Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Газът от Туркменистан е потенциален източник за захранване на хъб „Балкан”

България и Туркменистан ще открият търговски представителства в Ашхабат и в София

| обновено на 11.08.19 в 19:18
9
министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в „Аваза“ с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов
Снимка: Преслужба на МС

Възможностите за захранване на бъдещия хъб "Балкан" с природен газ от Туркменистан бяха обсъдени днес от премиера Бойко Борисов и президента на централноазиатската държава Гурбангули Бердимухамедов. Двамата разговаряха в курорта Аваза на Каспийско море. Утре в преговорите ще се включи и руският премиер Дмитрий Медведев. 

В Аваза Борисов коментира и изгледите за мащабни инвестиции в България от "Фолксваген" и "Хюндай". 

Преди утрешната си среща с Дмитрий Медведев Борисов беше категоричен, че доставката на туркменски газ до България няма да е в ущърб на Русия: "Аз винаги съм работил на базата на взаимния интерес. Интересът е да се търсят повече пазари и да се продава повече газ. То не е в ущърб на руската страна. Имаше години, в които отношенията бяха не точно такива, каквито ни се иска. В момента са добри и на Запад ние сме първите, които Тюркменистан има. Така че в момента, това говорих и с президента на четири очи, утре ще говориме и с руския премиер, суапови сделки за над 5 милиарда кубически метра отиват за Русия от тука, три тръби имат огромни".

Вторият южнокорейски потенциален инвеститор в България, за който стана ясно днес, е най-големият производител на акумулаторни батерии: "Те са в момента в България, очакваме и за септември готвим, то е за над милиард и половина", уточни още премиерът. По думите му, борбата за завода на "Фолксваген" в България продължава, но това не означава, че отношенията с Турция ще се влошат: "Турция е наш стратегически партньор и съсед. За наше най-голямо съжаление, със скъсано споразумение с ЕС за бежанците. Това е като на футболния терен. Излизат отборите, бият се, макар че им казах, давайте, борете се докрай. И той знае, но трябва да бъдеме истински конкуренти, но приятели. Докато съм аз, ще имаме добросъседски приятелски отношения с всички съседи".

Премиерът е категоричен обаче, че завод за автомобили у нас ще има, дори да не е на "Фолксваген": "Макар че съм, продължавам да бъда оптимист, защото вярвам в това, което предлагаме, интересът ще е голям и ние ще имаме завод за автомобили, това мога да ви го гарантирам". По повод обявените по-рано разговори, които правителството води с втори южнокорейски инвеститор, премиерът обясни, че става дума за завод за акумулаторни батерии. Борисов посочи, че за инвестицията на германски автомобилостроител сме конкуренти с Турция, но същевременно и приятели. 

В София и Ашхабад съвместно скоро ще се открият търговски представителства, каза премиерът. Целта е да се ускорят икономическите отношения: "Нашият посланик, за да дойде, примерно от Баку, трябва да вземе ферибота, да дойде, да си вземе хотел, да си търси кола, което ще му струва една седмица и няколко хиляди долара. Имаме ли проблем с едно помещение в София 100 квадрата – нямаме. Те също нямат", каза премиерът.

Президентът на Туркменистан е поканен да посети България. Възможно е това стане и в началото на следващата година, ако се подготвят конкретни сделки. Интерес към България има: "Лекарства, фармация, ветеринарна медицина, високи технологии с добавена стойност, нашите индустриални зони", подчерта Борисов.

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, в „Аваза“ бяха подписани двустранни документи за сътрудничество между България и Туркменистан в сферите на транспорта, инвестициите, младежта и спорта и външните работи. В рамките на Четвъртата сесия на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество беше подписано споразумение за сътрудничество в областта на пощенските и електронните съобщения и информационните технологии. Акцент на документа е обменът на информация за нормативната уредба, пазарните принципи и либерализацията в сектора на съобщенията. Между Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Министерството на финансите и икономиката на Туркменистан беше подписан Меморандум за сътрудничество, който ще бъде важен механизъм за стимулиране и подкрепа на бизнеса и ще насърчи инвестиционните процеси в двете страни. БАИ и Министерството на финансите и икономиката на Туркменистан ще засилят сътрудничеството си в областта на инвестиционните проекти, обмена на информация за привличане на инвестиции, създаването на нови бизнес партньорства, с цел излизане на трети пазари и изпълнение на съвместни проекти между двете страни. В сферата на младежта и спорта ресорните министерства на България и на Туркменистан се договориха да насърчават сътрудничеството между спортните институции, спортните федерации и други спортни организации в двете държави в областта на спорта за високи постижения; спорта за всички; спортната наука и спортна медицина; борбата срещу допинга в спорта. Подписан беше също Протокол от Четвъртото заседание на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество. Извън работата на междуправителствената комисия беше подписана Програма за сътрудничество между Министерството на външните работи на Република България и Министерството на външните работи на Туркменистан в периода 2020-2021 г. 

От българска страна документите бяха подписани съответно от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и извънредния и пълномощен посланик на Република България в Туркменистан (със седалище в Баку, Република Азербайджан) Николай Янков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха над 200 кг канабис край Сандански

Около 426 тревисти растения, реагиращи положително на канабис, с общо тегло над 211 килограма, са открити  в землищата на  селата  Долени и Яново, община Сандански.  Двете ниви са били установени при специализирана полицейска операция, реагиращи положително на канабис са открити в хода на проведена специализирана полицейска операция по линия..

публикувано на 15.07.24 в 13:22
Кая Калас

Кая Калас подаде оставка като премиер на Естония, за да оглави дипломацията на ЕС

Естонската министър-председателка Кая Калас подаде оставка от поста си, за да стане върховен представител по външната политика и политиката на сигурност на Европейския съюз по-късно тази година, предаде АФП. Калас, която е първата жена премиер на Естония, връчи днес официално оставката си на президента Алар Карис, но ще продължи да изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 13:15
Александър Димитров

Александър Димитров: Партиите не са готови за нови избори, но и не правят нищо, за да ги избегнат

"Повечето опасения не са свързани с това, че скоро ще отидем на нови предсрочни избори, а по възможност кампанията да не е през август. Това показва, че едновременно нашите партии не са готови да отидат на избори, но също така не правят нищо, за да ги избегнат. Изправени сме пред липсата на други възможности и алтернативи - просто си отиваме на нови..

публикувано на 15.07.24 в 13:14

Русия и Китай започнаха съвместно военноморско учение

Русия и Китай съобщиха, че са започнали съвместни военни маневри. Ученията "Морско взаимодействие 2024" се провеждат в Южнокитайско море и се очаква да продължат три дни. Маневрите, в които участва военно-морската авиация на Китай, включват разузнаване и издирване на кораби и подводни лодки на вероятен противник, както и нанасяне на..

публикувано на 15.07.24 в 12:47
Националният отбор по ветроходство в клас

Националният отбор по ветроходство в клас "Оптимист" с три места в златен клас

Националният отбор по ветроходство в клас "Оптимист" проведе своите тренировки през тази седмица в Балчик. Само преди дни младите надежди на България се завърнаха от европейското първенство, провело се в Италия. Класирането на състезателите до 15 годишна възраст им отреди три места в златен клас, което при силната конкуренция е огромно..

публикувано на 15.07.24 в 12:15

Четвърти ден военни участват в потушаването на пожари

Четвърти ден армията участва в гасенето на пожарите в страната. Над 200 военни са се включили до момента. Тази сутрин хеликоптер излетя за района на Свиленград, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "Имаме в района на Пловдивско 61-ва бригада, в Студена също имаме, Тополовградско, наши хора. Всички модули, които имат..

публикувано на 15.07.24 в 12:14
Делян Пеевски и кметът на Белица Радослав Ревански

Белица защити кмета Радослав Ревански и Делян Пеевски

Жители на община Белица защитиха кмета Радослав Ревански в декларация, публикувана във Facebook страницата на общината. В нея хората изразяват и категорична подкрепа за Делян Пеевски в опитите му да обедини хората и избирателите на ДПС.  След серията декларации от  общинските  структури  на ДПС миналата седмица, последвани и от позиция..

публикувано на 15.07.24 в 12:09