Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прощални концерти на Зубин Мета с Израелската филхармония

Маестро Зубин Мета, който половин век ръководи Израелската филхармония, избра да дирижира „Реквиема” на Верди в концертите за раздяла с вярната си публика. В интерпретацията на познатото произведение големият музикант постави една огромна пауза след „Libera me“ . 

Никой не предполагаше, че болестта на маестрото ще се развие толкова бързо и той ще бъде в инвалидна количка. С невероятна сила на волята Зубин Мета достигна до диригентския пулт сам, макар и помагайки си с бастун. Дирижираше седейки и то с доста пестеливи движения. Но показа, че умът му работи безпогрешно, защото помнеше наизуст цялата партитура на доста дългото и сложно произведение. Сбогуването с маестрото, който от догодина се оттегля от поста на музикален ръководител на оркестъра - едно от лицата на днешен Израел, започна с фал-старт. Не, големият музикант не сгреши нищо, а за съжаление българското сопрано Красимира Стоянова отмени участието си, въпреки че името й беше в афишите. Заместничката й Мари-Елизабет Уилямс не беше на нивото на нашата певица. Добре се представи мецосопраното от Петербург Олеся Петрова, която бе и „откритието” на концерта.

Обикновено концертите на маестро Зубин Мета са изпипани до последния детайл. Сега асистентът му допусна разминавания между трите хора, които изпълняваха Реквиема - големият телавивски хор „Хари Бертини”, камерният хор на академията в Ерусалим и Баховият хор от Мюнхен, с прекрасния оркестър, изцяло плод на полувековния труд на Зубин Мета. Специално за това прощално изпълнение бе осигурен и един инструмент, който съществува в партитурите на произведенията на Верди, Пучини и Респиги, но обикновено го заменят с туба. Сега обаче на челно място в групата на духовите инструменти беше чимбасо.

Рядко Зубин Мета повтаря 7-8 пъти един и същи концерт, макар че с него гастролира и в няколко други големи града на страната като Хайфа, Ерусалим и др. За съжаление на концертите в Тел Авив явно бяха успели да влязат не само тези, които следят всяка изява на оркестъра и имат абонамент. Страничните хора не знаеха,че концертът завършва едва когато диригентът отпусне ръце и с неуместните си ръкопляскания опорочиха някои от интересните хрумвания в интерпретацията на иначе много известния музикален текст.

За широката публика маестрото дирижира и концерт в парка, отново за разяла. Програмата бе от 14 изключително популярни творби, като 8 от тях бяха оперни арии и песни от мюзикъли. По традиция тези концерти завършват с увертюрата на Чайковски „1812“, в поантата на което има фойерверки. За 17-ти път парковият концерт събира публика в амфитеатъра на парка Яркон в Тел Авив. Но този път пристигнаха около 35 хиляди души от цял Израел, което си е рекорд. Освен на пейките, слушателите бяха насядали по тревата, често далеч от сцената. Не бе лесно да се чуе концерта през плача на бебетата, бодрото звънкане на колелета на по-големите деца или разговорите по мобилните телефони на тийнейджърите. Освен това денят отбелязваше температурни рекорди , а горките оркестранти бяха със сака и папийонки, както изисква дрес-кода на оркестъра. Надавам се догодина обикновени ризи да заменят доста неудобното за жегата облекло. Въпреки че самият Зубин Мета бе в костюм и вратовръзка, маестрото успя да издържи и на изискванията за бис от ревностните си почитатели, които не успяха да платят доста високите цени на билетите за обикновените концерти и бяха дошли на безплатния в парка, а също и на приветствията на кмета на Тел Авив и други официални лица, които бяха решили точно на това място да се снимат публично с маестрото.

Според предварителната програма и през новия сезон Зубин Мета ще дирижира концерти на Израелската филхармония, вече като гост. Всичко зависи от здравословното му състояние…




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кристина Александрова: Човек до последно трябва да опитва да постигне дори невъзможното

Весела и небрежно звучаща като италианска канцонета – така описва себе си оперната певица Кристина Александрова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е незряща и от няколко години работи като музикотерапевт с деца и младежи от Дневния център за хора с епилепсия в София.  На 44 години Кристина Александрова продължава да сбъдва мечти, да се..

публикувано на 14.07.24 в 07:05
Надка Денчева

77-годишната Надка Денчева - спортната гордост на Павликени

Павликени има своята нова спортна гордост. 77-годишната Надка Денчева смая всички и с майсторство и издръжливост спечели златния медал за ветерани на 50-ия национален мастърс турнир по тенис на маса в курортния комплекс "Албена". Бившата трактористка не се дава на младите , продължава да спортува, готви се за следващия си турнир и е запалена фенка..

публикувано на 13.07.24 в 07:50
Владимир Карамазов

Владимир Карамазов: Фотографията дава възможност да разказваш

Фотографията дава възможност да разказваш. Това каза в предаването "РадиоТочка" актьорът Владимир Карамазов, който е и награждаван фотограф. "В последната година и половина се пренасочих към най-смислената част от фотографията, заради която исках да стана фотограф, защото исках да започна да разказвам моите истории и темите, които мен ме..

публикувано на 12.07.24 в 19:26

Марина Маринова: Музиката винаги е с мен

"Музиката винаги е с мен, независимо къде се намирам". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" и рубриката "От другата страна на Радиото" музикалният редактор Марина Маринова, която е и водеща на "Музикална шарения". Тя работи в БНР от година и споделя, че се чувства точно на мястото си.  "Може би слушателите ме свързват с народната..

публикувано на 12.07.24 в 15:55
Емил Пеняшки

Емил Пеняшки: Животът не е в крайности

"Казвам се Емил Пеняшки и съм на много години вече", казва актьорът, който преди 40 години става част от врачанския театър. "Аз се опитвам да не съм постоянно в роля. Надявам се като изляза от сцената да не съм в роля. Опитвам се да съм си аз." За него най-важното е семейството и децата. След това са мечтите. Съпругата му Капка Пеняшка също е..

публикувано на 30.06.24 в 07:39
Мартен Калеев - писател

Мартен Калеев: Мисията на човека е да инвестира в човечност

Писател, учител, журналист, общественик - такъв е Мартен Калеев. Литературата го среща с добрите хора, с благородни намерения и с горещи сърца. Най-голямото качество на човека е да премълчава, казва авторът на "Всичко и нищо", "Тъгата идва привечер", "Очите на жаждата". Когато даваш, получаваш повече, убеден е Калеев. "Най-голямата..

публикувано на 23.06.24 в 08:00
Хавиер Милей

Неподражаемият Хавиер Милей - колко ще е търпелива Аржентина към ексцентричния си лидер?

Хавиер Милей, на 53 години, икономист, от половин година президент на Аржентина. Към тази кратка визитна картичка трябва да допълним: аржентинският президент е явление в политиката , към чието управление има поне две и то напълно противоположни гледни точки. Сам той се описва като анархокапиталист и либертарианец . Открито заявява, че ще руши..

публикувано на 22.06.24 в 13:10