Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Друмева от социален проект „Щъркелите“:

Децата с увреждания и децата в норма могат да творят заедно

Децата са големи учители за възрастните, вярва екипът на онлайн списанието "Щъркел"

4
Маргарита Друмева
Снимка: Кармен Манукян

„В основата на социален проект „Щъркелите“ стои идеята да направим общност, в която деца с увреждания и деца в норма да работят нещо заедно, творчески, без да ги разделяме. Без да правим някакъв дневен център, в който само деца с увреждания да ги отделяме от нормалната детска среда.“ Това каза в предаването „Нощен хоризонт“ Маргарита Друмева, ръководител на социален проект „Щъркелите“ и на детското онлайн списание „Щъркел“.

Работили по този проект шест месеца. „Никога не сме имали проблем. И децата в норма имаха какво да научат от децата с увреждания, и обратно“, сподели Друмева, според която това взаимодействие се отразява много благотворно на развитието на децата с увреждания.

Кукли разказват приказни истории

Маргарита Друмева посочи, че тази идея стои в основата и на детското списание „Щъркел“, което е част от по-голям социален проект.

„Имаме желание да правим уъркшопове с деца за куклени спектакли, да правим театрални миниатюри с кукли, често обвързани с материала в училище. Така че децата сами да правят кукли и сами да разиграват историите в приказките, които се изучават в приказките по български език и литература. Така можем да помагаме и за добро изучаване на български език от небългарски общности, и за дечица с увреждания, а защо не и за всички деца.“  

„Децата са големи учители. Винаги смятам, че съществуването на възрастните и добро тогава, когато около тях щъка някое дете, защото имаме нужда от тяхната фантазия, от тяхната жизненост, от тяхното необременено съзнание и точната диагностика за света, в който живеем. По тази причина много обичам да работя с деца“, разказа още Маргарита Друмева.

„За съжаление невинаги успяваме да опазим децата си. Ние затова направихме и това списание – да опазим сърчицето на децата, да може да извадим от него най-доброто, което може да се извади от там и то да послужи на други деца.“

Онлайн списанието прави творчески портрети на деца

Онлайн списанието "Щъркел" събира детско творчество в цялото му многообразие, представя деца от различни възрасти, творчески портрети на деца – художници, спортисти, музиканти, деца, които пишат или се занимават с наука. Правят и авторски аудио спектакли с деца, работят с български училища зад граница.

„И до този момент – вече 4 години имаме около 600 такива материала, които сме публикували в списанието.“

Сдружение „Общество за култура и съпричастност „Щъркелите“ има и скромна издателска дейност. Една от тях съдържа няколко детски пиеси, резултат от творческите занимания с децата.

„От богословска гледна точка човекът не се ражда добър. Аз съм виждала много жестоки деца, въпреки че не е имало причина да бъдат такива. Когато има по-слабо дете до тях, тази лошотия се проявява и особено ако има група деца около такова незащитено дете, тази лошотия се проявява с много голяма сила. И тук е мястото на възрастния, който може да постави нещата на мястото и да повлияе в някаква степен“, смята още Маргарита Друмева.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09

Пътуване във времето с калоферската дантела и традиции, подчинени на род, Родина и роден край

"Аз като калоферец имам много причини да се гордея освен със славното историческо минало на града, но и с настоящето на града", каза за БНР Наньо Чолпанов от Народно читалище "Христо Ботев" - Калофер. Със стихове на Ботев и Яворов започна разговорът с Чолпанов, за който Калофер и България са раят на Земята . "Тук имаме уникална природа -..

публикувано на 15.07.24 в 11:08

Етнология на спорта "като истинския живот" - всичко, навсякъде, наведнъж

Европейското първенство по футбол и "Копа Америка" белязаха лятото на 2024 г., но истинската любов към царя на спортовете не се побира в календара и статистиката от големите първенства . Същността ѝ личи в селския и аматьорски "ритнитоп" , както са се изразявали в зората на играта по нашите земи, но и в очаквани и неочаквани..

публикувано на 14.07.24 в 19:24
Софийската синагога

Улица в Тел Авив ще носи името на главния равин на България Ашер Хананел

Тел Авив е един от най-бързо развиващите се градове в света. Уличка в Източната част  на града, която досега носеше само номер, вече е наречена на основателя на Еврейския исторически институт в София, сега част от Института по Балканистика при БАН, Ашер Хананел. Той е бил и главен равин на България по време на Втората световна война. В своето слово..

публикувано на 14.07.24 в 06:05

Как живеят хората в украинското българско село Камчик?

19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура  Отзвук от 19-та Световна среща на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37