Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томичовият псалтир за първи път в България, ще бъде показан във Велико Търново и в София

Страница от Томичовия псалтир
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Томичовият псалтир ще гостува за първи път в България. Заедно с Манасиевата хроника и Лондонското четвероевангелие, той е от най-изящните образци на илюстрованата българска ръкописна книга от 14-и век. Изданието е изработено в Търновската книжовна школа и се съхранява в Държавния исторически музей в Москва. 

Велико Търново и София ще са двата български града, където по месец и половина тази есен псалтирът ще бъде показан. Инициативата е на депутата Валентин Ламбев от парламентарната група за приятелство с Русия. Произведението, създадено от Търновската книжовна школа и по-специално в Килифаревския манастир, е открито през 1901 година в Македония и се съхранява в Държавния исторически музей в руската столица.

„Това е една творба, която е създадена около 1360 година в Килифаревската книжовна школа, която изчезва през Средновековието и бива откривана в началото на XX век от един сръбски професор Сима Томич. По неговото име така е станала популярна като Томичовият псалтир. Тази книга се намира в Руския исторически музей в Москва и по мнението на специалисти като художествена стойност, като илюстрации тя не отстъпва на Лондонското четвероевангелие“, обясни Ламбев.

Томичовият псалтир никога не е излизал от фондовете на  Държавния исторически музей на Русия. Това е изключително произведение на изкуството от XIV век, коментира един от неговите изследователи проф. Димитър Кенанов:

„Съдържа текста на псалтира плюс допълнителни още текстове, 301 листа във формат фолио. Псалтирът е изключителна книга, това са песнопенията предимно на свети пророк и цар Давид. Тя отразява реална социална ситуация – бубонната чума. Изключително произведение на изкуството – на словесен текст и на изобразителен текст. Миниатюрите тълкуват и изобразяват словесния текст. Освен всичко това, този псалтир съдържа великолепни химнографски произведения като акатиста на Света Богородица, превеждан от стареца Йоан в Света гора. Той също е илюстриран с 25-30 миниатюри“.

Православната ни църква и до днес си служи с текстове от Томичовия псалтир. За разлика от Лондонското четвероевангелие и Манасиевата хроника, които са лична поръчка на цар Иван Александър, при псалтира на Томич липсват белези, указващи произведението да е създадено по поръчка на велможата. Анализът на хартията и тематичната насоченост на миниатюрите отвеждат към монашеското средище на Килифаревския манастир, част от Търновската книжовна школа.

Любопитна е историята на пренасянето на псалтира, разказа проф. Кенанов:

„След поробването на Търновград този ръкопис е изнесен. Той попада в Молдова. След това, тъй като молдовските князе са имали добри връзки с Атон, в манастира „Св. Павел“ попадат три ръкописа – Томичовият псалтир, Иваналександровия сборник от 1348 година, пази се в Руската национална библиотека, и третият ръкопис е Лондонскотоq или Иваналександровото четвероевангелие ат 1356 година. Самата библиотека на този манастир има тъжна история и малко преди да изгори манастирът с библиотекатаq тези три ръкописа са били изнесени по някакъв начин“.

Историците, филолозите и богословите нямат яснота къде е бил пазен Томичовият псалтир, преди да бъде открит случайно през 1901 година от сръбския учен Сима Томич и защо на следващата година е предаден за съхранени точно на музея в Москва. 

На финалната права са преговорите между министерствата на културата на България и на Русия за гостуването на Томичовия псалтир в историческия музей във Велико Търново и в Националния археологически музей в София, обясни депутатът Валентин Ламбев: 

„В момента завършва реставрацията на това произведение. Очакваме всеки момент Министерството на културата да организира техническите подробности, които са държавна гаранция, застраховка, условия на излагане. В интерес на истината руската страна изрази удовлетворение от тази наша инициатива, като сподели, че досега никога не е излизал от тяхното фондохранилище, а това е едно завръщане към нашите корени, към Второто българско царство и към уникалните произведения“.

Очакванията са Томичовият псалтир да пристигне във Велико Търново за националните чествания на Независимостта на 22 септември.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46