.06.23 в 18:09
Катя Кремзер

Катя Кремзер: Това отчуждаване ни води към една цивилизационна криза

"Несъмнено, поетите с чувствителната струна на всяко общество и със сигурност има много хора, които забелязват негативните тенденции на нашето съвремие, това отчуждаване, разминаване с християнските ценности, с идеята за доброта, съчувствие, толератност, взаимопомощ, това води към една цивилизационна криза ", разказа за БНР в "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 08.06.23 в 16:10