Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя Георгиева: Ел Камино е пречистващият път за душата

7
Снимка: Катя Георгиева - Личен архив

„Хората не сме отделни единици, а сме различни форми на вселената, които изживяват всичко, което им се случва. Всичко това е свързано и никой не е сам.“ Това мнение изрази в предаването "Нощен хоризонт" Катя Георгиева, която е изминала пътя Ел Камино и  е написала книга за него. 

Всичко е едно – хората, животните, растенията са форми на вселената, която иска да изживее и опознае себе си чрез тях, убедена е Катя Георгиева. „Затова когато вървиш по тоя път, ти се сливаш с всичко това. Виждаш само полета от макове, жита, планини, мъглата, която залива всичко и това нещо влиза в тебе, ти си част от него."

Извървява за месец 800 км от Ел Камино през 2015 година, след като се организира с приятелки от Фейсбук. За всяка от тях мотивацията била различна. Катя била чела книги за този път, но никога не е мислела, че може да го измине.

От пробитата мида до Сантяго де Компостела

„В Поморие всяка година ходим със сестра ми и децата и веднъж в една малко магазинче намерих пробита мида. И се сетих, че за да е пробита, това е евентуално мида на някакъв пилигрим, който е изминал тоя път. Просто го приех като някакъв знак, че трябва да измина пътя, почнах да си мисля за това и се случи“, разказа Катя Георгиева и посъветва да имаме сетива за малките знаци около нас, които могат да ни насочват натам, където ни влече душата.

След смъртта му тялото на Св. Яков било пренесено с лодка на испанския бряг. Имало буря и лодката потънала. След време видели светлина. Разравяйки, открили мощите на светеца. „И на същото място се изгражда селище, по-нататък прераства в по-голям град: Сантяго де Компостела, където издигат катедрала и всъщност това е крайната точка на пътя на Св. Яков, който се нарича камино. Камино - самата дума е път“, обясни Катя Георгиева.

Ел Камино освобождава духа

„Казват, че този път е проекция на Млечния път. Това значи, че той е много енергиен. Вървейки по пътя, тялото ти, носещо тази 50-килограмова раница, е заето с това просто да се справя с трудностите. Духът ти по този начин се освобождава, имаш свобода на мислите. Не мислиш за нищо друго, освен да следваш някаква жълта стрелка. По целия път – 800 километра има жълти стрелки, също и миди, които водят към крайната точка – Сантяго де Компостела.“

Катя Георгиева е убедена, че докато вървиш по Ел Камино, ти се случват невероятни неща, граничещи с абсурда. Нарича го „някакво сливане на космическото съзнание с човешкото". 

"И това преплитане на енергии – чудеса сякаш се случват. /.../ Казват, че самият път наистина върши чудеса. По-рано поклонници, които са го изминавали, много от тях са били болни и са оздравявали – може би вярата ги е крепяла." 

Да изгубиш пътя по стъпките на пилигримите

Тръгнали от малкото френско градче Сен Жан, където в пилигримския офис на всекиго дават пилигримски „паспорт“ и във всяко населено място с църква или катедрала ти слагат печат, че си го посетил, както и мида на раницата и схеми с графика на пътя, разказа още Катя Георгиева. Случвало се да изгуби пътя и да върви сама над 40 километра, или замръквайки, да нощува в кошара на овце.

След поклонническото пътуване Катя Георгиева пише книгата „Пътят на душата - Камино“. „Всичко това нахрани душата ми и я пречисти, и я издигна“, подчерта тя.

„Опознах себе си по пътя -  потърсих вина в себе си, намерих я и си простих. /…/ Самият път ти дава възможност да отстраниш дребните неща, които непрекъснато ти ровичкат в мозъка. Не остава като памет за определени места, през които съм минавала. Остава памет за едно усещане за нещо, което ти е издигнало съзнанието“ – така гледа към Ел Камино четири години по-късно.

Следи от пътуването в "Небесните пасбища"

Катя Георгиева е инженер-химик по образование. Сега живее в село Осиковица, където местният парк носи името „Небесни пасбища“. Там собственикът, който е неин приятел, е отделил кът за Камино, където Катя е оставила поклонническа тояжка, обувка и камък със стрелка.

Ако човек изпитва вина за нещо, което не зависи от него, просто трябва да го приеме – това приемане е мъдрост, философия, която трябва да си изградиш, споделя още Катя Георгиева, за която това не е равнозначно на смирение. 

„Когато синът ми загина, ходех често до едно дърво – една круша, която беше почти изсъхнало дърво. Прегръщах я и сякаш се сливах с нея. Аз се чувствах също като това дърво – гниещо, без рожба. Ходих често. Един ден, когато отидох, видях, че са се появили листенца на това дърво, на тая дива круша. Сякаш аз съм й дала живот, по тоя начин и тя ми въздейства на мен.“

Тя не се чувства като жертва. Преживяното възприема като „неща от живота, през които човек трябва да мине“, защото „всички сме на тая земя, за да извървим пътя си“.

Когато на човек се случи някаква трагедия, сякаш съзнанието му се променя и започва по различен начин да приема нещата. Приемането не е примирение. „Самият факт, че приемаш нещото, даже да не си съгласен с него, ти дава възможност да се издигнеш над него, да изплуваш и да вървиш по-нагоре“, споделя тя за научените уроци.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40