Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рядък вид ледена риба и кадри с дрон от Антарктида в документален филм по БНТ

Български учени описват неизследвани досега ракообразни на Ледения континент

Мария Чернева и Любомир Кендеров
Снимка: Радостина Билярска

На 14 юли, неделя, от 13 часа Българската национална телевизия ще излъчи по Канал 1 филма на журналистката Мария Чернева за Антарктида "Полярни изследователи". "Там, където синьото е най-топлият цвят, където спокойствието и тишината са само кратка почивка на стихиите, където времето се сменя през пет минути и денят не знае кога да си отиде... територия, която плаши и удивлява" - така звучи част от трейлъра на филма. 

Документалната лента е 45-минутна и представя изследванията на 27-та наша експедиция на Ледения континент. Тази година за първи път държавата осигурява средства за целенасочено финансиране за научни изследвания на Антарктида. 

"Ако се замислим,  животът на Антарктида е съсредоточен на тънката граница между водата и сушата. Там, където ледовете са отдръпнати, гнездят морските птици, правят своите колонии пингвините, излизат на сушата тюлените. Основната част от живота в този напълно замръзнал континент, тази ледена пустиня, всъщност това са морските създания", каза пред "Хоризонт" Любомир Кендеров - учен, изследовател, преподавател в Биологическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски", който е посетил за първи път Антарктида. Заедно с Мария Чернева той разказа за полярната мисия в предаването "Преди всички".

"На самия континент е космически студ, но все пак Ливингстън е част от архипелага, той дори не е на континента, там водата, морето са "топли" - ние докато бяхме - 0.5 - 1 градус", обясни Чернева, която признава, че има и "някаква научна закваска" и винаги й е било любопитно какви точно изследвания се правят на Антарктида.

Българските учени са изследвани неизучени до този момент ракообразни. Научният материал - пробите, пътува няколко месеца с испански военно-научен кораб, който го доставя в Европа. "Това са научните проби и за биолозите, и за геолозите - всичко, което сме успели да съберем отделните екипи", уточни Кендеров. 

"Остров Ливингстън е първата зърната, видяна от човека суша в Антарктика, преди точно 200 години. Остров Ливингстън е място, което е доста близо до Южна Америка и въпреки това изследванията там са екстензивни. Много трудна е работата там и за най-добре финансираните полярни програми, за най-големите, световните научни институции. Така че не всичко може да бъде открито. Имахме голямото удоволствие и привилегия да открием тези ракообразни, които не са съобщавани за там. До тук шест вида", допълни Любомир Кендеров. 

Друга "полярна звезда" на експедицията се оказа ледената риба, която Кендеров ще анализира. "Ледената риба е наистина един уникален екземпляр. Видът е много рядък. Открит е напълно случайно. Преди 15 години е открита друга ледена риба, но тя е от вид, който е по-често срещан. Този вид (ихтиологът още не се е върнал в България, за да я прегледа) e изключително рядък и е голямо щастие, голям късмет да бъде уловен", сподели ученият. 

Филмът "Полярни изследователи" е разделен на три части. "Биологичната част с Любо, с кремъчните водорасли на Ралица (Зидарова, ботаник - бел. ред.), малко пингвини, доста интересни истории за пингвини и тюлени, също така как се взимат проби за токсикологични анализи на тюлени. Климатолозите на Антарктида Георги Рачев и доц. Александър Сарафов - какви изследвания правят и какъв е техния принос в световната климатология, много е интересно. Също така може би ще си отговорите на въпроса най-накрая защо Южния полюс е толкова привлекателен за всички климатолози, какво точно се случва там", разказа още Мария Чернева. 

Една от частите на филма е посветена на геологията и историята на Земята.

"Там можете да видите професор Христо Пимпирев в различна роля като геолог, с чукче в ръка. Заедно с него изследваме скалите, вървим по дъното на многомилионен океан. Също така има много интересен проект, свързан с използването на дрон, на Олег Василев. Невероятните кадри във филма от дрон са на Олег Василев."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Априлското въстание в Добруджа - малко познати факти в изложба

„Пред олтара на Свободата. Априлското въстание на север от Балкана“ – така се казва най-новата изложба, подредена в Художествената галерия в Добрич, която от днес е открита за посетители.  Изложбата хвърля светлина върху по-малко познати страници от историята на Априлското въстание, които са не по-малко героични и драматични от добре..

публикувано на 20.04.21 в 10:11
Училището по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“ във великотърновското село Русаля

Ученици подпомагат даровити деца от социално слаби семейства

Графични таблети и материали за рисуване за близо две хиляди лева получават като дарение даровити деца от социално слаби семейства от цялата страна. Те се обучават безплатно в училището по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“ във великотърновското село Русаля. Дарението е осигурено чрез благотворителна кампания „Деца рисуват за деца“, която..

публикувано на 20.04.21 в 09:38

Георги Иванов за пътя към Харвард

„Зад моя успех стоят  труд, талант, упоритост и една баба “. Това сподели пред БНР Георги Иванов за пътя си от Софийската математическа гимназия до Харвард. Георги е български ученик, сред малцината приети в престижния университет през тази година. За това той се готви усилено повече от година. „Баба ми ме насочи към физиката,..

публикувано на 19.04.21 в 11:03

Над 1500 семейства у нас вече са осиновили пчелен кошер

Над 1500 семейства в България вече са осиновили кошер. Това съобщи в интервю за БНР Сергей Петров, основател на електронната платформа „Истински мед“. Инициативата „Осинови кошер“ цели подпомагане на пчели и пчелари срещу получаване на качествен мед. Идеята се родила, след като прочели доклад на Европейската комисия от 2019 г., че 30 на..

публикувано на 19.04.21 в 09:58
Асен Христов

Пастор Асен Христов има осем висши образования, но избра да е духовен водач

Едно сираче, останало без майка едва четиригодишно и израснало по сиропиталищата, днес помага на хиляди хора, превръщайки се в естествения лидер на своите духовни братя и сестри. Пастор Асен Христов от Разлог има осем висши образования, последната му специалност е "Право", все още не е завършил двете докторантури. Убеден е, че мисията му е..

публикувано на 18.04.21 в 10:15
Росен Семерджиев

Успешната кариера на танцьора и хореограф Росен Семерджиев

Живот като на кино в буквалния и преносния смисъл е имал танцьорът и хореограф Росен Семерджиев от Велико Търново. Снимал се е в хитови български кинопродукции като „Крадецът на праскови“ и „Търновската царица“. 14 години е имал бляскава кариера в десетки държави, а от носталгия към България е бягал с чаршафи от хотел в Близкия Изток. Росен..

публикувано на 17.04.21 в 16:51
Любен Йотов

90-годишният цигулар Любен Йотов: Оркестърът може без мен, аз без него - не

Любен Йотов е най-възрастният оркестрант у нас. Преди дни той навърши 90 години, а вече 60 години продължава да свири в Оркестъра на юристите.  Оркестърът на юристите с диригент Веселин Байчев днес получава наградата „Кристално огърлие” на Съюза на музикалните и танцови дейци. На концерта ще свири и дългогодишният концерт-майстор..

публикувано на 16.04.21 в 18:12