Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Попиванов: Ако партийната субсидия отпадне, ще има тежки последици

Борис Попиванов
Снимка: БГНЕС

„Тази ситуация е примамлива за мнозина, които обаче не си дават сметка колко по-зле може да стане положението с това необмислено и хаотично намаляване на партийните субсидии. Ако цитирам Наполеон, то това, което в момента правят в парламента, е по-лошо от престъпление, това е грешка. И е грешка на българския политически елит, в голяма негова част“. Това каза пред БНР политологът Борис Попиванов.

По думите му и сега партиите вероятно прибягват до донорства от бизнеса, но имат и ресурс за самостоятелно действие. Но изгуби ли се окончателно този ресурс, нещата с независимостта на политическите структури ще се промени.

Според Попиванов управляващата партия няма нужда от тези пари и тя би могла да се откаже от персоналната си субсидия, но има политически сили, на които и субсидията не достига.

„Партийната субсидия е необходима, където има реален вътрешнопартиен живот, където има реална вътрешна демокрация, където се изискват средства за мобилизация на самата партия, за извършване на дейности“, допълни политологът в предаването „12+3“ и предвиди тежки последици, ако партийната субсидия отпадне.

Политологът смята, че за конкретни суми за субсидия може да се говори едва след широко и бавно публично обсъждане за присъщите разходи на една политическа сила, за механизмите за реален контрол, които могат да се упражняват върху тези средства:

„Не трябва да си играем на принципа това е много, това е малко, харесва ми толкова пари, не ми харесва толкова пари… Трябва сумите да се следят за какво се харчат и да бъдат отнемани, ако се изразходват по начин, различен от указания от закона. Трябва да вървим към повече контрол, а не към по-малко демокрация“.

Борис Попиванов коментира и ситуацията в БСП и предстоящия конгрес на партията:

„Макар че междуличностните противоречия са много тежки, дълбоки и трудно преодолими и са на повърхността, и са във фокуса на вниманието, те отразяват и някакъв тип разбиране за това какво е левица, какво е социално, солидарно, европейско, патриотично. Ако имат тази политическа мъдрост, каквато представителите на левицата претендират да имат, да я изведат на преден план, за да могат да привлекат много повече подкрепа към себе си“.

Интервюто с Борис Попиванов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българската аграрна камара пита: Съществува ли риск за изплащането на "украинската помощ"

Съществува ли риск за изплащането на т.нар. украинска помощ за земеделските стопани в договорения й размер и срокове? Този въпрос задава Българската аграрна камара /БАК/ в писмо до президента, министър-председателя, министъра на земеделието и храните и изпълнителния директор на ДФ "Земеделие". Повод за тези притеснения е изявлението на..

публикувано на 18.04.24 в 13:05

ЦИК назначи съставите на първите 6 РИК

ЦИК назначи с решения съставите на първите шест Районни избирателни комисии (РИК) - тези в Благоевград, Силистра, Кюстендил, Търговище, Ловеч и Добрич. При консултациите, проведени при областните управители, парламентарните формации са постигнали съгласие за съставите на тези РИК. До края на утрешния ден ЦИК трябва да назначи всички 31..

публикувано на 18.04.24 в 13:05

Откриват изложба за офшорните райски зони

Днес в галерия "Синтезис" ще бъде открита изложба и първото запознаване с мащабното изследване и фотокнига "Heavens" ("Небеса"). Един от авторите ѝ е Паоло Уудс, който гостува в БНР и предаването "Хоризонт до обед".  Паоло Уудс е световноизвестен фотограф и изследовател на данъчните убежища - тези екзотични, обикновено, места, където..

публикувано на 18.04.24 в 12:23
Петя Банкова

Бившата шефка на Агенция "Митници" с ново обвинение – за принуда

От трети опит Софийският апелативен съд решава да останат ли за постоянно в ареста бившият директор на Агенция "Митници" Петя Банкова и хасковският бизнесмен Стефан Димитров. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда и пране на пари, част от която от вчера е и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев.  Според..

публикувано на 18.04.24 в 12:09

"Възраждане" се присъедини към ПП-ДБ по казуса "Боташ"

ПП-ДБ и "Възраждане" настояха докладът със заключенията на временната комисия  по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ" да влезе за обсъждане в пленарната зала.  ПП-ДБ иска извънредно заседание на НС за "Булгаргаз" - "Боташ" Обвинения в НС заради отпадането на доклада за договора между "Булгаргаз"..

публикувано на 18.04.24 в 12:08

Пеевски с нов призив към президента да одобри смяната на министри в служебния кабинет

Председателят на парламентарната група на ДПС и съпредседател на партията Делян Пеевски отново призова президента да изпълни Конституцията и да одобри предложената смяна на министри. "Съгласно Конституцията той е длъжен да ги разпише, но от това, което наблюдавам, нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с..

публикувано на 18.04.24 в 12:02

Даниел Митов: Бавенето на рокадата в МВнР застрашава изборите в чужбина

Номинираният за външен министър Даниел Митов, който е заместник-председател на ГЕРБ, коментира в кулоарите на парламента, че забавянето на рокадата в кабинета застрашава организацията на изборите в чужбина. Пред журналисти Митов беше категоричен, че е готов за поста и има подкрепата на лидера на партията Бойко Борисов. "Първият разговор е..

публикувано на 18.04.24 в 11:54