Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските власти искат от интернет гиганта Яндекс да предаде личните данни на неговите ползватели

Снимка: архив

Най-големият руски интернет портал Яндекс заяви днес, че желае да спазва законите, но не и като разреши на властите достъп до личните данни на своите ползватели, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

По-рано друг руски медиен портал - РБК, съобщи, че руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) е поискала от Яндекс криптографските ключове (кодове) към нейния имейл сървис (Yandex.Pochta) и хостинг сървис за файлове (Yandex.Disk).

Това би дало на ФСБ - главния наследник на съветското КГБ, лесен достъп до електронната кореспонденция на ползвателите. Яндекс все още не е изпълнил искането на ФСБ, направено преди няколко месеца, тъй като това би дало достъп до паролите на ползвателите в цялата система на Яндекс, отбелязва РБК.

Искането на ФСБ е направено въз основа на закон от 2016 г., който налага всички онлайн компании да държат личните данни на своите ползватели на сървъри в Русия и да бъдат готови да ги предоставят на властите при поискване, както и да изтриват резултатите от някои търсения в мрежата.

Частната компания Яндекс поддържа най-популярните в Русия интернет търсачка и електронна поща. Засега от компанията не са отрекли съобщението на РБК, като отбелязаха само, че е важно да се спазва баланса между националната сигурност и защита на личните данни. Неин говорител заяви, че е възможно законът да се спазва, без да се нарушава правото на защита на личните данни на ползвателите.

През последните години Русия прие поредица от закони, разширяващи контрола на властите над интернет. Един от тези закони дава на съответните органи, включително и на ФСБ, право да изискват от интернет компаниите лични данни на техните ползватели.

Руският орган за регулация в сферата на комуникациите съобщи в понеделник, че изисква от електронното приложение за запознанства "Тиндер" да предаде данните за неговите ползватели. Миналата година руските власти забраниха приложението за електронни съобщения "Телеграм", след като то отказа да предаде данните на своите ползватели, отбелязва АП.
 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неуспешен втори мандат, пожари и трагични инциденти белязаха отминаващата седмица

Седмица, белязана от трагични инциденти, нови демонстрации на нетърпимост между политическите сили, компроматни войни и пореден обречен опит за съставяне на редовен кабинет. Двама загинали и още едно открито тяло тази сутрин в склада за фойерверки и един в неизвестност след взривовете между с. Гара Елин Пелин и град Елин Пелин...

публикувано на 28.07.24 в 10:06

Българин е загинал в автомобилна катастрофа в Англия

Българско семейство отдаде почит на своя син, загинал при автомобилна катастрофа миналата неделя в Англия, съобщи Би Би Си. Бащата Борислав и майката Красимира споделят пред медията, че "да изгубиш детето си е едно от най-тежките изпитания в човешкия живот." При инцидента са загинали и двама румънски младежи, с които 18-годишният българин е..

публикувано на 28.07.24 в 09:11

Близо 200 новоназначени директори на училища ще преминат практически обучения

Всички близо 200 новоназначени директори на училища в страната ще преминат практически обучения в Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти в град Банкя,  информират от Министерството на образованието и науката, предаде репортер на БНР. Обученията стартираха миналия месец и ще продължат до 28 август като..

публикувано на 28.07.24 в 09:09

Трето денонощие продължават гърмежите в района на Елин Пелин, открито е тялото на трета жертва

За съжаление вече трето денонощие сме свидетели на продължаващите гърмежи в района на Елин Пелин, включително и сега, когато влязохме с колегите със специализираната техника също имаше такива гърмежи, заяви на брифинг тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов: "Най-хубавото е това, което вчера колегите от Специализирания отряд за..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Какво включва годишният профилактичен преглед при личния лекар?

Освен измерване на кръвно налягане и назначаване на изследвания за кръв и урина, годишният профилактичен преглед при личния лекар включва и оценка на психичното състояние, на теглото и на зрението при пълнолетните. Това припомнят от Здравната каса, която финансира профилактиката на здравноосигурените. За пълноценно проследяване е добре..

публикувано на 28.07.24 в 08:23

"Паризиен": Палежите по жп мрежата на Франция може да са свързани с радикални групи

Палежите по френската високоскоростна железопътна мрежа часове преди вчерашното откриване на Олимпиадата може да са свързани с радикални левичари и групи, критични към Олимпиадата, съобщи всекидневникът "Паризиен", цитиран от ДПА. Френският вътрешен министър Жералд Дарманен не изключва вероятността за чуждестранна намеса в саботажа в жп..

публикувано на 28.07.24 в 08:16
Мястото на атаката с 12 жертви, 27 юли 2024 г.

Ракетна атака взе жертви на Голанските възвишения, Израел удари обекти на "Хизбула"

12 души загинаха при ракетна атака в събота в окупираните от Израел Голански възвишения. Израел заяви, че ракетата е изстреляна от "Хизбула" от територията на Ливан, докато шиитската групировка отрече да има нещо общо с инцидента. Ракетното попадение е било в село на друзите в северната част на анексираната от Израел територия. Жертвите са..

публикувано на 28.07.24 в 08:08