Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Маркова: Надявам се ДАНС да не е влязла на проверка в Служба "Военна информация"

Цвета Маркова
Снимка: БГНЕС

Двама началници на „Военна информация“ в Министерство на отбраната са дадени на прокурор. Военноокръжната прокуратура – София води досъдебни производства заради издадени разрешителни за достъп до класифицирана информация. 

Сигнали на ДАНС са станали причина за образуване на досъдебното производство. 

Според обвинението има данни, че бригаден генерал Светослав Даскалов и бригаден генерал Пламен Ангелов са издали 504 разрешения за достъп до тайни с гриф „Секретно“ и „Строго секретно“ в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация. 

Това се е случило в периода 1 април 2016 г. – 1 май 2019 г. По закон разрешенията за ниво на достъп гриф „Секретно“ и „Строго секретно“ се издават от ръководителя на „Военна информация“. Но те са били издадени от служител по сигурността.

„Разрешенията от некомпетентен орган са довели до издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация на НАТО и ЕС“, съобщават от Военноокръжната прокуратура –София. 

В предаването "Нещо повече" доц. Цвета Маркова, преподавател по Национална сигурност във Великотърновския университет и бивш шеф на Държавната комисия по сигурността на информацията, коментира, че при проверка от НАТО ще се установи, че има заповед, която дава мандат на заместника да подписва разрешенията за достъп до класифицираната информация. "Тази проверка ще е абсолютно дискретна и без пресконференции.И така трябва да бъде", каза още тя и добави:

"Това оповестяване е изключително позорно и застрашаващо националната сигурност. Искрено се надявам, че тази информация няма да се потвърди при инспекцията на НАТО".

По думите на Маркова публичността е вредна за сферата на сигурността на държавата:

"Самата система за сигурност трябва да има инструментариум, който да не позволява допускането на каквито и да било пропуски, макар и технически, а на второ място - да не допуска такова невиждано досега като размер оповестяване на настъпили рискове или заплахи".

Според нея този, който е подал сигнала в ДАНС, вероятно не е запознат със закона или го тълкува повърхностно и неправилно:

"Правомощията на ДАНС се отнасят за всички останали, освен за службите за сигурност". Тя обясни, че световна практика е една служба да се меси в работата на друга, защото това еднакво вреди и на двете. 

"Надявам се ДАНС да не е влязла на проверка в Служба "Военна информация". Сама служба би трябвало да има собствено звено "Сигурност", което да обезпечава, да гарантира вътрешната сигурност на тази специална служба", коментира още доц. Маркова.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Цвета Маркова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Блъснато дете с тротинетка в София

За блъснато дете с тротинетка съобщиха свидетели на инцидента в социалните мрежи. Инцидентът е станал малко преди 19 ч. на бул. "Витоша" в района на НДК, става ясно от публикацията в групата: "Катастрофи в София". На мястото са изпратени полицейски и медицински екипи.

публикувано на 04.05.24 в 19:45

Жертвите на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия вече са 56

Броят на потвърдените жертви на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия се повиши до 56 души. Това гласи последната информация от службата за гражданска защита на южноамериканската страна, цитирана от Франс прес.  Продължаващите силни дъждове препълниха язовири над големия град Порто Алегре в щата Рио Гранде до Сул. Това..

публикувано на 04.05.24 в 19:36

Родилка и бебе са починали в Самоков, разпоредена е проверка

Родилка и бебе са починали в Самоков, служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди незабавна проверка, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков" и Центъра за спешна медицинска помощ от Изпълнителна..

публикувано на 04.05.24 в 19:02
Садик Хан

Кметът на Лондон е преизбран за трети мандат

Садик Хан беше избран за трети мандат като кмет на Лондон.  Резултатът беше обявен, след като приключи преброяването на гласовете във всичките 14 избирателни района на британската столица. Садик Хан, който е от опозиционната Лейбъристка партия, получи 43,8% от гласовете. Най-сериозният му опонент - Сюзън Хол от Консервативната партия, получи..

публикувано на 04.05.24 в 18:39

В България и Северна Македония почетоха паметта на Гоце Делчев

Дипломати от българското посолство в Република Северна Македония и представители на българската общност в страната почетоха паметта на Гоце Делчев в деня на 121-та годишнина от смъртта му. Те поднесоха венци и цветя пред саркофага с костите на Делчев в двора на църквата "Св. Спас" в Скопие, предаде БТА. Град Гоце Делчев почете патрона си..

публикувано на 04.05.24 в 18:18

Делегация на "Хамас" е в Египет заради предложението на Израел за примирие

На по-малко от 80 километра от Йерусалим продължава кръвопролитната война в ивицата Газа.  Делегация на "Хамас" е в Египет, където по непотвърдена информация се обсъжда предложение на Израел за 40-дневно примирие.  СЗО предупреди, че операция в Рафах ще доведе до "кървава баня" Въпреки продължаващия конфликт и израелските удари,..

публикувано на 04.05.24 в 18:13
Белгород, 30 декември 2023 г.

Петима пострадали при украинска атака с дронове срещу град Белгород в Русия

Петима души пострадаха в следобедните часови при украинска атака с дронове срещу град Белгород в Русия. Това написа в социалната платформа "Телеграм" губернаторът на областта Вячеслав Гладков. Той добави, че ранените са откарани в болница, а възникналите в резултат на обстрела пожари са потушени.  Русия отново обстрелва украински градове и..

публикувано на 04.05.24 в 18:08