Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС одобри на първо четене намаляване на държавната субсидия за партиите с 6,5 млн. лева

Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

Размерът на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6,5 милиона лева, след като предложението на Министерски съвет беше прието единодушно на първо четене със 170 гласа „за“ от народните представители. 

Решението беше предшествано от остър дебат между управляващи и опозиция, която отново настоя министърът на финансите да понесе политическа отговорност заради казуса с партийните субсидии. Според Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на „БСП за България“, само прокуратурата е реагирала адекватно, но дори тя е казала, че проблемът се получава „поради възникнало заблуждение“, а не заради грешен закон.

„Вече предложихте субсидията да бъде 1 лв., но ако ги смятате за 5 лв. или 6 лв., нищо не се променя“, каза Зарков.

Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че законът не е нарушаван: 

„БСП ни яли лук, ни мирисали. Те получили 3 лв., както сега казват, повече. Ама де да знаят, щото някакъв служител от Министерството на финансите отишъл при някакъв друг служител в Министерството на финансите, пък той му казал една сума, пък тази сума била неконтролирана от министъра на финансите. Нали говорим за несериозни неща, колеги?!“.

Филип Попов от БСП апострофира: 

„Хубаво тук да размахвате тия документи, ама вие защо не ги върнахте. Когато стане въпрос за магистрали, за огради, за държавен бюджет, там е: "Влади, не те даваме!“".

Според Стоянова има само техническа грешка.

„Разбира се, че няма нарушение. Бих казала по-скоро техническа грешка, това е, че от 2016 г. не са изключвани частта от действителните гласове, посочени в квадратчето „Не подкрепям никоя партия или коалиция“, каза тя.

Парламентът отхвърли предложението на партия „Воля“ държавната субсидия да се предоставя само на парламентарно представени политически сили. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борисов: Вкарваме закон за 1 лев субсидия на партиите

Правителството внесе в Народното събрание законопроект за промяна на закона за политическите партии, с който се предлага от първи юли държавната субсидия за политическите партии и коалиции да бъде намалена от 11 на 1 лев за действителен глас.  Това обяви..

обновено на 06.06.19 в 13:25
Антон Кутев

Антон Кутев: Субсидия от 1 лев ще е тежък удар по политическата система

Предложението за партийна субсидия от 1 лев е тежък популизъм, заяви пред БНР Антон Кутев – зам.-председател на парламентарната група на БСП за България. Според него това би върнало политическата система 20 години назад. Подобна мярка ще върне..

публикувано на 06.06.19 в 13:35
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хамза Юсаф

Фаворитите за наследници на първия министър на Шотландия проведоха неофициални разговори

Двамата фаворити за наследници на  напускащия поста си  първи министър  на Шотландия Хамза  Юсаф проведоха неофициални разговори. Джон Суини и Кейт Форбс са се срещнали  още във  вторник, според говорител на Форбс. И двамата казаха, че обмислят..

публикувано на 02.05.24 в 04:10

Водещи в Би Би Си съдят корпорацията за дискриминация

Четири  жени  водещи  в телевизията на Би Би Си  започнаха съдебни дела срещу  корпорацията  на основание дискриминация по пол и възраст и равно заплащане. Мартин Кроксал, Анита Маквей, Карин Джаноне и Касия Мадера  се явиха  на двудневно изслушване..

публикувано на 02.05.24 в 03:44

Урсула фон дер Лайен участва в честванията на 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС

"Европа винаги ще стои на ваша страна за решаването на Кипърския въпрос", увери кипърския народ председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в специално видеообръщение по повод 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС. Тя..

публикувано на 02.05.24 в 03:39

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание. На историческия площад "20-ти април" с военни почести бе посрещнато Главното знаме на Априлското въстание. В тържествена церемония участваха..

публикувано на 01.05.24 в 21:44

Грузинският парламент одобри на второ четене законопроекта за "чужди агенти" на фона на протести

В сряда парламентът на Грузия одобри на второ четене законопроекта за "чуждите агенти", който беше критикуван като вдъхновен от Кремъл, докато хиляди протестиращи, които се противопоставиха на проекта, демонстрираха по улиците, съобщава Ройтерс...

публикувано на 01.05.24 в 21:32

България е с 8 медала на провелата се 41-ва Балканска олимпиада по математика

България е с осем медала - два златни, два сребърни и четири бронзови, на провелата се край Варна в курорта "Слънчев ден" 41-ва Балканска олимпиада по математика със 137 участници от 22 страни. Златните медали са на Деян Хаджи-Манич от..

публикувано на 01.05.24 в 21:23
Серджо Матарела

В Италия отбелязаха Дена на труда с шествия и концерти

По случаи Деня на труда, 1-ви май, президентът на Италия Серджо Матарела посети компании от сектора на хранително-вкусовата промишленост в град Козенца, област Калабрия. В цялата страна се проведоха шествия, митинги и концерти организирани от..

публикувано на 01.05.24 в 20:37