Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сподели Нощта" е мотото на Нощ Пловдив 2019

Доброволците на "Нощ" в Пловдив са вече на възрастта на арт инициативата, коятто прави четиринадесетото си издание

Веселина Сариева
Снимка: БГНЕС

14-тото издание на арт инициативата „Нощ“, която започна навремето като „Нощ на музеите и галериите“, се вписва хармонично в артистичната програма на Пловдив Европейска столица на културата 2019. 
„Както и Седмицата на съвременното изкуство, „Нощ“-та е едно от събитията, които са важни за Пловдив. Нямаме тази история като Седмица на съвременното изкуство, малко по-младо събитие сме, но все пак нашите доброволци са на годините на „Нощ“-та, така че е доста симпатично това случване, културно, в града“, отбеляза галеристът Веселина Сариева.

Куратор на базовата концепция на тазгодишната „Нощ“ е Владия Михайлова, а надсловът на програмата е „Общо място“. 

"Нощ"-та се опитва да даде на всекиго негово място и възможност да начертае своя собствена карта измежду 130-те събития в тазгодишната програма, уточни Веселина Сариева.

Най-дългата "НОЩ" на Пловдив  ще продължи цели  три вечери – 13, 14, 15 септември, под мотото ОБЩО МЯСТО

Програмата през 2019-та ще бъде разпределена по традиция в тематични подпрограми:

МУЗЕИ, ГАЛЕРИИ, АТЕЛИЕТА – за първи път ателиетата са акцентирани като равностойна част от програмата, за да може публиката да надникне свободно в тези специфични работни пространства на изкуството. ГРАД И КУЛТУРА представя културното съдържание на читалаища, театри, библиотеки, общностни и/или религиозни центрове, културни домове, кинозали. KЛУБ И МУЗИКА представя алтернативните клубни пространства в града. ПУБЛИЧНИ ПРОСТРАНСТВА работи за развитието на културната карта на Пловдив като представя артистични проекти в открити публични пространства. МАЛКАТА НОЩ по традиция включва събития за най-младата и будна аудитория.

ОТВОРЕНИ ИЗКУСТВА: ОБЩО МЯСТО представя специална селекция на артистични проекти, които организаторите в партньорство с някой от най-активните международни културни институти и посолства подготвят специално за публиката на НОЩта Тази година програмата се разширява като представя събития и в останалите подпрограми на НОЩта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев показват "Спътници в живота"

Институтът за съвременно изкуство в София открива тази вечер изложбата "Спътници в историята" на Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев.  "Програмата, която озаглавихме тази година "Живот заедно", е част от проекта "Суперпозиции" 3, започнат от института преди 3 години. Всяка година се кани нов куратор, който предлага една тема", обясни пред БНР..

публикувано на 27.09.24 в 11:56

София е домакин на международното изложение за съвременно изкуство Sofia Art Fair

София се присъединява към големите европейски и световни центрове, домакини на атрактивни международни изложения за съвременно изкуство. Sofia Art Fair ще се проведе от 3 до 6 октомври в София Тех Парк. В изложението ще участват галерии и колективи, които представляват над 70 автора, творящи в най-разнообразни художествени стилове. БНР е медиен..

публикувано на 27.09.24 в 10:30
FAKE PHOTO EXHIBITION

Елена Филипчева представя FAKE PHOTO EXHIBITION

Визуалният артист Елена Филипчева представя изложбата си FAKE PHOTO EXHIBITION в One Gallery.  "Съвременният разговор се води в посока фалшиви новини, фалшиви профили, фалшиви стоки, дори фалшиви хора. Не исках да заблуждавам зрителите за това какво ще видят. Исках те сами да изградят своята фабула и да интерпретират. Аз съм..

публикувано на 26.09.24 в 19:54
Георги Андреев

Георги Андреев е първият български автор в новия сезон на Радиооркестъра

Композиторът Георги Андреев, ръководител на оркестъра в Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", гради творчески връзки и със Симфоничния оркестър на БНР от много години. На 27 септември в зала "България" неговата пиеса "Земя на рози" за гъдулка и оркестър ще открие първия концерт от новия сезон на състава, а самият автор ще бъде и солист. Другите..

публикувано на 26.09.24 в 17:57
Маргарита Русева

Обективът на Маргарита Русева ни среща с жителите на малки села в планината

Есента носи в себе си някаква мъдрост. Придава отвън и отвътре усещането за нещо топло и уютно. Есента е обръщане към себе си, някакъв особен инсай д, в който като филм се прожектират спомените ни, случките и преживяванията. Появяват се картини, все още ясни и неподправени.  И ние сме в синхрон с времето, леко отпочинали, леко уморени. Вече не..

публикувано на 26.09.24 в 17:06
Дмитрий Юдин

Дмитрий Юдин - гост на Радиооркестъра за откриването на сезона

През месец юни диригентът Константин Илиевски съобщи в Цюрих името на пианиста, който ще солира на Симфоничния оркестър на БНР в първия концерт от новия творчески сезон – това е Дмитрий Юдин, 23-годишен руснак, който учи в Manhattan School of Music в Ню Йорк при именития кубински пианист и педагог Орасио Гутиерес.  Името на Юдин се появи в афиша..

публикувано на 26.09.24 в 14:44

"Всичко прелива". Етнобарок на Софийски музикални седмици

Етнобарок ще звучи на Софийски музикални седмици. Концертът е съвместен проект: "Единни в многообразието", с Белгийското председателство на ЕС. Ансамбълът включва Алон Сариел – барокова мандолина и лютня, Юрген де Бройн – лютня, Христина Белева - гъдулка за бароков концерт, Калина Андреева – вокал и контрабас, Ана Янкова – вокал, Борислав..

публикувано на 26.09.24 в 13:16