Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фондация "Светът на Мария" помага на хора с интелектуални затруднения да получат професия

Миряна Сирийски
Снимка: Ани Петрова
Дневният център "Светове" към Фондация "Светът на Мария" предоставя социална услуга за пълнолетни хора с интелектуални затруднения. Дневният център е създаден преди 6 години.

"Това не са детски занимания, не са рисуване или учене. Това са занимания за това да можеш да бъдеш достоен нормален гражданин, който има смислен и пълноценен живот", обясни пред БНР Миряна Сирийски, която е програмен директор на фондацията.

Проблемът е, че доста хора с интелектуални затруднения остават сами вкъщи, затворени, коментира тя. Фондация "Светът на Мария" разработва целенасочени програми, с които дава възможност на тези хора да упражняват трудови умения.

"Да развиват някакви професионални умения - в готвене, в хигиенизиране, в битови дейности, в изработване на сувенири." 

Знаехме, че е възможно един човек да започне от нулата и да придобие умения, с които да си намери платена работа, разказа още Миряна Сирийски. "Сега вече имаме 11 човека, които работят платена работа с минимална подкрепа от трудов наставник и са напълно разпознаваеми и достойно помагат на местата, където работят." 

15 души чакат да бъдат включени в обучението, което предлага Дневният център за пълнолетни хора с интелектуални затруднения. Имат намерения да увеличат капацитета. Столичният общински съвет е приел решение да предостави кухня за ползване от Фондация "Светът на Мария".

"Където да направим учебна кухня, където ще можем да разширим капацитета на услугата с още поне 10 човека."

"Има едно момиче в дневния център, което години наред не смееше да излезе навън, след като дойде, и да излиза някъде. Последната година тя направи направо радикална промяна. Успява, вече излиза с другите по обяд сама. Отива до магазина, купува си нещо, което иска да си купи. Вече е смела", сподели още Миряна Сирийски

Трябва да бъдем по-чувствителни към малките неща, убедена е тя. "И да разбираме, че в малките неща в живота, в нашето поведение се проявява истинската радост, промяна, развитие на човека. И ние се учим именно на това - да забелязваме тези неща, които се случват с хората."

Още за мисията да се помага на хората с интелектуални затруднения слушайте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Априлското въстание в Добруджа - малко познати факти в изложба

„Пред олтара на Свободата. Априлското въстание на север от Балкана“ – така се казва най-новата изложба, подредена в Художествената галерия в Добрич, която от днес е открита за посетители.  Изложбата хвърля светлина върху по-малко познати страници от историята на Априлското въстание, които са не по-малко героични и драматични от добре..

публикувано на 20.04.21 в 10:11
Училището по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“ във великотърновското село Русаля

Ученици подпомагат даровити деца от социално слаби семейства

Графични таблети и материали за рисуване за близо две хиляди лева получават като дарение даровити деца от социално слаби семейства от цялата страна. Те се обучават безплатно в училището по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“ във великотърновското село Русаля. Дарението е осигурено чрез благотворителна кампания „Деца рисуват за деца“, която..

публикувано на 20.04.21 в 09:38

Георги Иванов за пътя към Харвард

„Зад моя успех стоят  труд, талант, упоритост и една баба “. Това сподели пред БНР Георги Иванов за пътя си от Софийската математическа гимназия до Харвард. Георги е български ученик, сред малцината приети в престижния университет през тази година. За това той се готви усилено повече от година. „Баба ми ме насочи към физиката,..

публикувано на 19.04.21 в 11:03

Над 1500 семейства у нас вече са осиновили пчелен кошер

Над 1500 семейства в България вече са осиновили кошер. Това съобщи в интервю за БНР Сергей Петров, основател на електронната платформа „Истински мед“. Инициативата „Осинови кошер“ цели подпомагане на пчели и пчелари срещу получаване на качествен мед. Идеята се родила, след като прочели доклад на Европейската комисия от 2019 г., че 30 на..

публикувано на 19.04.21 в 09:58
Асен Христов

Пастор Асен Христов има осем висши образования, но избра да е духовен водач

Едно сираче, останало без майка едва четиригодишно и израснало по сиропиталищата, днес помага на хиляди хора, превръщайки се в естествения лидер на своите духовни братя и сестри. Пастор Асен Христов от Разлог има осем висши образования, последната му специалност е "Право", все още не е завършил двете докторантури. Убеден е, че мисията му е..

публикувано на 18.04.21 в 10:15
Росен Семерджиев

Успешната кариера на танцьора и хореограф Росен Семерджиев

Живот като на кино в буквалния и преносния смисъл е имал танцьорът и хореограф Росен Семерджиев от Велико Търново. Снимал се е в хитови български кинопродукции като „Крадецът на праскови“ и „Търновската царица“. 14 години е имал бляскава кариера в десетки държави, а от носталгия към България е бягал с чаршафи от хотел в Близкия Изток. Росен..

публикувано на 17.04.21 в 16:51
Любен Йотов

90-годишният цигулар Любен Йотов: Оркестърът може без мен, аз без него - не

Любен Йотов е най-възрастният оркестрант у нас. Преди дни той навърши 90 години, а вече 60 години продължава да свири в Оркестъра на юристите.  Оркестърът на юристите с диригент Веселин Байчев днес получава наградата „Кристално огърлие” на Съюза на музикалните и танцови дейци. На концерта ще свири и дългогодишният концерт-майстор..

публикувано на 16.04.21 в 18:12