Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Министерството на туризма ще провежда процедурите по концесиониране на плажовете

Любомир Попйорданов: Местният бизнес трябва да бъде по-ангажиран с концесиите

Снимка: БГНЕС

Комисията по регионално развитие и благоустройство в Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за концесиите. Текстовете предвиждат процедурите по концесии да се провеждат от Министерството на туризма по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, а не както беше досега - чрез общия Закон за концесиите.

В мотивите на законопроекта министърът на туризма Николина Ангелкова посочи, че нов закон за концесиите се налага заради промени в евродиректива, която се прилага при т. нар. трансгранични концесии на стойност над 5,5 милиона евро и според която изискванията за отдаване на плажовете на концесия са същите като за обекти от националната сигурност, например летищата. С новия закон ще се облекчи процедурата.

Имаме Закон за концесиите, който отговаря на директивата за концесиите на ЕС, която съвсем не изключва като концедент Министерството на туризма, заяви в предаването "Преди всички" на "Хоризонт" Любомир Попйорданов, който беше дългогодишен председател на Асоциацията за алтернативен туризъм. 

"С тази процедура се търси едно доста избързващо решение за някои процедури или кандидати за концесии, което няма да бъде нито много прозрачно, нито ще премине през всичките изисквания на Закона за концесиите в момента, които трябва да гарантират обществения интерес", изрази опасенията си Попйорданов..

Държавата не управлява добре плажовете като публичен ресурс

"Виждаме в мотивите, на едно място се казва, че целта е държавата да има приходи, да повишава, подобрява приходите, да печели. Ние сме съгласни, че трябва да се печели, но не може да искаме от всичко и постоянно да се печели и да искаме един публичен ресурс, който са плажовете (и много други места са публичен ресурс), и в него да остава основното нещо печеленето. Трябва да бъде доброто управление", подчерта Любомир Попйорданов, според когото "държавата е неспособна да управлява добре и постоянно ни вкарва в сценарий на променяне на всички закони, които касаят плажовете и концесията на природни богатства, свързани с туризма".

"Трябва да разгледаме от двете страни нещата. От едната страна държавата има една собственост, която трябва да я стопанисва в обществен интерес, от друга страна тя очаква да се появи икономически оператор, който също да печели, т. е. имаме от двете страни едно очакване за печелене. Колко може да бъде печеливша и всъщност къде  е интересът на държавата? Ако разгледаме концесиите, които действат, очевидно има доста големи плажове, които са със сериозни като обем приходи за 20 години. Примерно в Слънчев бряг имаме очакване за 253 милиона лева очаквани приходи за 20 години концесия. Същевременно изискванията към операторите по отношение на тяхното възнаграждение и по отношение на инвестициите са повече от никакви", коментира Попйорданов.

Той обърна внимание върху несъответствието между минималните изисквания към операторите и дългия 15-20-годишен хоризонт на концесиите.  

"Имаме закони и правилното е да започнем да си спазваме законите. Да се установят едни действително равносилни, еднакви за всички проценти от приходите от дейността на всеки плаж, а не да имаме за едни 1%,  а за други 13% от приходите, тоест имаме много интересни концесионни плащания."

Изискванията към концесионерите трябва да бъдат еднакви, а местният бизнес да участва в много по-голяма степен в тези процеси, за да се чувства и ангажиран с тези концесии, смята Любомир Попйорданов.

Какви са позициите до момента - отглас от дискусията в ресорната комисия

"Нито един морски плаж в момента не попада в обхвата на директивата. Поради тази причина за нас е изключително важно, а и от гледна точка на потенциалните желаещи да бъдат стопани на морския плаж, да се създадат условия, които да бъдат ясни, прости и да съответстват на обекта за концесия. В сегашния му вид Законът за концесиите е изключително тежък и общият ред е изключително тежък по отношение на тези обекти. Те са приравнени с концесиите за летища, пристанища и т.н., които изискват много по-специфични и тежки условия с оглед техния стратегически характер и гарантиране на защита на държавния интерес", посочи преди ден министърът на туризма Николина Ангелкова.

Заместник-председателят на на комисията по регионална политика Александър Ненков смята, че с облекчаването на процедурите за отдаване на плажовете на концесия ще намалеят пустеещите плажове.

"Много плажове - 39,  ако не ме лъже паметта, има вероятност, ще се забави тяхното отдаване на концесия и е нецелесъобразно, нито е в полза на държвата, нито е в полза на потребителите да има толкова много плажове, които да останат пустеещи, защото все пак някой трябва да ги поддържа и това е допълнителен ресурс."

Депутатът от БСП Дора Янкова е на мнение, че с предложените промени в закона се връща старото положение, при което концесии се отдават по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

"Всъщност ние не променяме Закона за концесиите, ние правим връщане на едно старо положение - променяме Закона за устройство на Черноморското крайбрежие."

Различните позиции чуйте в звуковите файлове.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д. Бошнакова за НОЩ: Преекспониране на брифингите и ехидно отношение в ефир

„Беше сбъркана концепцията за начина, по който Националният оперативен щаб разговаря с нас." Това каза в предаването „Преди всички“ Десислава Бошнакова, ръководител на Департамент „Масови комуникации“ в Нов български университет. „Всеизвестен факт е, че когато има криза, има и дефицит на вярна, адекватна и навременна информация. Имаше..

публикувано на 05.06.20 в 09:00
Безплатното тестване на белодробните функции е обект на множество кампании.

Все още няма кислородни апарати за домашно лечение, отпускани от НЗОК

От години пациентските организации и лекарите се борят кисолородолечението в домашни условия за пациенти с белодробни болести да се заплаща от държавата . След десетки кръгли маси по темата резултат и до днес няма. От пациентската организация "Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония" сигнализираха, че от 1 юни тази..

обновено на 04.06.20 в 12:55
Екипи на РДНСК и община Созопол извършиха проверка на строежа в защитената местност Алепу.

РДНСК: На Алепу се строи подпорна стена, а не хотел

Брегоукрепително съоръжение, а не хотел, се строи в защитената местност Алепу, по известна като Шофьорския плаж. Това установиха при съвместна проверка екипи на РДНСК и община Созопол. Разрешение за строителството на геозащитното съоръжение е издадено през 2018 г., а след завършването му пред него ще започне изграждането на хотелски..

обновено на 03.06.20 в 14:18

Конгресните центрове след Covid-кризата

Културната и конгресната индустрия търсят варианти за възстановяване след постепенното отпадане на противоепидемичните мерки. Мултифункционално пространство на открито се превръща в алтернатива за НДК след Covid-кризата. С покрити сцена и сектор за публиката, върху 1200 кв. м. площ, платформата А6 дава възможност за организиране на..

публикувано на 03.06.20 в 12:30

Ще промени ли Covid-19 градската среда

Ще промени ли Covid-19 градската среда, ще преформатира ли пространства и нагласи и ще се отрази ли върху интериора, който обитаваме, работейки или пък върху начина ни на придвижване? Досега говорим повече за помещения, стълби, асансьори – важни вътрешни пространства, важно е обаче този разговор да се обърне и към откритите пространства, смята..

публикувано на 02.06.20 в 11:44

Деян Колев, "Амалипе": Всяка мярка за обхват на повече деца в образованието е смислена

"С еднократна парична помощ само някои семейства ще бъдат стимулирани, нужно е мярката да се допълни с множество други, най-вече със сериозна работа със семействата". Това каза пред БНР Деян Колев - изпълнителен директор на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" по повод предложението на ГЕРБ за еднократна помощ от 250 лв. на..

публикувано на 02.06.20 в 09:28

Галина Маркова, НБУ: Държавата няма данни за децата с проблеми в развитието

Преподаватели по психология от Нов български университет се включват в  международно проучване за нуждите на семействата на деца с проблеми в  развитието. Изследването е под егидата на Световната здравна организация и  УНИЦЕФ и се провежда с подкрепата на „Autism Speaks“. Данните от анкетите с родители ще бъдат използвани за промяна на..

публикувано на 01.06.20 в 13:05