Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежкият дом във Велико Търново чества 50 години от своето създаване

Снимка: Здравка Маслянкова

Във Велико Търново и във Враца са първите домове на младежта в България. Близо 600 деца посещават днес различните школи по изкуствата и още 3000 участват по различни проекти и програми през годината в Младежкия дом във Велико Търново. Празникът му ще бъде отбелязан с концерт тази вечер в музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“, който е и с благотворителна цел за лечението на 18-годишната Никол Владкова. Момичето е от школата по пиано, а днес се бори с онкологично заболяване в турска клиника.

Началото на търновския младежки дом е поставено в края на 1961 година, когато е взето решението за сливането на няколко парцела в центъра на града, върху които да бъде построена творческата институция на местната младеж, разказва директорът Румен Петров:

Цялата културна програма – новогодишни, зимни, пролетни, абитуриентски, осмодекемврийски балове, летните и есенните бригади и празничните прояви в предприятията  се организират от Младежкия дом във Велико Търново. И плод на партньорството с БНР и БНТ е първото извънстолично издание на предаването „Музикална стълбица“, което се провежда в Двореца на културата и спорта и включва много повече естрадни изпълнители и актьори от което и да е друго музикално предаване, предхождащо тази проява. Тук е основан и изключително популярният клуб на знаещите „Какво, къде, кога“. В Младежкия дом беше регистриран и първият телефон на доверието на територията нав окръг Велико Търново“.   

В онези времена е имало няколко театрални трупи и пет рок групи към Младежкия дом, една от тях е била „Трубадури“ под ръководството на Данчо Капитанов, която дълги години работи с рокаджиите от „Щурците“.

Днес музикалната традиция е продължена от школите по пиано, китара, цигулка, детските певчески състави. Близо 600 деца участват в различните школи по изкуствата в Младежкия дом във Велико Търново. Годишно те реализират около 250 събития – концерти, изложби и други инициативи:

Аз съм Андрея Мирославова Цекова. На 10 години съм, ходя на пиано, на керамика и на театрално изкуство. Ние, децата, искаме да се развиваме и като пораснем да знаем.“

„Аз свиря на синтезатор, казвам се Лилия Георгиева. Аз исках да свиря на барабан, но в синтезатора има всички работи“.

„Давид Ясенов Димитров, на 12 години съм. Свиря на китара от 5 години. Удоволствието от инструмента идва от многото известни групи, които свирят музика, която ми харесва и аз искам да им подражавам като се опитвам да свиря като тях“.

„Аз се казвам Йордан Йорданов, на 13 години съм. Свиря на акордеон от втори клас. Майка ни беше акордеонистка, аз от нея се вдъхнових. Освен това обичах музиката и ми се искаше да се занимавам с нещо допълнително“.

„Аз се казвам Ева, на 8 години. Аз свиря на виолончело. Аз исках на друг, мама ми избра аз да свиря на него и разбрах, че е хубаво да свириш на виолончело. Искам да стана виолончелистка, защото ми доставя много голямо удоволствие“.  

Истинска емблема през годините е вокална група „Пеещи камбанки“, която Станимир Габров ръководи от 40 години, а през формацията са минали над 2000 деца. Повече от 150 са песните, записани от вокалната група за архива на Българското национално радио. Групата е първият носител на голямата награда на БНР от песенния конкурс „Щуротека“ през 2013 година:

„Благодарение на проф. Георги Костов ние тръгнахме да работим с Националното радио. Той ни чу тук на едно представяне, свърза ни с главната редакторка на „Музика за деца и юноши“ към БНР. Почти всяка година записваме по 10-15 песни за фонда. Имаме едно послание – нека тези, които го носят в себе си, да го развиваме и да работим за тях и те за себе си, за да може да вървят нещата напред“.

20 години с младите театрални таланти се занимава актрисата и режисьор Стефка Петрова, която е подготвила концерта за половинвековния юбилей на Младежки дом с участието на всички деца от различните школи:

„Идеята ни е да направим един приятен спектакъл, в който да покажем какво са направили и какво са научили младите хора в Младежки дом. Много се радвам на младите момичета и момчета, заради отговорността, която носят в себе си, работят много. Когато и аз бях на тяхната възраст, в театралната школа ни казваха: „Не е нужно всички да станете актьори, нашата цел е да станете културни хора“. Те станаха културни хора“.

19 години в Младежкия дом във Велико Търново вече работи Школата по керамика и изобразително изкуство. 87 деца днес посещават занятията. За празника в централния парк „Марно поле“  ще бъде открита детската скулптурна композиция „Ято“ с 50 керамични птици върху метална конструкция, разказва ръководителят на ателието Гергана Пенова:

Надеждата на децата е, освен да създадат пространството по различен начин, и да провокират отношението на обществото към изкуството и това всеки да има право да изразява своето творчество по начина, по който го разбира. 50 керамични птици не случайно. „Ято“ се казва композицията, защото ято и птици, всичко това е дело на децата като идея.  За тях Младежкият дом е едно гнездо, в което те израстват от съвсем малки“.

Хиляди великотърновци са минали през школите по изкуствата в Младежкия дом. Някогашните деца, днес вече родители, водят своите деца:

„Ралица Илиева се казвам и посещавах театралната студиа преди повече от 15 години, но любовта към театъра остана и към Младежкия дом. А сега моята дъщеря свири на цигулка“

„Марина Теофилова, дъщеря ми учи тук цигулка в класа на Петя Владкова. Преди няма да кажа колко години, но повече от 16 години работех тук, всъщност това беше първото ми работно място и тук попаднах на един забележителен колектив. Работата с деца е изключително вдъхновяваща. То е мечта“.

Чуйте повече от звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54
Ирена Киркова

Ирена Киркова: Чувството за вина ни пречи да си починем ефективно

"Според определението "почивка" е възстановяване на силите след умора или продължителен труд , или свободно от редовната работа време, разказа за "Нощен Хоризонт" психологът от Варна Ирена Киркова . Тя е от Българската школа за психоанализа. "В контекста на психологията обаче, почивката в най-общ план се разглежда като дейност, която успокоява и..

публикувано на 18.07.24 в 09:15
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39