Стойчо Стойчев: Въпреки обвиненията „малката коалиция“ ще продължи да работи

Политологът и анализатор Стойчо Стойчев
Снимка: Личен архив

"Намекът на Волен Сидеров е, че ВМРО са купували гласове на тези избори и с това се обяснява високият процент, който те взеха на евровота. Дали е така ще мога да кажа след около месец". Това каза пред БНР политологът Стойчо Стойчев, преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ в коментар за конфликтите в т. нар. „малка коалиция“.

„Видя се на формално равнище от резултатите обаче, че в така наречения „патриотичен спектър“ остана една партия като жизнен субект – ВМРО. Останалите три по-малки субекта вече са абсолютно съизмерими – НФСБ, "Атака" и "Възраждане". Съвкупно те не могат да направят резултата, който ВМРО направи. Този процес на консолидация рано или късно щеше да ѝ се случи. Той се случи не толкова на базата на това, че ВМРО като организация се е разраснала, а на това, че Ангел Джамбазки, персонално, се наложи като лидер в този спектър на политическата ни система и успя да измести по популярност хора като Волен Сидеров и Валери Симеонов, които вече омръзнаха малко или много на публиката. Този тип партии са винаги обединени около някоя популярна личност. Като цяло, Ангел Джамбазки се оформи като най-популярния политик в евроскептичното, патриотично, антилиберално говорене“.

Стойчев е категоричен, че конфликтът в „Обединени патриоти“ е персонален. Въпреки обвиненията в „малката коалиция“ тя ще продължи да работи „перфектно“, защото нападките, обвиненията и скандалите там са „на публично ниво“. Скандалите в малката коалиция устройват ГЕРБ, защото, докато патриотите се карат, публичното внимание е насочено към тях.

В предаването „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“ експертът подчерта също, че закупуването на Ф-16 е възможно най-неприятният за Русия вариант за модернизация на българските ВВС „защо тези самолети могат да бъдат използвани в нападателни мисии на НАТО и, ако бъдат поставени в България, която е на източната граница на НАТО, те евентуално биха могли да бъдат използвани в някакво бъдещето време в мисии, които са в ущърб на геостратегическите интереси на Руската Федерация“.

Експертът не очаква след оттеглянето си от ръководните постове вГЕРБ Цветан Цветанов да започне да работи срещу партията или да основе своя.

„Подобни злополучни проекти има колкото искате. Давам ви справка - Лютви Местан, Георги Първанов, Меглена Кунева. Който се е отлюспил в българска политика и е направил някаква партийка, винаги приключва печално“.

"В БСП най-интересното предстои, защото там битката е ценностна", коментира още политологът:

„Ако има наистина опасност от фундаментално разцепление в някоя от българските политически партии, то тя е в БСП, защото Корнелия Нинова искаше да направи от БСП националсоциалистическа партия и хем да е социалистическа, хем да е антилиберална, хем антиинтернационална. От другата страна, лагерът около Сергей Станишев държи на европейската ориентация на БСП като нормална европейска, лява партия… Очаквам нов лидер. Бързането на Корнелия Нинова да се избере новият лидер за следващите 4 години, едва ли не след един месец, показва, че тя явно има превес към момента и се опитва да капитализира. Тук въпросът е колко силна ще бъде съпротивата срещу нея във висшия съвет". 

Стойчо Стойчев допълни, че очаква „динамично политическо лято“ заради предстоящите местни избори.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.