Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблем с доставка на лекарство засяга около 200 души с мусковисцидоза

Според аптечната камара от май тази година проблемите с липсващи лекарства са ежедневие

Снимка: Ани Петрова

От началото на август в аптечната мрежа в страната липсват достатъчни количества от лекарството Креон. За това предупредиха няколко пациентски организации с настояване за бърза намеса на здравните власти за преодоляване на проблема. В аптеките в редица градове в страната препаратът е изчерпан, а доставки няма.

Креон съдържа смес от ензими и се използва ежедневно от пациентите с муковисцидоза и от страдащите от панкреатит или запушване на жлъчката.

Председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев потвърди, че продуктът е почти изчерпан в аптеките и на този етап доставки няма, но че са налични няколко други препарата със същия състав и действие:

„В конкретния случай не е много сериозен проблемът, тъй като има заместители, които могат да бъдат използвани. Вярно е обаче, че към текущия момент единствено Креонът е регистриран за отпускане по системата на Здравната каса и във всички останали случаи пациентите би трябвало да платят. Заместителите са достатъчно евтини, от порядъка на 3 до 5-6 лева на кутия, така че не може да се нарече сериозен проблемът“.

В писмен отговор на наше запитване от Здравната каса обясниха, че са влезли във връзка с фирмата доставчик и от началото на седмицата има доставена заявка на обичайните количества към търговците на едро и че всяка аптека, сключила договор с Касата, следва да заяви необходимите количества и да ги осигури в рамките на 24 часа.

От аптечната камара обаче са скептични в това отношение.

„Към текущия момент все още няма наличности в аптечните складове, което означава, че процедурите по освобождаване на партидите, митнически процедури, най-вероятно пациентите ще могат да получат лекарства към средата или към края на следващата седмица, едва ли сега ще е възможно… Ежедневие е в българските аптеки, постоянно някое лекарство го няма. Нас това вече не ни впечатлява“, допълни Вълев.

Според аптечната камара от май тази година проблемите с липсващи лекарства са ежедневие:

„Имаме откази на изключително много лекарства, става въпрос за лекарства на определени фирми в цялото им многообразие и те липсват на пазара заради новите променени изисквания за верификация на лекарствата. Оказва се, че те не са готови да предложат лекарства с новите верифицирани опаковки и това води до постоянни липси. Някой от тях по-важни, както вие ги наричате - животоспасяващи, други не чак толкова, но във всички сфери в момента на продуктовите листи има проблеми с доставката на лекарства“.

Има и други пречки, които се коренят в организацията на системата за снабдяване с лекарства, смята Антон Вълев:

„Има изключително много пречки и изключително много административни недомислия. Ето например в случая с Креона - регистрирана е само една форма на лекарството по Здравна каса. Другите форми не са регистрирани по НЗОК и независимо че ги има налични в мрежата, пациентите не могат да ги купят по Здравна каса“.

Фармацевтите настояват за адекватни мерки за решаване на натрупаните проблеми:

„Министър Ананиев може най-напред да благоволи да се срещне с аптечния бранш, за да обсъдим множеството решения, които ние предлагаме, а те години наред някак си ги пропускат. А ние през цялото това време само следим статистиката на загубени наши пациенти“.

Мария Калчева, заместник-председател на асоциация „Муковисцидоза“, сподели в предаването „Преди всички“:

„Проблемът с Креона е от почти две години. Това е лекарство, което пациентите приемат по няколко пъти на ден, без него те започват да не усвояват веществата. Аз лично си го купувам от Полша, където е по-евтин и винаги го има. Около 200 пациенти в страната пият Креон“.

От здравното министерство заявяват, че през януари фирмата вносител на продукта е уведомила Изпълнителната агенция по лекарствата, че временно преустановява продажбите на препарата Креон в България поради ограничен капацитет на производителя. В средата на април от фирмата са казали, че възобновяват продажбите в страната и са декларирали планирани доставки по график всеки месец. От май насам количеството Креон, внасяно в България, е намаляло двойно. От над 23 300 опаковки през май на около 11 000 опаковки, доставени на 20 юли. Следващата доставка е планирана за 20 август. До края на годината се предвижда да бъдат внасяни по над 11 000 опаковки на месец. От МЗ са изпратили сигнала на пациентските организации в Изпълнителната агенция по лекарствата, която извършва проверка.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици.  40% от 15 годишните са съобщили, че пушат или са пили..

публикувано на 26.04.24 в 16:41

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова. В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание. На попадащите под ограничителните мерки са замразени активите в ЕС, забранено е генериране на средства и достъп до икономически..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април, влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални асоциации под надслов "Венеция не се продава, Венеция се защитава". Еднодневните туристи, бяха около..

публикувано на 26.04.24 в 16:24

И в Силистра фишовете за превишена скорост ще идват с писма от семейства, загубили близки при ПТП

И в Силистра електронните фишове за превишена скорост ще бъдат изпращани до нарушителите на Закона за движение по пътищата с писма, написани от семейства, загубили деца и близки при пътнотранспортни произшествия. Така дирекцията на полицията в крайдунавския град се присъединява към Националната кампания "Написах ти писмо", чиято идея е да се..

публикувано на 26.04.24 в 16:19

По нови тръби ще идва водата за свищовското село Александрово

В свищовското село Александрово започна изграждането на нов водопровод за населеното място. Честите аварии по досегашния са довели до 96 процента загуба на питейната вода за селото Реконструираният участък е 693 метра.  С полиетиленови тръби, устойчиви на налягане от 10 атмосфери, ще бъдат подменени старите азбесто-циментови от 60-те години на XX..

публикувано на 26.04.24 в 16:17

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша, заради която жители на "Княжево" протестираха по-рано днес.  Металните ограждения с надпис "Частен имот" са били поставени предни дни с цел да възпрепятстват хората да ползват екопътеката. Асен Вълчев живее в "Княжево" и използва популярната туристическа пътека..

публикувано на 26.04.24 в 16:12

"Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави малък брой ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна, но няма да даде на Киев цели установки за изстрелване, пише испанският вестник "Паис".  Изданието определя това като реакция на упражнения натиск от страна на ЕС и НАТО да се увеличи военната помощ за Киев, отбелязва Ройтерс.  "Паис" се позовава на неназовани..

публикувано на 26.04.24 в 16:08