Фани Давидова: Инструкцията за достъпа на ДАНС до информационните фондове на МОН е юридически неизпипана

Снимка: БГНЕС

„Този документ е абсурден. Една от основните цели на защитата на личните данни е да няма абонаментен и перманентен достъп до бази данни, събрани с друга цел. Самият текст на инструкцията е с мотиви, толкова постни, че нищо не казват. Самият текст е обширен и отваря врата за много интерпретации, освен това е юридически неизпипан“. Това каза пред БНР Фани Давидова, юрист и експерт по защита на личните данни, по повод качената за обществено обсъждане в интернет страницата на МОН инструкция за достъпа на ДАНС до информационните фондове на министерството.

ДАНС поиска безконтролен и непрекъснат достъп до информацията за всички деца, ученици и студенти в България.

„В този случай има лош и по-малко лош сценарий“, подчерта Давидова в предаването „12+4“:

„За да бъде публикуван текст с подобно съдържание от институция, то вероятно институцията и администрацията смятат, че ще предложат нещо безумно, на което хората, разбира се, че ще скочат и те ще го изтеглят, и ще кажат – ето, ние се съобразяваме с гласа на обществото. Това е предвидим ритуален танц, който администрацията иска да изпълни. По-лошият сценарий е - нека пробваме, ако това мине без реакция, защо тогава ДАНС да не поиска подобен перманентен достъп и до банковата информация, например“.

Според Фани Давидова единственият правилен ход е да се прочете инструкцията и да се напише становище.

Общественото обсъждане е отворено на сайта на МОН до 9-и септември.

Интервюто с Фани Давидова можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33