Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Rocketman“- биографичен филм за сър Елтън Джон

Седмица преди премиерата на биографичния филм за живота на британския певец и музикант сър Елтън Джон, бе издаден саундтракът на филма „Rocketman“. Това се случи на 24-ти май. Специално за случая бе написана новата песен (I'm Gonna) Love Me Again и това е единствената песен, в която участва самият Elton John в дует с актьора Taron Egerton. 

Няколко месеца след „Бохемска рапсодия“, режисьорът Декстър Флетчър отново е на ход и отново с биографичен филм, този път посветен на трансформацията на  Реджиналд Дуайт в световната звезда- Елтън Джон. "Доколкото си спомням, мразех себе си", заявява Тарън Еджъртън, който идеално пресъздава гласа и маниерите на Elton John, в изповед по време на групова терапия за алкохолици. Тази изповед прераства в разказ за бурния живот на Елтън, водеща до заключението: „Може би трябваше да се опитам да бъда по-обикновен.“ 

Определено Елтън Джон може да е всичко друго, но не и обикновен! Като се започне с успеха му като дете-чудо, с абсолютен слух, спечелило стипендия за Кралската музикална академия, до международната, екстравагантна суперзвезда Елтън Джон, резултат от легендарно партньорство с текстописеца Бърни ТопинОписани са и катастрофалните романтични отношения с мениджъра Джон Рийд, както и други ключови моменти в живота на Джон. Всичко това се преплита с песните, чийто текстове подсилват емоцията във всеки епизод от биографичния филм, превръщайки се в перфектна музикална илюстрация. 

Интересното в случая е, че актьорът Тарън Еджъртън изпълнява всички песни от саундтрака и го прави много сполучливо. Смесването на стиловете и жанровете, елементите на фантазия, копията на сценичните костюми, хореографията, включваща често голям балет, правят филма зрелищен и силно въздействащ и създават глад в очакване за следващата песен от огромното творчество на Елтън Джон.Специално за филма всички песни от огромното творчество на британския музикант са с нов оригинален аранжимент, някои от тях дори са само загатнати в зависимост от сценария. 

В основата на филма е историята за музикалния музикален гений, неприет в семейството си, маскиращ самотата си с песните, които създава. Неподправената и откровена рокендрол музикална фантазия„Rocketman“разказва житейската история на Елтън Джон в годините, когато той прави големия си пробив на сцената. Джон може да е милионер- мегазвезда, но има нужда от приятелство и разбиране от най- близките си хора.

Подобно на всички успешно пресъздадени биографии и филмът Rocketman  има ясна тема и фокус- това не е хронология на живота от раждането до днешни дни, не е буквално пресъздаване на истината, а по- скоро отразява състоянието на духа.  Например съпругът на Елтън Джон- Дейвид Фърниш, който е един от продуцентите на филма, присъства в заключителните надписи за това какво се е случило по- късно. Супермоделът Клаудия Шифър  също е изпълнителен продуцент на филма под името Клаудия Вон, заедно със съпруга си- продуцента Матю Вон.

Музикалният продуцент и композитор Джайлс Мартин преработва основно творчеството на Елтън Джон. “Песните са историята на филма, пулсът на това, което се случва. В момента, в който зазвучи песен, се открива цял един свят. Преди Тарън не бях срещал актьор-певец, който да се посвещава толкова много на процеса. Мисля, че никой друг не би могъл да бъде Елтън Джон.”Режисьорът Декстър Флетчър и преди е работил с актьора Тарън Еджъртън и това помага двамата да извлекат максимално най- доброто един от друг. Сценарият написан от Лий Хол, дава възможността да се реализира един колоритен и сложен филм, в момент, когато мюзикълът като жанр е във възход, затова „Rocketman“ е различен и много по- ярък. 

На премиерата в Ню Йорк, актьорът Тарън Еджъртън сподели: „Елтън Джон обожава филма. Той много се вълнуваше и за нас  товабеше показателно как сме се справили. Въпреки че Елтън ни даде благословия и знаеше през цялото време каква история разказваме, той все пак ни остави сами да направим филма . Беше рисковано, защото не знаехме как ще реагира. Общото усещане, надявам се, е, че филмът носи добро настроение и представя неговото наследство.“Заглавието на филма е вдъхновено от класиката на Елтън Джон от 1972 г. - „Rocketman“. 

За реализацията на филма и музикалните изпълнения Елтън Джон споделя: “Беше толкова важно музиката, която създадох и записах, да бъде изпълнена от Тарън. Исках да чуя неговата версия на мен самия, не само чрез актьрската игра. Поверих Тарън в ръцете на музикалния продуцент и композитор Джайлс Мартин, на когото вярвам безрезервно, защото е брилянтен. Бях удивен от резултата. Най-важно беше музиката да бъде позиционирана правилно, защото е неразделна част от историята във филма. 

И отзивът на самия Тарън Еджъртън за ролята му в “Рокетмен”: “Това, че Елтън Джон беше включен в процеса на създаване на филма ни даде възможността да работим с него. Джайлс Мартин има безупречен вкус и всички необходими умения, за да доведе песните до вариант, в който те звучат достоверно и смело.“Албумът е записан между 2017 г. и 2019 г. в легендарните Abbey Road Studios и AIR Studios в Лондон. Разбира се и самият Елтън Джон е изпълнителен продуцент в албума и филма.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

Arbanassi Summer Music оглася църквите музеи на Арбанаси

Между 7 и 12 юли 2024 г. в Арбанаси се провежда станалия традиция фестивал за класическа музика  Arbanassi Summer Music . Негови артистични директори са контрабасистката Юлита Фъсева и обоистът Димитри Местдаг - артистично семейство от Белгия, което е част от Антверпенския симфоничен оркестър.  Вече 14 години Юлита и Димитри успяват да организират..

публикувано на 10.07.24 в 20:11

Фестивал и академия Allegra - лятна музикална енергия за София

И тази година в разгара на лятото в София - от 12 до 20 юли - фестивалът "Алегра" ще зарадва своята публика с разнообразие, обхващащо целия спектър на класическата музика - от дует, квартет, октет, до камерен и симфоничен оркестър; от Хайдн, Моцарт и Бетовен до Глазунов, Курт Вайл, Корнголд, Пиацола и Майлс Дейвис За десета поредна година..

публикувано на 10.07.24 в 19:53
Д-р Джина Дундова-Панчева

Д-р Джина Дундова-Панчева - жената, която лекува и вдъхновява едновременно

Да живееш между Хипократ и Пегас означава да балансираш между реалността и мечтите, между грижата за тялото и храната за душата. Това е живот, изпълнен с емоции, където всяко лечение е акт на любов, а всяка песен - израз на най-дълбоки чувства. Това е животът на човек, който разбира, че истинското изкуство е в сърцевина на човешката същност, и..

публикувано на 10.07.24 в 16:26