Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Методи Лалов напуска съдебната система заради влошеното ѝ състояние и доминацията на прокуратурата

Снимка: БГНЕС

Бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов обяви, че напуска съдебната система. Той е подал молбата до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да бъде освободен като съдия от 2 септември.

Като мотив Лалов посочва непрекъснатото влошаване на състоянието на съдебната система, а примерът, който дава, е процедурата за избор на нов главен прокурор. 

Според него прокуратурата все повече започва да доминира над съда, а съдебната система все повече да губи съпротивителните си сили и способността да се освобождава от зависими и неспособни магистрати.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Село Гела е домакин на Гайдарското надсвирване за 21-ви път

Село Гела от днес до неделя за 21-ви път е домакин на Гайдарското надсвирване - най-големият гайдарски празник в Родопите. Богатата фолклорна програма на две сцени, прочутото гайдарско надсвирване, състезания, безплатни уроци по свирене на гайда, демонстрации, занаяти, традиции и родови срещи са само малка част от тридневния празник, който ще..

публикувано на 02.08.24 в 08:52

Илинден е!

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 08:42
Джейк Съливан

САЩ: 7 държави участваха в най-голямата размяна на затворници от времето на Студената война

От Съединените щати уточниха, че общо 7 държави са взели участие в най-голямата размяна на затворници от времето на Студената война. Русия от една страна и няколко западни държави от друга извършиха размяна на затворници, с мащаб, непознат от времето на Студената война. Общо 24-има души, повечето осъдени по дела с обществен интерес, бяха..

публикувано на 02.08.24 в 08:38
Добромир Живков

"Маркет линкс": Може би ще имаме по-малко политически сили в следващия парламент

44 % от респондентите в национално предстателно проучване одобряват провеждането на предсрочни избори . То е финансирано и реализирано съвместно от "Маркет линкс" и БиТиВи. Проведено е сред 1008 лица в преиода от 20 до 28 юли. "През последните 2-3 години във всички проучвания ние измерваме нагласи, които са в обратната посока. За първи път..

публикувано на 02.08.24 в 08:17
Димитър Главчев

Главчев на посещение на ГКПП "Русе – Гюргево", а депутатите разискват края на "френската безработица"

Очаква се днес служебният премиер Димитър Главчев да посети Граничния пункт "Русе-Гюргево", за да види на място ситуацията с преминаването на тежкотоварните автомобили. Вчера той предложи на граничните ни пунктове да се въведе отделяне на камионите на два потока - първият за тези от държави членки на Европейският съюз, а вторият за ТИР-овете..

публикувано на 02.08.24 в 08:12

С молебен отбелязват 10-ата годишнина от опустошителното наводнение в Мизия

В Мизия с молебен, отслужен от врачанския митрополит Григорий, ще бъде отбелязана 10-ата годишнина от опустошителното наводнение в града и съседното село Крушовица. След молебена ще бъде раздаден курбан, подготвен от общинската управа. Още на следващата година след бедствието в Мизия, на 2 август в местния храм се събират за молитва..

публикувано на 02.08.24 в 07:51

Изясняват причините за дерайлирането на товарни вагони между Мирково и Долно Камарци

Все още се изясняват точните причини за излезли от релсите между гарите Мирково и Долно Камарци товарни вагони от частна композиция, заради които вчера движението на влаковете по Подбалканската линия беше спряно. Композицията е била от общо 20 вагона с празни нови цистерни. Пораженията са главно върху релсовия път. Пострадали..

публикувано на 02.08.24 в 07:46