Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бялото училище в село Стоките - арт пространство с потенциал

13
Снимка: Личен архив

Как изкуството може да съживи малките местни общности в села със затихващи функции? Бялото училище в село Стоките, община Севлиево, е пример за работещ модел. Художникът Николай Панайотов е превърнал старото, вече неработещо училище в огромна галерия с ателиета. Там гостуват творци от различни сфери на изкуството без фиксирана програма. От догодина ще работи и майсторски клас. 

„Така че там ще се структурира една точка, в която една група от хора, интересуващи се от съвременно изкуство, ще работят. След това тази група ще дойде и в моето ателие в Париж. Ще съчетаем двете точки на творчество в моя живот – в Париж и в село Стоките“, разказа Николай Панайотов в предаването "Графити по въздуха" и рубриката "Има ли мегдан".

Преди около 40 години Панайотов си купува изоставена кирпичена къща с феноменален по думите му изглед към планината. Родът му е от този край, но не от селото.

Сградата на училището, строено през 50-те години на миналия век, е с площ около 1500 кв. м. Панайотов я купува с парите от голяма картина, след това прави фондация.

"В това училище, в тези села намирам най-българските живи въглени на една идентичност. Аз лично съм отгледан на село до пет-шестгодишна възраст", сподели той.

Запитан какво е бъдещето на вече празните училища по селата, художникът подчерта, че трябва да се отворят вратите на тези училища, независимо дали ще станат галерии, хотели или друго. Според него тези сгради имат голям потенциал за съвременна рехабилитация.

В „трагичното западане“ на българското село Николай Панайотов вижда стимул за съвременното изкуство, „за драмата на нашето време“ - идентичността, миграцията, силната урбанизация. 

В подобни села има самота, изпълнена с много елементи за вдъхновение, ако човек иска да твори, убеден е художникът. „Намирам в това чар. Всъщност скритостта, hide away, някъде, където има невиждано от другите или не масово посещавано място, крие своята привлекателност и особена сила.“

Селото наброява не повече от 200 души, пръснати в различни махали. Жителите му много подпомагат мисията на художника.

„Аз имам там Веско – моят пазач, който има ключове, който е изключително горд да показва училището и изложбените зали, когато аз съм в Париж. Неговият телефон е на сайта и на диплянката на училището. Всички хора наоколо – прекрасно отношение. Там покрай нас има и една писателка, която дойде от Париж и си купи къща. Има и други хора от различни места на света. Полека-лека се създава една общност на стокинци от второ прииждане. И това създава един чар – от една страна са кореняците, от друга страна сме ние – нововлюбилите се в това място“, разказа Панайотов.

Целия разговор чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модерният феминизъм като финансова схема

Модерният феминизъм от доста време прилича на една голяма измама със своите безумни твърдения, че жените са едновременно независими, еманципирани супергероини и безпомощни, беззащитни жертви. Че са равни на мъжете, но все пак са по-добри, а всъщност са тотално репресирани и потискани. Че непохватни опити за флирт на Запад са по-голям проблем и..

публикувано на 05.12.20 в 14:37

Майки на деца с увреждане продават плетени предмети и сувенири

Майки от Фейсбук група "Купи подарък от майка на дете с увреждане" продават плетени предмети и сувенири. Фейсбук групата е създадена в началото на октомври, към групата са се присъединили 72 хиляди души. " Тази група е нашата работа. Тази група е толкова поучителна, че тя ни даде работа, работа на тези хора, които сме вкъщи , нямаме..

публикувано на 04.12.20 в 19:26

Коледни сувенири от и за жените и децата бежанци у нас

„ Ръчно изработени коледни сувенири от жени бежанци и деца с увреждания от нашите центрове може да се закупят на немския коледен базар в столицата“, каза в предаването „Преди всички“ Катерина Живило, управител на социалната работилница „Каритарт“ към благотворителната организация „Каритас“. От утре те ще участват на немския коледен пазар, като..

публикувано на 04.12.20 в 10:37

10 майки от Добрич бяха обучени да консултират родители на деца с увреждания

Проект „Родители, експерти от опит“ реализира в Добрич Фондацията „Св. Николай Чудотворец“. Идеята на проекта е родители на деца с увреждания да минат през обучение от различни експерти, за да бъдат подготвени да бъдат полезни на други, които тепърва се сблъскват с някаква диагноза при децата си . Осъществяването на проекта е било планирано да се..

публикувано на 03.12.20 в 15:26

България преди 1944 - онлайн във филми и кинохроники

Животът в България преди 1944 година e показан във филми и кинохроники и вече е достъпен безплатно онлайн . Видеоматериалите са от фонда на Националната филмотека и са качени в Европейския филмов портал . Там със свободен достъп са стотици архивни ленти от цяла Европа.  Архивните български документални и игрални филми, реклами и кинопрегледи,..

публикувано на 03.12.20 в 13:20

Истории за чужденци в България и българи в чужбина

„Родина зад граница“ е месечната рубрика в предаването „Нощен хоризонт“. В студиото на БНР Станислав Пирчева и Добринка Добрева от програма „Хоризонт“на БНР и Красимир Мартинов от Радио България търсят отговор на въпроса как се адаптират чужденците в България. Представят истории за живота на българи в чужбина. В интервю на Добринка Добрева..

публикувано на 03.12.20 в 11:25
Снимки от блога на Николай Колев

Млад историк събира в блог кадри от историята и на артефакти

Николай Колев е създател на страницата във Фейсбук „Артефакти и фотографии“ . Интересът му към историята се е зародил още в ученическите години. Николай Колев е на 24 години, бакалавър по история от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, в момента учи дигитален маркетинг в Университета за национално и световно стопанство. „ В началото..

публикувано на 03.12.20 в 07:28