Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Запрянов за бялата лястовица в Ковачевица и един влюбен кос

Валери Запрянов
Снимка: БГНЕС

„Ако искаш да се влюбиш в България – не ти трябва друго. Трябва само да вземеш тази книга, да я четеш, да я прелистиш няколко пъти, да разбереш колко много си пропуснал.“ Това каза в предаването „Закуска на тревата“ журналистът Валери Запрянов, който представи изложба с фотоси от книгата  на Румяна Николова и Николай Генов „Българската съкровищница“. Изложбата е открита в Шиндаровата Арт къща в село Ковачевица.
    

Запрянов нарече книгата огромно като съдържание на снимки повествование за историята на България и нейните красоти и природни забележителности.

„Аз съм вече на 65 години и намирам страхотни празноти в познанието си към тази страна, която искрено обичам. Смятах, че съм я пребродил нашир и надлъж. Пак се оказва, че има неща, които не съм видял, места, където не съм ходил, исторически факти, които не са ми били известни.“

Валери Запрянов (в средата) на откриването на изложбата

Фотосите в изложбата Валери Запрянов определи като феноменални. Снимките в книгата са над 1000, обектите, за които се отнасят – не по-малко от 500, уточни той.

„Вътре е историята ни. Вътре са доказателствата за нашата значимост като народ, който е постигнал много, за приноса към историята на траките, приноса на следващи народи, които са минавали от тук и са заминавали – гети, византийци и т.н.“

Шиндаровата Арт къща е една бяла лястовичка в Ковачевица, където има къщи за гости и хубави кръчми, но най-после има и арт къща, подчерта журналистът.

„Това е единственият музей в Ковачевица. Представяте ли си? Това село, което е архитектурно-исторически музей, няма в момента музей, няма къде хилядите посетители, които идват всяка събота и неделя, къде да прочетат, къде да видят как е създадено селото, каква е историята, кои са значимите хора, които са живели тук“, коментира Запрянов, според когото „никой не поглежда какво ще оставим на поколенията“.

Има сграда, реставрирана от сдружението „Резерват Ковачевица“ по европейски програми, която стои заключена и за която предстои търг – така съществува реален риск тя да се превърне в поредната механа, изрази опасенията си той.

Валери Запрянов, който е бивш главен редактор на аналитичното списание „Тема“, признава, че бидейки от два месеца пенсионер, по-щастлив човек от него няма.

„Че мога с часове да наблюдавам един влюбен кос, който ме учи. Нито се шегувам, нито преигравам. Един влюбен кос, който ме научи, че можеш да пееш само от любов, не от мъка или от ракия. Пееше сутрин от пет часа, такива трели, такива песни. В момента мълчи. Любимата я няма. Седи той един омърлушен, обикаля, клъвва нещо по земята и не е същият влюбен кос, на който не можеше човек да му вземе думата...“

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40