Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Маргарита Друмева от социален проект „Щъркелите“:

Децата с увреждания и децата в норма могат да творят заедно

Децата са големи учители за възрастните, вярва екипът на онлайн списанието "Щъркел"

4
Маргарита Друмева
Снимка: Кармен Манукян

„В основата на социален проект „Щъркелите“ стои идеята да направим общност, в която деца с увреждания и деца в норма да работят нещо заедно, творчески, без да ги разделяме. Без да правим някакъв дневен център, в който само деца с увреждания да ги отделяме от нормалната детска среда.“ Това каза в предаването „Нощен хоризонт“ Маргарита Друмева, ръководител на социален проект „Щъркелите“ и на детското онлайн списание „Щъркел“.

Работили по този проект шест месеца. „Никога не сме имали проблем. И децата в норма имаха какво да научат от децата с увреждания, и обратно“, сподели Друмева, според която това взаимодействие се отразява много благотворно на развитието на децата с увреждания.

Кукли разказват приказни истории

Маргарита Друмева посочи, че тази идея стои в основата и на детското списание „Щъркел“, което е част от по-голям социален проект.

„Имаме желание да правим уъркшопове с деца за куклени спектакли, да правим театрални миниатюри с кукли, често обвързани с материала в училище. Така че децата сами да правят кукли и сами да разиграват историите в приказките, които се изучават в приказките по български език и литература. Така можем да помагаме и за добро изучаване на български език от небългарски общности, и за дечица с увреждания, а защо не и за всички деца.“  

„Децата са големи учители. Винаги смятам, че съществуването на възрастните и добро тогава, когато около тях щъка някое дете, защото имаме нужда от тяхната фантазия, от тяхната жизненост, от тяхното необременено съзнание и точната диагностика за света, в който живеем. По тази причина много обичам да работя с деца“, разказа още Маргарита Друмева.

„За съжаление невинаги успяваме да опазим децата си. Ние затова направихме и това списание – да опазим сърчицето на децата, да може да извадим от него най-доброто, което може да се извади от там и то да послужи на други деца.“

Онлайн списанието прави творчески портрети на деца

Онлайн списанието "Щъркел" събира детско творчество в цялото му многообразие, представя деца от различни възрасти, творчески портрети на деца – художници, спортисти, музиканти, деца, които пишат или се занимават с наука. Правят и авторски аудио спектакли с деца, работят с български училища зад граница.

„И до този момент – вече 4 години имаме около 600 такива материала, които сме публикували в списанието.“

Сдружение „Общество за култура и съпричастност „Щъркелите“ има и скромна издателска дейност. Една от тях съдържа няколко детски пиеси, резултат от творческите занимания с децата.

„От богословска гледна точка човекът не се ражда добър. Аз съм виждала много жестоки деца, въпреки че не е имало причина да бъдат такива. Когато има по-слабо дете до тях, тази лошотия се проявява и особено ако има група деца около такова незащитено дете, тази лошотия се проявява с много голяма сила. И тук е мястото на възрастния, който може да постави нещата на мястото и да повлияе в някаква степен“, смята още Маргарита Друмева.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Петромир Кънчев и Камелия Славчева

Започна кампания за събиране на средства за изоставени деца

Фондация „Надежда за малките”, Фондация "Зорница", Център за изкуство започнаха национална благотворителна кампания "Дари обич". Кампанията ще продължи до Коледа. Всяка година в България се изоставят 2000 деца, половината от тях са в София. Целта на кампанията е да се осигури помощ за тези деца. Голяма част от редовните дарители са спрели да..

публикувано на 12.04.21 в 18:23

Остави всичко друго и чети

„Поканата ни е към всички –  деца и възрастни, да отделят по 15 минути и да почетат книга по свой избор на тишина . За участие в „Остави всичко друго и чети” вече се записаха над 13 000 участници от 21 страни и един протекторат. От цял свят са участниците, попълнили нашия формуляр за четене на сайта ни“. Това каза в предаването „Преди всички“..

публикувано на 12.04.21 в 11:17

Реновират приземения Ту-134 в Силистра

Пътнически самолет Ту-134 повече от 30 години стои приземен до река Дунав. Дълго време самолетът е бил учебна база за децата от Силистра, но преди повече от 15 години парите за поддръжката й свършват. Занемарена и самотна, днес машината е все така край реката, но е напът да сбъдне мечтата на мнозина от крайдунавския град да влязат в..

публикувано на 12.04.21 в 10:11

Децата от подготвителни групи към училищата получават 4 точки за прием

168 училища в София ще приемат първокласници тази есен. Очаква се те да бъдат  около 12 хиляди . Родители на деца в подготвителната група на 139 ОУ  „Захарий Круша“ в столицата сигнализираха БНР с притеснения, че те трябва да кандидатстват по общия ред  и според тях няма гаранция, че ще останат в същото училище.  Те са изпратили свои..

публикувано на 12.04.21 в 09:39

Кампанията "Жълти стотинки" събира средства за болницата в Шумен

До края на януари 2022 година ще продължи събирането на средства в 14-ото издание на кампанията "Жълти стотинки". Мотото на акцията е "Деца помагат на деца". Средствата се използват за купуване не медицинска апаратура в детските отделения в болниците. Тази година вниманието е насочено към болницата в Шумен.   " Това, което казват от..

публикувано на 11.04.21 в 17:05

От Вейдър до Годзила – най-ексцентричните в политическия авангард

Докато у нас всички бистрят политика, „Изотопия” реши да избистри спорния, но достоен за световно гласуване въпрос за най-фрапантните примери за партии и кандидат-политици . Сред тях има почитатели на плюшените мечета, на лимоните, класически фенове на бирата, че и филмови чудовища . Някои идеологии просто отиват отвъд . В следизборното..

публикувано на 10.04.21 в 15:22

Диаграма на истината и лъжата

Може ли показателите на тялото ни - дишане, пулс, реакции, да покажат колко сме искрени? Едно техническо средство ни сблъсква с последствията от нашите действия в миналото. Това е полиграфът , известен още и като Детектор на лъжата . „Изотопия " се окичва с кабели и се заема с графичните, моралните и корпоративните измерения на истината и лъжата ...

публикувано на 09.04.21 в 17:00