Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как китайците успяват да са здрави, следвайки хилядолетни практики

Част от чайна церемония в град Далиен, Китай
Снимка: Мира Стефанова

Според една китайска мъдрост всяка усмивка добавя десет години към живота ви. Така Изтокът мъдро препоръчва да се усмихваме по-често. Традиционната китайска медицина отдавна е открила, че доброто състояние на духа, профилактиката и движението, са особено важни за човешкото здраве. Най-ранната писмена творба по въпросите на медицината в Китай се появява преди новата ера.
    

За да са здрави, жителите на азиатската държава следват медицински практики, които често остават загадка за Запада. Благодарение на методи като лечение с билки, акупунктура, масаж, подходяща храна, следвайки опита от няколко хилядолетия в търсенето на успешни формули за здраве и непонятни за европееца концепции за хармония между различните елементи, меридиани и точки, китайците успяват да поддържат тялото и духа си в добро състояние: 

Смятам, че голяма част от китайците вярват в традиционната медицина. Това е част от пътя да си запазят здравето“, казва Джой, която е част от екипа на международно лечебно заведение в китайския град Далиен. Болницата използва традиционни методи, съчетани с класическата медицина, и лекува сериозни хронични заболявания като използва целебните свойства на билките, иглотерапията и масажа. Създадена е преди 16 години:

„В болницата, лечението е основано на традиционна китайска медицина, в която използваме билки. В лечебното заведение чужденците могат да опитат от нашите чайове, да се докоснат до традиционните лечебни методи и до нашата култура. Китайската традиционна медицина има дълга история - поне пет хилядолетия. Тя е в основата на китайската култура. Има съществени разлики между традиционната китайска медицина и практиката на Запада. В нашата страна са смятали, че превенцията е по-добра от лечението и манипулациите. А това означава, че да се грижите за себе си превантивно ще даде много по-добър резултат от това да изпиете 10 лекарства, което ще ви се наложи, ако не обръщате внимание на здравето си…. Посещавали са ни много известни личности. Например заместник министър-председателят на Русия. Освен това, имаме богат опит в лечението на чужденци. Предлагаме широка гама от терапии за подсилване на имунната система - от акупунктура, през масаж, до използване на различни лечебни продукти като чайове от различни билки. Използваме лечебните им свойства и като готвим с тях“.

Ако един лекар на Запад би ви казал, че проблемите с очите имат връзка с възрастта, традиционната китайска медицина ще ви даде друг поглед върху проблема като: "Очите са прозорец на черния дроб, а нарушенията във функционирането му могат да доведат до проблеми със зрението“, казва Джой и посочва подходящите билки:

Комбинацията между цветове от хризантема и годжи бери може да подобри зрението и състоянието на черния ви дроб. Защо? Според китайската медицина, ако черният ви дроб е добре, значи виждате добре!!! А докато лекувате уморените си очи с чай от хризантеми ще пречистите и черния си дроб. Чаят от соя пък подобрява работата на бъбреците. Имаме и чай от рози. Неговият ефект е да забавя стареенето, затова е предпочитан от жените. Освен това, ухае прекрасно! Чаят от черно годжи бери пък подсилва имунната система…Нашите чайове имат различно действие и облекчават различни болести“.

Джой споделя, че източната медицина не предписва универсални рецепти за подобряване на здравето, защото всяко тяло е уникална отделна вселена:

„Смятам, че не съществува една единствена рецептата за здраве, защото всеки има различни особености в организма си. Трябва да си направите тест, за да прецените какво е вътрешното ви състояние. Тогава можем да ви препоръчаме коя ще е най-подходящата рецепта за здраве - точно за Вас“.

Повече можете да научите от репортажа на Мира Стефанова в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40