Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Желязко Каракашев: Религията оказва влияние върху начините на готвене и вкусовите навици

Снимка: Ани Петрова

Проектът "Черноморска кухня", чиято цел е да създаде и наложи нова марка, набира скорост. Има интерес към съвместни инициативи между страните, които участват в него - като кулинарни фестивали, например. 

Необходима е подкрепа от държавата, като създаване на политики в туризма, както и от европейско финансиране. Това посочи пред БНР ресторантьорът Желязко Каракашев.

"Проектът е инициатива на Руската асоциация на хотелиерите и ние работим заедно с тях - България, Турция, Грузия, Румъния, Украйна, всички участват. Всеки от своята страна подбира типичната и специфична информация и съвсем скоро екип от специалисти ще я обобщи и ще каже кое е характерното за целия Черноморски регион. А от маркетингова гледна точка ще покаже кое би било интересно за чуждестранната публика, за да може тя да бъде привлечена в този регион".

Каракашев обясни, че в Черноморския регион има много различни култури и религии, а религията оказва голямо влияние върху обичаите и начините на готвене, а дори и върху вкусовите навици.

Според него българската кухня не е толкова популярна, както италианската, защото няма подходяща маркетингова стратегия и защото качествените български продукти са изчезнали от пазара и все повече навлизат вносни, които имат по-лоши вкусови качества. 

По думите му липсва концепция за развитие на туризма в България: "Трябва да се работи дългосрочно, но проблемът с кадрите, данъчната политика, инфраструктурата изключително много затруднява малкия бизнес. Малките заведения спокойно могат да минат на патентен данък. Хората да се успокоят и да работят спокойно. За съжаление аз не виждам това да бъде тема на разговор".

Проектът "Черноморска кухня", ако получи държавна помощ, изключително много може да повлияе положително на българския туризъм. И то не само върху черноморския туризъм: "Ще бъде интересен акцент в рекламата на нашия продукт. Потенциалът е огромен".

Интервюто на Мила Младенова с Желязко Каракашев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.