Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Русинова: Пътната безопасност е в пълен нормативен хаос

| обновено на 03.07.19 в 09:31
Снимка: БГНЕС

„Пътната безопасност е в тежка политическа криза. Очевидно зад кормилото, където трябва да са нашите политици и здраво да управляват пътната безопасност, няма никой в момента. Очевидно е, че ние като общество трябва да вземем пътната безопасност в наши ръце. Пътната безопасност е в пълен нормативен хаос“. Това коментира в предаването „Преди всички“ Диана Русинова от Института за пътна безопасност по повод пътните инциденти с автобуси, превозващи деца, от последните дни.

Русинова подчерта, че още преди година Институтът за пътна безопасност е идентифицирал проблеми с превоза на ученици и е алармирал всички възможни институции за дефицити в законодателството за превоз на пътници, конкретно на деца.

„Резултат няма. Инцидентите продължават да нарастват. Няма конкретна специализирана рамка, по която да се извършват тези превози със специализирани изисквания, няма яснота на какви изисквания трябва да отговарят тези автобуси за превоз на деца“.

По думите на Диана Русинова не може да се променя едно нещо, за да даде резултат цялото.

„Трябват цялостна промяна и реформа в сферата на пътната безопасност“.

Интервюто с Диана Русинова можете да чуете в звуковия файл.

Децата са уязвими на пътя и при други обстоятелства. Преди дни румънски гражданин прегази 5-годишно дете на паркинг в Морската градина във Варна. Трагичният инцидент повдигна въпросите за безопасността на децата и за бъдещето на предложените промени за движението в града.

Репортаж по темата на Даниела Стойнова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Автобус с деца се запали на магистрала "Тракия"

В 14:42 часа днес е получено съобщение за аварирал автобус превозващ  31 деца, които са пътували от Слънчев бряг за Крумовград. Аварията е станала на 316 км. на АМ"Тракия", близо до Карнобат в посока София.  Сигналът, който е получен е за автобус, който е..

публикувано на 02.07.19 в 15:29
ВИЖТЕ ОЩЕ
Маркус Пипер

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Германски депутат обяви в понеделник, че няма да поеме пост в Еврокомисията, след като заради назначението му председателката на институцията Урсула фон дер Лайен стана обект на критики на фона на стремежа си към втори мандат на поста, предаде АФП...

публикувано на 16.04.24 в 11:29
Петя Банкова

Отново отложиха мярката на бившата шефка на Митниците

Заради болен адвокат за втори път отложиха мерките за неотклонение на бившия директор на митниците Петя Банкова и хасковския бизнесмен Стефан Димитров.  Те остават в ареста поне до четвъртък, когато мерките им ще се гледат от друг съдебен състав...

публикувано на 16.04.24 в 11:27

Оскверниха гроба на патриарх Неофит

Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  Кръстът е изваден от гроба, част от него е счупена, мраморното надгробно..

публикувано на 16.04.24 в 10:25

Силистренци ще гледат премиерно нова интерпретация на "Криворазбраната цивилизация"

Добре познатия сюжет на пиесата "Криворазбраната цивилизация" силистренци ще имат възможност да гледат тази вечер от 19:00 часа на сцената на Драматично-кукления театър, но поднесен в стила на театралната клоунада. Въпреки това, посланието на..

публикувано на 16.04.24 в 10:18
Протест на журналисти в Атина, май 2016 г.

Гърция: Денонощие без новинарски емисии, журналистите искат скок на заплатите

Работещите във всички гръцки медии участват в 24-часова стачка, като част от призива на синдикатите за протести. Журналистите стачкуват днес, за да излъчват утре протестните демонстрации в страната. Всички медии прекратиха излъчването на..

публикувано на 16.04.24 в 10:04

Селски кметове от Кюстендилско - със собствен бюджет

Кметовете на села в община Кюстендил вече имат собствен бюджет - по 6 хил. лева за по-големите, и по 3 хил. лева - за по-малките населени места, както и  карти за безплатно гориво и за безплатно пътуване с междуградския и градския траспорт. Това..

публикувано на 16.04.24 в 09:54
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

За първи път бивш президент на САЩ се изправи пред наказателен съд

Доналд Тръмп стана първият, макар и бивш президент, който се изправи пред наказателен съд. Бившият президент и настоящ фаворит на Републиканската партия за нов мандат в Белия дом се изправи пред Върховния съд на щата Ню Йорк по обвинения, във..

публикувано на 16.04.24 в 09:53