Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Самоука майсторка на икони върху дърво и камък:

Иконите не са манифактура, душата и мислите трябва да са светли

4
Снимка: Здравка Маслянкова

Тежък инцидент и преживян личен катарзис преобръщат живота на великотърновката Илияна Миновска. Тя разчита знаците на съдбата и разбира, че има неподозиран талант да рисува икони върху камък и дърво. Самоуката майсторка посвещава живота си да изучава канона в иконописта и денонощно рисува образите на Богородица, Божия син и свети Мина. 

Житейските изпитания, през които минаваме, ни провокират с уроците си, но малцина са тези, които отварят сетивата си за поуките, постигат смирението и душевното спокойствие, за да пренапишат житието си и да продължат напред.

48-годишната великотърновка Илияна Миновска е красива и стилна жена, била е до силни и успешни мъже в живота си, изпила е десетките сладки и горчиви чаши, поднесени от съдбата, преди инцидент да засили православната ѝ вяра и да я насочи към иконописта. Сега вярва, че развива дарба от Бога.

"Не съм учила изкуство. Започнах да се занимавам с това, най-вече изработвам икони на дърво, камък и скала. При всички положения трябва да се знае канонът. Много е важно, когато се рисува една икона, всяка една чертичка, погрешно поставена, това вече е извън канона. Затова трябва много да се знае, много да се чете, за да няма фалш в това изкуство", разказва Илияна в предаването "Хоризонт до обед". 

Тя обикаля църкви и манастири, за да изучава каноничните образи на светците, търси и намира литература, за да спазва канона при изработката на иконите, които прави. Всичко започнало с видение след инцидента, за който не иска да говори:

„При тази злополука, която ми се случи, много след това аз видях, на мен ми се яви образът на Исус Христос, беше в стая, тъмно, през нощта. Изображението беше в сияние, в сияние, в много светъл цвят. Всичко стана за секунди, много кратко трая. Както се появи постепенно и образът стана силен, много силен, така и се изгуби. Това ми даде някаква сила", спомня си днес Илияна.

И добавя, че икони не може да се работят като манифактурно производство, трябва душата и мислите да са светли, за да бъдат одухотворени и каноничните образи на светците. 

Любими на самоуката майсторка са ликовете на света Богородица, Христос и свети Мина. Работи предимно денем, в пълна тишина, но не са малко и случаите, в които продължава да рисува и нощем.

„По-специфичните, по-трудно, които са изработват, работя през деня, заради дневната светлина. Нощем също работя, но тогава е по-трудно. Имало е моменти, когато четири денонощия не съм спала. Това беше за един много голям празник. Много е изморително, нещата се случват много бавно, трябва много време. Няма как това да се изработва на конвейер. Всичко изисква внимание и много време. Има икони, които мога да направя и за един ден, има икона, която съм я правила и за две седмици“.

За много хора Илияна Миновска е рисувала икони и се е научила да ги разпознава без думи - кой да какво иска светото изображение. По думите ѝ, все по-малко стават хората, които си купуват икона заради общоприетото и по подражание. Българите живеят трудно и това ги връща към божията вяра и упование, споделя майсторката и разказва за триизмерните икони, които прави напоследък:

„Цветовете, които се влагат, не трябва да са много, за да не се получава кич. Основните цветове, които са и цветовете в църквата - това е злато, сребро, бронз и мед. Това, което си е мое виждане, аз си го измислих – върху дървена основа се вгражда скала, част от скала, и върху самата скала се работи изображението на иконата. Върху самото изображение на иконата рисувам с художествени материали като акрилни бои, контури, където се получава 3D ефект, с което се гордея. Това е последното ми творение като замисъл на модели. Всеки творец си има свое виждане, моето виждане е такова“.

Историята на Илияна Миновска чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията "Жълти стотинки" събира средства за болницата в Шумен

До края на януари 2022 година ще продължи събирането на средства в 14-ото издание на кампанията "Жълти стотинки". Мотото на акцията е "Деца помагат на деца". Средствата се използват за купуване не медицинска апаратура в детските отделения в болниците. Тази година вниманието е насочено към болницата в Шумен.   " Това, което казват от..

публикувано на 11.04.21 в 17:05

От Вейдър до Годзила – най-ексцентричните в политическия авангард

Докато у нас всички бистрят политика, „Изотопия” реши да избистри спорния, но достоен за световно гласуване въпрос за най-фрапантните примери за партии и кандидат-политици . Сред тях има почитатели на плюшените мечета, на лимоните, класически фенове на бирата, че и филмови чудовища . Някои идеологии просто отиват отвъд . В следизборното..

публикувано на 10.04.21 в 15:22

Диаграма на истината и лъжата

Може ли показателите на тялото ни - дишане, пулс, реакции, да покажат колко сме искрени? Едно техническо средство ни сблъсква с последствията от нашите действия в миналото. Това е полиграфът , известен още и като Детектор на лъжата . „Изотопия " се окичва с кабели и се заема с графичните, моралните и корпоративните измерения на истината и лъжата ...

публикувано на 09.04.21 в 17:00

Книга помага на децата в училище да опознаят връстниците си със специални потребности

Книгата "Да се запознаем с различните деца на България" ще стигне до своята публика в средата на април. Книгата е част от инициативата "Да се запознаем", насочена към децата в училище и запознаването им с техните връстници със специални потребности. Автори на идеята са фотографът Анна Йончева и Ваня Тодорова, председател на Фондация "Можем..

публикувано на 09.04.21 в 11:17

Българската антарктическа експедиция в очакване на ледоразбивача "Агилес"

Шестимата полярници от 29-та българска антарктическа експедиция вече повече от месец работят на база "Свети Климент Охридски" в изпълнение на задачите от Националната програма за полярни изследвания. Трябваше тези дни да потеглят от Антарктида към България на борда на чилийската антарктическа флота - ледоразбивачът "Агилес". Заради заболели от..

публикувано на 08.04.21 в 13:35

Деца доброволци помагат на възрастни хора по проекта „Внуци под наем“

Деца доброволци помагат на възрастни хора във второто издание на проекта „Внуци под наем“, който се реализира на територията на община Мадан. „Основната цел на проекта „Внуци под наем“ е да постави основите на социално предприятие, търсещо работа и реализация на младежи със специални потребности, които преди това ще преминават специални..

публикувано на 08.04.21 в 12:04

Избори до дупка или част от партиите да се прегърнат

И в Кюстендилско, както навсякъде в страната, темата за изборните резултати и това дали ще има правителство, дали предстоят скорошни нови избори, доминира. Дори и измества и епидемията с коронавируса и препълнените Covid отделения в болниците в Кюстендил и Дупница и ваксинирането. Още в деня на вота по селските и кварталните магазини и пред..

публикувано на 08.04.21 в 09:30