Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия не очаква подобряване на връзките със САЩ с оставката на Болтън

| обновено на 11.09.19 в 19:15
Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Москва обяви днес, че не очаква никакво подобряване на отношенията с Вашингтон след оставката на съветника по националната сигурност на Доналд Тръмп Джон Болтън, предаде АФП.

„Не мислим, че присъствието или отстраняването на един-единствен чиновник, дори високопоставен, може сериозно да повлияе на американската външна политика“, каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По-рано заместник външният министър Сергей Рябков коментира, че и предишни промени в американската администрация не са довели до подобряване на отношенията.

„Съдим по действия, не по декларации и намерения“, допълни той.

Руският външен министър Сергей Лавров обаче все пак допусна възможност за промяна.

„Стилът му е рязък, опира се на силовите методи, включително на военните. Както знаете, той стоеше зад немалко такива инициативи по отношение на кризисни ситуации, като тази около Венецуела, Иран и на други места“, каза Лавров за Болтън.

„А за това как ще бъдат повлияни руско-американските отношения – знаете ли, аз няма да гадая, политиката на САЩ се определя от президента“, добави той.

Вчера Тръмп обяви, че е поискал оставката на Болтън, сочен за външнополитически ястреб, с когото имали разногласия по редица въпроси, включително Северна Корея и Иран. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Майк Помпейо

Майк Помпейо: Няма да има промени във външната политика на САЩ

Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че напускането на съветника по сигурността Джон Болтън няма да промени стратегията на Вашингтон на международната сцена. Болтън напусна изненадващо във вторник след серия от противоречия с..

публикувано на 11.09.19 в 07:41
ВИЖТЕ ОЩЕ
Празник на хората в Чепеларе

Празник на хората в Чепеларе

Голям празник на хората ще се проведе на площад "Олимпийски" в Чепеларе. Инициативата, превърнала се в дългогодишна традиция е на местния клуб "Веселие" с ръководители Валентина Бозова и Милен Хаджиматев, на Центъра за подкрепа на личностното развитие,..

публикувано на 11.05.24 в 05:35

Чествания на годишнината от Априлската епопея

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще..

публикувано на 11.05.24 в 05:27

Празник на яйцето в Павликени

Десетки ястия с яйца ще бъдат приготвени и раздадени на посетителите в Павликени за 11-ото издание на празника на яйцето, който се провежда днес в градския парк „Кирил Ракаров“. Тази година празникът е двудневен и изцяло насочен към традициите и екологията...

публикувано на 11.05.24 в 04:39

В Стефан Караджово честваха годишнина от рождението на революционера

В село Стефан Караджово отбелязаха тържествено 184-тата година от рождението на  бележития българин. Официално беше открито и ремонтираното Основно училище, носещо името на героя.   В боляровското село се съхранява родната къща на Стефан..

публикувано на 11.05.24 в 04:29

В Горна Оряховица ще бъде създадена общинска полиция

Община Горна Оряховица ще създава общинска полиция, след като получи съответния лиценз.  Съществуващата досега общинска служба „Обществен ред и сигурност“ нямаше правно основание за проверка на лица, на документи за самоличност, на багажи..

публикувано на 11.05.24 в 04:16

Инициатива популяризира спортния туризъм по Черноморието

Хотелиерът Силвия Кьосева ще пробяга българското Черноморие от най-северната до най-южната му точка за 6 дни. Инициативата е под надслов 1 SEA (Едно море) и цели да популяризира региона не само като място за лятна почивка, но и с възможностите му..

публикувано на 11.05.24 в 03:51
Снимката е илюстративна

Проверки за обработка срещу кърлежи и комари в Ямболско

От Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще направят проверки в петте общини на областта  за извършените обработки на тревни и водни площи срещу кърлежи, комари и гризачи. Със затоплянето на времето и зачестилите валежи са се увеличили..

публикувано на 11.05.24 в 03:44