Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеринари: Най-добър е "чешкият метод" на умъртвяване на всички прасета в заразените зони

Снимка: БТА

До 2-ри август е срокът за шест области в страната, за да се пристъпи към умъртвяване на прасета, гледани от частни стопани.

Пред БНР д-р Иван Вангелов – председател на Пловдивската областна колегия на Ветеринарния съюз, заяви, че най-добър е т.нар. "чешки метод" на умъртвяване на всички прасета в заразените зони:

"Доказано е, че чумата я има в България. В това се увериха и собствениците на големите свинекомплекси, където чрез кръвни проби, при констатиране на заболяването, след два-три дни излезе и клиника на заболяването, и смъртност при животните".  

По думите му стопаните в 20-километровата зона имат възможност да приберат месото от отглежданите прасета здраво и годно, след като ги заколят преди появата на заболяването. "Така ще запазят и природата в землището си без вируса на чумата, и когато се разреши отново отглеждане на прасета, ще могат свободно да си гледат прасета и няма да има повторно появяване на заболяването", уточни той.

Д-р Иван Вангелов коментира още, че при загробването на болни прасета заразата остава в земята за дълги години. Според него в България не се спазват регламентите, предписани от ЕС, които трябва да се прилагат при поява на заболяването.  

В предаването "12+4" на програма "Хоризонт" д-р Ивелина Дамова - председател на Пазарджишката областната ветеринарна комисия, се съгласи с д-р Вангелов, че най-адекватната мярка е превантивното клане на прасета, гледани в задните дворове, за да се запазят големите свинекомплекси. "Най-добрият вариант е хората да си заколят здрави прасетата, които отглеждат", категорична беше тя и препоръча да се прави предкланичен преглед, за да са сигурни, че няма поява на болестта. По думите ѝ най-важно е да се спазват хигиенните мерки.

Според д-р Дамова стопаните разбират проблема и не се противопоставят на налаганите мерки. По думите ѝ може би има политически или пиар контекст на декларацията на кметовете на 31 пазарджишки села, които заявиха, че няма да допуснат принудително избиване на домашни прасета след 2-ри август, когато е крайният срок за ликвидирането на животните.

"За да се справим с едно епидемично заболяване трябва да се справим с източниците, които я носят. Това цели унищожаването на животните, отглеждани без ветеринарен контрол в задния двор", заяви пред БНР и доц. Владимир Петров от ветеринарния факултет на Тракийския университет. 

Според доц. Петров проникването на африканската чума по свинете в България от Румъния, а непроникването ѝ в Сърбия, се дължи на свободното движение на стоки през границата ни с Румъния, като страни от ЕС, което не се осъществява през границата със Сърбия - там граничният контрол е по-строг, защото страната не е част от ЕС.

По думите му загробването на заразени прасета намалява риска от разнасяне на болестта при транспортиране на животните до екарисажи.

Интервюто с д-р Иван Вангелов, д-р Ивелина Дамова и доц. Владимир Петров можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Без огнища на чума в Шуменско

Към момента няма огнище на Африканска чума по свинете в Шуменска област, съобщи д-р Наташа Баева от Областната дирекция по безопасност на храните. От 24 до 30 юли са обявени 11 огнища в Северна и Южна България, а от вчера са регистрирани четири в..

публикувано на 01.08.19 в 11:04

Две нови огнища на Африканска чума при домашни свине в област Монтана

Нови огнища на Африканска чума при домашни свине за първи път са констатирани в област Монтана в лични стопанства, съобщиха ветеринарните власти. В ломския квартал „Младеново“ са заразени 11 свине, а в село Ковачица- 7. Взетите проби са потвърдени като..

публикувано на 01.08.19 в 07:55

Африканска чума и в разградско

Два случая на Африканска чума по свинете потвърди за първи път в областите Разград и Пловдив Българската агенция по безопасност на храните. В разградско са намерени умрели 6 диви свине в ловно стопанство „Воден“. Установени са и две нови огнища на..

публикувано на 01.08.19 в 07:17

БАБХ започва днес проверки около свинекомплексите в Северна България за африканска чума

Във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната заради разпространението на африканската чума по свенете областният управител на Ловеч Ваня Събчева свиква днес кризисния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия, по време на което..

публикувано на 01.08.19 в 06:58

Превантивни мерки в Габровско за ограничаване разпространението на африканската чума по свинете

В Габровска област се въвеждат по-строги превантивни мерки за ограничаване разпространението на африканската чума по свинете. В областта все още не са регистрирани огнища на заразата, обхванала почти цяла Северна България. 20-километрова..

публикувано на 31.07.19 в 21:26
ВИЖТЕ ОЩЕ

Превантивни мерки в област Габрово срещу разпространението на чума по дребните преживни животни

Превантивни мерки в област Габрово въведе областната епизоотична комисия, за да се предотврати разпространение на чума по дребните преживни животни. Дирекцията по безопасност на храните се ангажира да извършва засилен контрол на входа на..

публикувано на 09.08.24 в 19:10

Комисията в НС изслуша жители на Доспат заради твърденията за корупционни практики на кмета

Временната комисия в Парламента за проверка на дейността на кмета на Доспат изслуша жители на общината, в това число и представители на гражданските организации ‘’Доспат не сте сами’’ и ‘’Обединение за бъдещето на община Доспат’.  Комисията проверява..

публикувано на 09.08.24 в 19:08
Карлос Насар

Карлос Насар е олимпийски шампион с рекорд

Българският щангист Карлос  Насар преодоля 213 килограма в изтласкването от първия си опит. При втория си опит Карлос изтласка 224 кг, с което постави световен рекорд.  Общият резултат на Насар в двубоя е 404 килограма, което  му осигури златото в..

публикувано на 09.08.24 в 18:17
планина Славянка

Овладени са и двата фронта на пожара в българската територия на планината Славянка

Овладени са и двата фронта на пожара в българската територия на планината Славянка. Екипи на пожарните служи и горските стопанства ще останат да наблюдават района, тъй като все още има активни огнища в Гърция, които са близо до границата ни. В..

публикувано на 09.08.24 в 18:08

МЗ отговори на исканията на фондация "Даная" за реформи в детското здравеопазване

В последния ден от законовия срок за отговор на гражданска инициатива здравното министерство публикува информация за действията, предприети по шестте искания за спешни реформи в детското здравеопазване, внесени от фондация "Даная". Исканията са..

публикувано на 09.08.24 в 17:51
Ирански дрон

Иранските Революционни гвардейци вече имат ракети с далечен обсег и дронове

Иранските Революционни гвардейци са добавили към въоръжението си ракети с далечен обсег и дронове. Това става на фона на засиленото регионално напрежение след убийството на лидера на "Хамас" в Техеран в края на юли. А районът на Хан Юнис изглежда..

публикувано на 09.08.24 в 17:42

Британският премиер потвърди, че полицията остава в повишена готовност за уикенда

Британският премиер Киър Стармър потвърди, че полицията остава в "повишена готовност" за действия през уикенда след дни на жестоки безредици в Англия и Северна Ирландия, породени от убийството на три деца с нож. Междувременно съдилищата разглеждат..

публикувано на 09.08.24 в 17:39