Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По-нисък е резултатът за "Възраждане" и за ДПС. ГЕРБ запазва подкрепата си"

"Маркет линкс": Може би ще имаме по-малко политически сили в следващия парламент

Създава се опасност вълната на обществено недоволство да бъде яхната от тежки популисти, предупреди той

| Интервю
Добромир Живков
Снимка: Савина Спасова

44 % от респондентите в национално представително проучване одобряват провеждането на предсрочни избори. То е финансирано и реализирано съвместно от "Маркет линкс" и БиТиВи. Проведено е сред 1008 лица в периода от 20 до 28 юли.

"През последните 2-3 години във всички проучвания ние измерваме нагласи, които са в обратната посока. За първи път регистрираме, че българските граждани нямат толкова много против да се проведат следващи избори", обясни пред БНР Добромир Живков, социологическа агенция "Маркет линкс".

Той обясни този резултат от проучването.

"От една страна е притеснението от ниската избирателна активност и чувството дори за вина у българските граждани, които не са отишли да гласуват. Вероятно биха искали да поправят тази своя грешка и този път да участват във вота. 

Това, което се случа и в ДПС, и във "Величие", показва, че този парламент в момента не е структуриран според волята на българските граждани". 

За момента резултатът от провеждане на избори обаче изглежда сходен, посочи Живков. 

"Но може би ще имаме по-малко политически сили поради сътресенията във "Величие".

По-големият въпрос е ДПС. Дали ще имаме две ДПС-та, или нов политически проект около господин Пеевски". 

По настоящем регистрираната готовност за гласуване на избори е 39%, каза социологът.

"Това обаче е ситуация, в която няма насрочен вот. Мобилизацията не се е разгърнала. Противоречието е в това, че се декларира одобрение за нови избори, но не се декларира висока степен на готовност за участие в тях". 

Той посочи, че се чуват гласове от страна на политическите лидери за промяна в тона на следващата предизборна кампания

"Но дали това ще се случи предстои да видим".  

Живков напомни, че от години не сме били свидетели на лидерски дебат. 

"Това е системен недостатък на нашите предизборни кампании". 

Резултатите от проучването са сходни с тези, които имахме на изборите, обясни той в предаването "Преди всички". 

"По-нисък е резултатът за "Възраждане" и за ДПС. ГЕРБ запазва подкрепата си. Имат минимален спад. ПП-ДБ се движи около изборния си резултат от 15%. ДПС са с около 13%, "Възраждане" - с 11%, БСП могат да разчитат на около 7%, ИТН също е много близо до изборния си резултат".

21% декларират, че все още не са решили за кого ще гласуват, обясни още Живков.

"Кампанията трябва да е изпълнена с послания и уважение към политическите съперници". 

Създава се опасност вълната на обществено недоволство да бъде яхната от тежки популисти, предупреди той.

Фракцията на Ахмед Доган в ДПС ще успее да запази позициите си в смесените райони, както в Турция, обясни Живков. Социологът посочи, че не трябва да бъде изключен и вариант на постигане на договорка между двете враждуващи крила в Движението. 

Проучването определя Делян Пеевски като политикът с най-нисък процент на доверие. 

"Това е следствие от конфликта в ДПС", обясни социологът.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГДПБЗН получава шест нови пожарни и една линейка

Шест нови противопожарни автомобила и една линейка получава Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Те са закупени за близо 4 милиона лева от Фонд "Пътна безопасност". Пожарните автомобили са за Велико Търново, Кюстендил, Пазарджик, Стара Загора, Хасково и Ямбол, а линейката е за столичната пожарна...

публикувано на 02.08.24 в 11:10

КНСБ: Линията на бедност за 2025 година трябва да е 667 лв., а не 638

Линията на бедност за 2025 година трябва да бъде 667 лева, а не 638 лева, както предвижда проект на правителствено постановление - това се посочва в позиция на КНСБ, изпратена до служебния социален министър Ивайло Иванов. Срокът за обществено обсъждане на проекта е 12 август. Определянето на линията на бедността се прави ежегодно, съгласно..

публикувано на 02.08.24 в 10:48
Бойко Борисов

Борисов: В 50-ото НС има формирано мнозинство в лицето на Пеевски, Костадинов и Петков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента, че в 50-то Народно събрание има формирано мнозинство в лицето на Пеевски, Костадинов и Петков. Коментарът му беше по повод създадената вчера временна парламентарна комисия за проверка на кмета на Доспат от ГЕРБ - Елин Радев. "Те си се събират на мнозинства. Това, което говорят..

публикувано на 02.08.24 в 10:26

Главчев: Не е необходима друга помощ за борбата с пожарите, освен тази по Механизма за гражданска защита на ЕС

Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че има координация с Гърция и Северна Македония за овладяване на бушуващите по места пламъци. "В този момент не е необходима друга помощ, освен тази, която се оказва по Механизма за гражданска защита на Европейския съюз", каза в отговор на депутатски въпрос Димитър Главчев. Ограничен е пожарът,..

публикувано на 02.08.24 в 10:03
Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на заседанието на ресорната парламентарна комисия -  30 ноември 2023 г.

Гвоздейков поиска оставките на генералния директор и председателя на УС на НКЖИ

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков поиска оставките на генералния директор и на председателя на Управителния съвет на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ заради занижен контрол на безопасността и зачестилите инциденти по жп инфраструктурата. Последният случай е от вчера в участъка Мирково - Долно Камарци, където няколко..

публикувано на 02.08.24 в 09:47
Община Венец

Какво се случва в Делиормана, където хората са верни на Доган, но зависят от Пеевски?

В Делиормана има разцепление между редови депесари и върхушка . Това обясни пред БНР Дияна Желязкова, главен редактор на сайта Radian.bg. Става въпрос за Лудогорието, където има голяма концентрация на български граждани от турски произход.  " От година работим по проект за медийните пустини, каквито са нашите погранични общини от Делиормана"...

публикувано на 02.08.24 в 09:21

Село Гела е домакин на Гайдарското надсвирване за 21-ви път

Село Гела от днес до неделя за 21-ви път е домакин на Гайдарското надсвирване - най-големият гайдарски празник в Родопите. Богатата фолклорна програма на две сцени, прочутото гайдарско надсвирване, състезания, безплатни уроци по свирене на гайда, демонстрации, занаяти, традиции и родови срещи са само малка част от тридневния празник, който ще..

публикувано на 02.08.24 в 08:52