Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима нови български евродепутати представиха своите приоритети

| обновено на 12.07.19 в 15:28
Снимка: Ани Петрова, БНР

Петима от новите български евродепутати представиха приоритетите в предстоящата си работа в Европарламента. Дискусията беше организирана от Бюрото на Европейския парламент в България.

Образованието ще бъде един от приоритети в работата на Асим Адемов от ЕНП: 

„Ние от ГЕРБ разбрахме, че няма как една страна да просперира, да се развива, ако няма качествена образователна система, ако няма сериозни инвестиции в образователната система. И съм сигурен, че след 5-10 години ситуацията в България ще бъде съвсем различна. Тепърва предстои да видим тези положителни неща от мерките, които сме предприели“.

Инвестициите в селските райони и подобряването на средата за земеделските стопани ще бъдат водещи теми в работата на Атидже Алиева-Вели, евродепутат от „Обнови Европа::

„След трети програмен период България продължава да не дава достатъчно добавена стойност на произведените земеделски продукти. Ние като делегация ще се насочим като работа и като приоритет за младите земеделски стопани“.

Петър Витанов от групата на социалистите в ЕП ще работи за възстановяване на социалното лице на ЕС и за защита правата на българските превозвачи:

„Моят приоритет е не само да пазя правата на българските превозвачи, а по-скоро да запазим принципа на функциониране на ЕС за свободното придвижване на хора и капитали, защото аз смятам, че той беше нарушен с пакета „Мобилност 1“... Основната ни цел е да преодолеем тези решения, да не ги допуснем да минат на второ четене“.

Акцент в работата на Александър Йорданов (СДС/ЕНП) ще е разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани. „Смятам, че България трябва да играе водеща роля в този процес. И вторият въпрос - сигурността в района на Черно море... Защото само на около 400 километра от границите на Европейския съюз има един полуостров Крим, който Русия е превърнала в непотопяем самолетоносач и ракетоносител“.

Според Илхан Кючук важно е как в бъдеще ЕС ще комуникира с Турция, Китай и Русия: „На мен ще ми е много интересно да видя как ЕНП ще гласува за бившия румънски президент г-н Бъсеску, който обяви Крим за руски, а към настоящия момент той е един от кандидатите за четвърти заместник-председател на Комисията по външна политика“. Той постави акцент и върху свързаността на Балканите: "Има заделени 140 милиарда по европейски програми за изследваща многогодишна финансова рамка в областта на транспорта".

Присъстващите получиха от Българското национално радио папка с посланията на хората, излъчени в ефира на Българското национално радио през последните 10 месеца по проекта "Чуй Европа". Диана Димитрова: "Според младите хора вашите приоритети трябва да бъдат образованието, дигитализацията, климатичните промени и екология".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Емил Радев

Емил Радев: Приоритетите ми са свързани с ЕП, няма да приема номинация за главен прокурор

Дискусия за приоритетите в новия мандат на българските евродепутати организира днес в НДК бюрото на Европейския парламент. Там някои от българските новоизбрани евродепутати ще представят основни теми, по които ще работят през новия мандат на ЕП..

публикувано на 12.07.19 в 10:46
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на..

публикувано на 20.07.24 в 19:36

21 водачи зад волана след употреба на алкохол и 11 след наркотици за ден

21 шофори, качили се зад волана след употреба на алкохол и 11 водачи, употребили наркотици са установени при проверки на пътната полиция само за ден, съобщават от МВР. В рамките на провеждащата се специализирана операция за контрол по пътя са проверени 13..

публикувано на 20.07.24 в 19:27
Калин Стоянов

МВР може да осигури фургони за живеене на пострадалите от Воден и Крайново

МВР има възможност да осигури фургони за живеене на пострадалите жители от селата Воден и Крайново. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов: "Става въпрос за 15 контейнера, като в по-голямата част от тях има възможност да живеят от пет до..

публикувано на 20.07.24 в 19:19
Пожар. Снимката е илюстративна.

Лятна буря с валежи частично потуши пожара на Беклемето

Лятна буря с валежи частично потуши пожара във високата част на Стара планина. Той е в местността Беклемето, край прохода Троян - Кърнаре.  Пожарникарски екипи остават да дежурят в района

публикувано на 20.07.24 в 19:15