Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Руският литературовед Георги Гачев и Йордан Радичков - едно пътуване из Сибир

Двамата са имали сходни идеи за света и за мистичното в него, разказа внукът на българския писател

Йордан Радичков - внук
Снимка: Ани Петрова

В навечерието на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост в Москва беше отбелязана 90-годишнината от рождението на един малко познат у нас, но дълбоко свързан с България човек на духа. Изложба в Държавния музей на историята на руската литература, паметна вечер в Института за световна литература, научна конференция и още една изложба, посветена на дружбата му с неговия приятел и връстник Йордан Радичков, с когото през 60-те години заедно пътуват из Сибир. Изброените събития са посветени на паметта на починалия през 2008 г. известен руски литературовед, философ, културолог и социален антрополог Георги Гачев.

Фамилното име „Гачев“ явно издава българския произход на Георги. Баща му е роденият в Брацигово литературовед и музиковед Димитър Гачев. Участва в Септемврийското въстание и след разгрома му емигрира в Белгия, Франция и Германия. През 1926 г. пристига в Москва, където завършва история на музиката в Московската консерватория и литература и изкуство в Института за червена професура. Защитава дисертация на тема „Естетическите възгледи на Дидро“, популяризира българската литература, като пише статии за Христо Ботев, Петко Славейков и Христо Смирненски. Води лична кореспонденция с Ромен Ролан. Жени се за еврейката от Минск Мира Брук и на 1 май 1929 г. се ражда синът им Георги. Георги определя баща си като „социалист-романтик“, за когото тогавашният Съветски съюз е „обетована земя“.

И като много социалисти-романтици по онова време завършва живота си в сталински трудов лагер. През 1938 г. е арестуван като „враг на народа“ и изпратен да добива злато в басейна на река Колима в Североизточен Сибир.

Тогава Георги е на 8 години. Димитър никога вече не вижда сина си, но продължава да общува с него чрез писаното слово. До смъртта си през 1946г. му изпраща 44 писма, в които споделя идеите си за живота, изкуството и възпитанието. Включително съставя списък на книгите от световната литература, които Георги задължително трябва да прочете. Така се ражда книгата „Писма от оня свят“, която е преведена и издадена на български. Георги Гачев завършва Московския държавен университет със специалност романо-германска и славянска филология.

Запазва връзката си с България през целия си живот, разказва дъщеря му Анастасия Гачева:

„Тези две духовни родини, България и Русия, винаги са били абсолютно единни. Той действително ги съчетаваше в себе си. Винаги говореше за българския си корен. Спомняше си баща си Димитър Гачев, който се е разхождал из родопските хребети, обитавани някога от великия Пан. Романтик, дошъл тук да строи комунизма и загинал в Колима. Спомняше си и за чичо си Георги Гачев, български революционер, човек с романтична нагласа. Винаги се е опирал на българския си корен. Беше българист и основната му теоретична работа „Ускорено развитие на литературата“ е написана по материали от българската литература. Винаги е бил свързан с България“.

Георги Гачев е автор на повече от 30 книги. Малка част от тях от са преведени на български. През 1980 г. получава премията „Паисий Хилендарски“ за монографията си „Ускорено развитие на литературата“ и орден „Стара планина“, става и доктор хонорис кауза на БАН. През 1963 г. животът го среща с неговия връстник от България Йордан Радичков. Двамата се отправят на продължително пътешествие в Сибир, описано от Радичков в „Неосветените дворове“.

Дъщерята на Гачев Анастасия за връзката му с Радичков.

„Тогава се заражда тази дружба и тя преминава през целия живот и на двамата. Това е било ярко творческо общуване. Даже бих казала, че тяхното общуване, техният духовен диалог е образ на руско-българския диалог през XX век“.

Гачев пише предговорите към руските издания на Радичков, а Радичков му помага да осмисли това, което самият Гачев нарича в книгите си „български образ на света“.

„Той пише по Радичков един от очерците си – „Българският образ на света“. Това е отделен труд в неговата книга „Националните образи на света“. Сам признаваше, че този български образ на света се е откривал за него през призмата на Христо Ботев и Йордан Радичков, единият – фигура от XIX век, а другият – от XX“.

В Нощта на музеите Българският културен институт в Москва и библиотеката „Николай Фьодоров“ показаха снимки от пътешествието на Георги Гачев и Йордан Радичков в Сибир. Изложбата е част от по-обширна програма на института, наречена „Феноменът Радичков“. Авторът на програмата Мая Праматарова за диалога Радичков – Гачев, който продължава и в наши дни.

„Този диалог действително започна през 1963-та година, продължи и никога не прекъсна. Най-удивителното е, че днешните събития възникнаха в чест на общата годишнина: 90 години от рождението на Гачев и 90 години от рождението на Радичков. Струва ми се, че всичко става много лесно, защото те сякаш ни помагат да развиваме този диалог между техните деца и внуци“.

В студиото на БНР Йордан Радичков-внук коментира тази връзка на Георги Гачев и Йордан Радичков, като уточни, че Гачев има интересен дневник за пътуването им в Сибир.

„Двамата са имали сходни идеи за света и за мистичното в него. Прекарвайки няколко месеца в пътуване из Сибир, те провеждат големия разговор за Бога. По-късно Гачев пише задълбочен труд, в който изследва отношението на вярващите към Бога“.

Във връзка с празника на словото и писмеността Радичков-внук коментира, че са се износили значенията на думите и цитира дядо си:

„Едно време се случваха чудеса и хората ги описваха с пачи пера, а сега - със златни химикалки пишат само глупости“.

На 30 май в галерия-книжарница „София прес“ ще има изложба на илюстрациите от „Ние, врабчетата“ на Йордан Радичков, рисувани от автора.

Репортаж от Москва на Ангел Григоров и интервю на Лъчезар Цветков с Йордан Радичков-внук в предаването „Хоризонт за вас“ можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Крис Клийв

Британският писател Крис Клийв: Бяхме смели през 2020 година

7 юли 2005-а година за лондончанина Крис Клийв е денят, в който дебютният му роман трябва да се появи по книжарниците. „Възпламеняване“ разказва за млада жена, загубила семейството си след терористичен акт. Писателят обаче бързо трябва да забрави за вълненията около появяването на първата му книга. В девет без десет сутринта, три влака на..

публикувано на 17.01.21 в 17:03
София Менар

Започна 13-ото издание на кинофестивала „София Менар“

В края на тази седмица започна 13-ото издание на кинофестивала „София Мен а р“. Над 30 премиерни заглавия ще бъдат показани изцяло онлайн до края на януари. Филмите са от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка и са наистина истории, които няма къде другаде да гледате.   Традиционно  „София Менар“ акцентира върху новото иранско..

публикувано на 17.01.21 в 06:33

Мисията на музиката в историята на Българското национално радио

Месец януари минава под знака на годишнина за Българското национално радио - с Наредба закон за радиото, одобрена с указ от Цар Борис III на 25 януари 1935 г. радиоразпръскването у нас става държавно. Тази дата се приема за рожден ден на БНР. По този повод в предаването "Сценична треска" на програма "Хоризонт" гостува Антоанета Радославова, която..

публикувано на 16.01.21 в 20:55
Диян Павлов -Джими

Художникът Диян Павлов превърна третия АРТ център в Плевен в нестандартно място за изкуство

В Плевен има едно нестандартно място за изкуство, което преди две години се превърна в третия АРТ център в града. Това място е общинската галерия "О`Писменехъ". В основата на идеята е художникът Диян Павлов-Джими, известен и с интерактивното представяне на възникването на писмеността в глобален аспект. В Плевен познават Джими като човек с..

публикувано на 16.01.21 в 17:14

Кремена Попова помага за развитието на талантливи деца

Вече 25 години в Арт школа „Гея“ към Общинския детски комплекс в Ловеч стотици деца изучават тайните на изобразителното изкуство. В края на ноември миналата година рисунка на десетгодишния Божидар Варчев намери място сред илюстрациите на най-новата книга на авторката на Хари Потър, Джоан Роулинг - „Икабог“. " Повечето деца са много..

публикувано на 16.01.21 в 16:03
Слава Иванова в студиото на програма „Христо Ботев“.

Фонд „13 века България“ обяви конкурс за български роман на годината

През 2021 година Националният дарителски фонд „13 века България“ отбелязва 40 години от създаването си. През това време фондът е обединил над 80 хиляди дарители от цял свят. За 10-и пореден път е обявен конкурс за националната литературна награда за български роман на годината. Тече срокът за кандидатстване. Условието е романът да е..

публикувано на 16.01.21 в 12:57

Герган Ценов: Големите явления в изкуството не подлежат на категоризация като съвременно и старомодно

Големите явления в изкуството не подлежат на категоризация като съвременно и старомодно - това, което ги прави действително валидни и значими, е че те не подлежат на фактора време. Достоевски, Толстой, Тургенев и цялата руска класика, заедно със западноевропейската класика, която е еднакво значима за мен, това се вижда и от книгата ми нещо,..

публикувано на 16.01.21 в 11:59