Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейностите по газовата връзка с Гърция са спрени заради жалба до КЗК от "Толиво-2"

Снимка: БГНЕС

Дейностите по газовата връзка с Гърция са спрени временно заради жалба до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). От компанията "Ай Си Джи Би", която трябва да осъществи проекта, обаче се надяват до края на месеца да могат да сключат договор с гръцката фирма "Коринт" за доставка на тръбите за газопровода.

Причината за спирането на проекта този път е, че българската компания "Топливо-2" обжалва и решението на КЗК за предварително изпълнение на поръчката за доставка на тръби, спечелена от гръцката фирма. Това каза за Хоризонт изпълнителният директор от наша страна на проектната компания Теодора Георгиева:

"В момента не можем да подпишем договор. Има възможност за искане на предварително изпълнение, тъй като сме изключително важен проект. КЗК вече ни препотвърди, имаме предварително изпълнение и очакваме ВАС да се произнесе до края на месеца. Не считаме, че в момента графикът е застрашен. Ние сме си дали буфер в плана от 18 месеца строителство и считаме, че ако всички са на линия, както инженер-консултантът вече е на линия, ние можем да се справим с графика до края на следващата година".

Повече може да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

"Булгартрансгаз" иска бързо разглеждане на жалбата, спряла проекта за български участък от "Турски поток"

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов заяви за "Хоризонт", че спирането на проекта за изграждане на българския участък на газопровода "Турски поток" заради жалба ще забави процеса. Газовата компания ще настоява пред Комисията за..

публикувано на 11.06.19 в 12:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Обзървър" предупреждава за хаос в цветарската индустрия във Великобритания след Брекзит

Цветарската индустрия в Обединеното кралство е обхваната от хаос от новите гранични проверки след Брекзит, пише "Обзървър". Фирмите в бранша казват,  че проверките на храните и растенията и латинските наименования водят до дълги часове на чакане на камиони..

публикувано на 05.05.24 в 02:38

Блъснато дете с мотопед в София

За блъснато дете с мотопед съобщиха свидетели на инцидента в социалните мрежи. Инцидентът е станал малко преди 19 ч. на бул. "Витоша" в района на НДК, става ясно от публикацията в групата: "Катастрофи в София". На мястото са изпратени полицейски и..

публикувано на 04.05.24 в 19:45

Жертвите на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия вече са 56

Броят на потвърдените жертви на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия се повиши до 56 души. Това гласи последната информация от службата за гражданска защита на южноамериканската страна, цитирана от Франс прес.  Продължаващите..

публикувано на 04.05.24 в 19:36

Родилка и бебе са починали в Самоков, разпоредена е проверка

Родилка и бебе са починали в Самоков, служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди незабавна проверка, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната..

публикувано на 04.05.24 в 19:02
Садик Хан

Кметът на Лондон е преизбран за трети мандат

Садик Хан беше избран за трети мандат като кмет на Лондон.  Резултатът беше обявен, след като приключи преброяването на гласовете във всичките 14 избирателни района на британската столица. Садик Хан, който е от опозиционната Лейбъристка партия, получи..

публикувано на 04.05.24 в 18:39

В България и Северна Македония почетоха паметта на Гоце Делчев

Дипломати от българското посолство в Република Северна Македония и представители на българската общност в страната почетоха паметта на Гоце Делчев в деня на 121-та годишнина от смъртта му. Те поднесоха венци и цветя пред саркофага с костите на..

публикувано на 04.05.24 в 18:18

Делегация на "Хамас" е в Египет заради предложението на Израел за примирие

На по-малко от 80 километра от Йерусалим продължава кръвопролитната война в ивицата Газа.  Делегация на "Хамас" е в Египет, където по непотвърдена информация се обсъжда предложение на Израел за 40-дневно примирие.  СЗО предупреди, че..

публикувано на 04.05.24 в 18:13