Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция се готви за 40-градусови жеги

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция се готви за гореща вълна с температури над 40 градуса по Целзий тази седмица, които може да подобрят рекорда за юни, предаде Би Би Си.

Температурите се очаква да достигнат 35 градуса и повече днес и да се повишат още до пика в четвъртък и петък.

Северната част на страната, включително Париж, ще бъде най-тежко засегната.

Създадени са временни фонтани, а обществените басейни ще остават отворени до късно като част от план за справяне с екстремната ситуация.

Ще бъде раздавана вода, а в сила влиза план за защита на уязвими хора, в частност възрастни, тъй като влажността ще кара французите да усещат 40 градуса като 47.

Франция, Германия, Швейцария и Белгия може да станат свидетели на национални температурни рекорди за юни през идните дни. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Европа се готви за гореща вълна и температурни рекорди следващата седмица

Потенциално рекордна гореща вълна ще обхване голяма част от Стария континент следващата седмица, като температурите в градове от Испания до Германия се очаква да надвишат 32 градуса по Целзий, а на някои места да достигнат 38 и дори 40 градуса, съобщи..

публикувано на 21.06.19 в 18:08
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: ПП-ДБ да върнат мандата веднага след получаването му

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова ПП-ДБ да върнат мандата за съставяне на правителство, веднага след като го получат. Според него евентуално искане за отлагане на връчването му с два месеца, каквато информация се появи, е публично..

публикувано на 15.07.24 в 09:50

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки..

публикувано на 15.07.24 в 09:47
В Солун, 12 юни 2024 г.

Екстремните жеги в Гърция продължават

Продължава екстремната вълна на високи температури в Гърция и днес. Спряха влакове поради повреда на железопътната мрежа. Прекратено е движението на влакове от Патра към Пелопонес поради повреда на железопътните релси от високите температури. Има..

публикувано на 15.07.24 в 09:37

Един загинал и трима ранени при тежка катастрофа на пътя за Гърция

Един човек е загинал, а други трима са ранени при тежка катастрофа на международния път за Гърция през прохода "Маказа". Инцидентът е станал около 7:30 часа в участъка между селата Садовица и Загорско. Според източници на БНР са се..

публикувано на 15.07.24 в 09:17
Снимката е илюстративна.

Тежка техника помага за потушаването на пожара край кюстендилското с. Преколница

Пети ден екипи на Пожарната и на Държавното горско предприятие "Осогово" продължават гасенето на пожара край кюстендилското село Преколница, който възникна на 500 метра от границата със Северна Македония. Огънят е локализиран откъм три страни...

публикувано на 15.07.24 в 09:09

Пети ден борба с пожара в Огражден планина над Петрич

Пети ден продължава борбата с огнената стихия в Огражден планина над Петрич. Пожарът, който се пренесе от Северна Македония към България вече е обхванал над 130 декара иглолистна гора. Пет пожарни автомобила и десетки служители от пожарните служби..

публикувано на 15.07.24 в 08:59
Никозия - буферната зона в централната част на града.

Кипър отбелязва 50 г. от военния преврат срещу правителството на Макариос III

Кипър отбелязва днес 50 години от едно от най-трагичните събития в историята си – военния преврат срещу правителството на архиепископ Макариос III. Сирени със сигнал за тревога ще звучат днес в 8:20 ч. – часът на неговото начало на 15 юли 1974 г...

публикувано на 15.07.24 в 08:35