Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обмислят отделянето на терени за офроуд на Витоша

Върху интерактивна карта ще бъдат маркирани трасетата за велосипеди, туризъм и офроуд

Снимка: Кърджали Офроуд Фест

Югозападното държавно предприятие обмисля обособяване на зони за моторни спортове в горите около София. Как горските територии да се поделят хармонично между туристите, колоездачите, ловците и офроуд почитателите?

"Към момента Законът за горите и действащата нормативна уредба в по-голямата си част забранява тези дейности", отбеляза директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов пред БНР. Според него идеята за регламентиране на страничните дейности в горите ще обслужва устойчивото им развитие и стопанисване.

Намеренията са да се обособят терени и места, където любителите на офроуд спортовете да ги практикуват, без да нанасят щети на природата и туристическата инфраструктура.

"Целта е да ги изнесем от местата, за да не пречат на туристите и на ловците. Мисля, че нашата гора и нашата природа позволява да намерим такива места, където да могат хората спокойно да практикуват тези малко по-екстремни спортове от една страна, от друга страна да минимализираме щетите, които те биха нанесли на инфраструктурата", коментира Дамянов.

Хората, които практикуват офроуд, използват изградената инфраструктура от горски пътища и в немалка част и туристическата инфраструктура, допълни той.

"Тръгваме от Витоша с идеята да облекчим туристите, да облекчим любителите на природата - в частите, където е разрешено ловуването, да успокоим и ловците, и в същото време да създадем нормални условия. Започнахме първо с любителите на велоспортовете. Сега отиваме с хората, които са с офроуда. Има къде в съседство да се оформят такива полигони, които няма да са в разрез с действащото законодателство."

Обособяването на бъдещите офроуд участъци се планира да се случи върху терени с по-бедна почвена настилка, където и щетите ще бъдат по-малки, уточни още Дамян Дамянов. Югозападното държавно предприятие ще има ангажимента да поддържа тези "полигони", като не се очаква това да доведе до сериозни такси за практикуването на екстремното каране, допълни той. 

Направена е интерактивна карта за територията на цялото Югозападно държавно предприятие, на която всеки може да види собствеността на горите и видовете гори. Тази карта ще бъде надградена с новата информация за трасета на велоалеите, а след това и за трасетата за офроуд спортовете.

"Така че всеки един любител,  независимо на кой от спортовете, за които говорим или на чистия туризъм, да може да има представя къде, кога, каква дейност се извършва, за да разграничим и успокоим изпълнителите на различните дейности и участниците в различните спортни мероприятия." 

Бъдещето е в хармоничното използване на територията, изтъкна директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов.

"Идеята за началото на тази инициатива е да създадем най-добри условия, за да може всеки един гражданин, любител на природата, и на гората да практикува своите занимания и да практикува своите интереси в максимално най-спокойна и добра обстановка. Така че няма как да дадем превес на офроуда или на велоспортовете. Има достатъчно инфраструктура, където всичко това би могло да бъде организирано."

Повече по темата ще научите от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42