Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя Георгиева: Ел Камино е пречистващият път за душата

7
Снимка: Катя Георгиева - Личен архив

„Хората не сме отделни единици, а сме различни форми на вселената, които изживяват всичко, което им се случва. Всичко това е свързано и никой не е сам.“ Това мнение изрази в предаването "Нощен хоризонт" Катя Георгиева, която е изминала пътя Ел Камино и  е написала книга за него. 

Всичко е едно – хората, животните, растенията са форми на вселената, която иска да изживее и опознае себе си чрез тях, убедена е Катя Георгиева. „Затова когато вървиш по тоя път, ти се сливаш с всичко това. Виждаш само полета от макове, жита, планини, мъглата, която залива всичко и това нещо влиза в тебе, ти си част от него."

Извървява за месец 800 км от Ел Камино през 2015 година, след като се организира с приятелки от Фейсбук. За всяка от тях мотивацията била различна. Катя била чела книги за този път, но никога не е мислела, че може да го измине.

От пробитата мида до Сантяго де Компостела

„В Поморие всяка година ходим със сестра ми и децата и веднъж в една малко магазинче намерих пробита мида. И се сетих, че за да е пробита, това е евентуално мида на някакъв пилигрим, който е изминал тоя път. Просто го приех като някакъв знак, че трябва да измина пътя, почнах да си мисля за това и се случи“, разказа Катя Георгиева и посъветва да имаме сетива за малките знаци около нас, които могат да ни насочват натам, където ни влече душата.

След смъртта му тялото на Св. Яков било пренесено с лодка на испанския бряг. Имало буря и лодката потънала. След време видели светлина. Разравяйки, открили мощите на светеца. „И на същото място се изгражда селище, по-нататък прераства в по-голям град: Сантяго де Компостела, където издигат катедрала и всъщност това е крайната точка на пътя на Св. Яков, който се нарича камино. Камино - самата дума е път“, обясни Катя Георгиева.

Ел Камино освобождава духа

„Казват, че този път е проекция на Млечния път. Това значи, че той е много енергиен. Вървейки по пътя, тялото ти, носещо тази 50-килограмова раница, е заето с това просто да се справя с трудностите. Духът ти по този начин се освобождава, имаш свобода на мислите. Не мислиш за нищо друго, освен да следваш някаква жълта стрелка. По целия път – 800 километра има жълти стрелки, също и миди, които водят към крайната точка – Сантяго де Компостела.“

Катя Георгиева е убедена, че докато вървиш по Ел Камино, ти се случват невероятни неща, граничещи с абсурда. Нарича го „някакво сливане на космическото съзнание с човешкото". 

"И това преплитане на енергии – чудеса сякаш се случват. /.../ Казват, че самият път наистина върши чудеса. По-рано поклонници, които са го изминавали, много от тях са били болни и са оздравявали – може би вярата ги е крепяла." 

Да изгубиш пътя по стъпките на пилигримите

Тръгнали от малкото френско градче Сен Жан, където в пилигримския офис на всекиго дават пилигримски „паспорт“ и във всяко населено място с църква или катедрала ти слагат печат, че си го посетил, както и мида на раницата и схеми с графика на пътя, разказа още Катя Георгиева. Случвало се да изгуби пътя и да върви сама над 40 километра, или замръквайки, да нощува в кошара на овце.

След поклонническото пътуване Катя Георгиева пише книгата „Пътят на душата - Камино“. „Всичко това нахрани душата ми и я пречисти, и я издигна“, подчерта тя.

„Опознах себе си по пътя -  потърсих вина в себе си, намерих я и си простих. /…/ Самият път ти дава възможност да отстраниш дребните неща, които непрекъснато ти ровичкат в мозъка. Не остава като памет за определени места, през които съм минавала. Остава памет за едно усещане за нещо, което ти е издигнало съзнанието“ – така гледа към Ел Камино четири години по-късно.

Следи от пътуването в "Небесните пасбища"

Катя Георгиева е инженер-химик по образование. Сега живее в село Осиковица, където местният парк носи името „Небесни пасбища“. Там собственикът, който е неин приятел, е отделил кът за Камино, където Катя е оставила поклонническа тояжка, обувка и камък със стрелка.

Ако човек изпитва вина за нещо, което не зависи от него, просто трябва да го приеме – това приемане е мъдрост, философия, която трябва да си изградиш, споделя още Катя Георгиева, за която това не е равнозначно на смирение. 

„Когато синът ми загина, ходех често до едно дърво – една круша, която беше почти изсъхнало дърво. Прегръщах я и сякаш се сливах с нея. Аз се чувствах също като това дърво – гниещо, без рожба. Ходих често. Един ден, когато отидох, видях, че са се появили листенца на това дърво, на тая дива круша. Сякаш аз съм й дала живот, по тоя начин и тя ми въздейства на мен.“

Тя не се чувства като жертва. Преживяното възприема като „неща от живота, през които човек трябва да мине“, защото „всички сме на тая земя, за да извървим пътя си“.

Когато на човек се случи някаква трагедия, сякаш съзнанието му се променя и започва по различен начин да приема нещата. Приемането не е примирение. „Самият факт, че приемаш нещото, даже да не си съгласен с него, ти дава възможност да се издигнеш над него, да изплуваш и да вървиш по-нагоре“, споделя тя за научените уроци.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42