Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Сподели Нощта" е мотото на Нощ Пловдив 2019

Доброволците на "Нощ" в Пловдив са вече на възрастта на арт инициативата, коятто прави четиринадесетото си издание

Веселина Сариева
Снимка: БГНЕС

14-тото издание на арт инициативата „Нощ“, която започна навремето като „Нощ на музеите и галериите“, се вписва хармонично в артистичната програма на Пловдив Европейска столица на културата 2019. 
„Както и Седмицата на съвременното изкуство, „Нощ“-та е едно от събитията, които са важни за Пловдив. Нямаме тази история като Седмица на съвременното изкуство, малко по-младо събитие сме, но все пак нашите доброволци са на годините на „Нощ“-та, така че е доста симпатично това случване, културно, в града“, отбеляза галеристът Веселина Сариева.

Куратор на базовата концепция на тазгодишната „Нощ“ е Владия Михайлова, а надсловът на програмата е „Общо място“. 

"Нощ"-та се опитва да даде на всекиго негово място и възможност да начертае своя собствена карта измежду 130-те събития в тазгодишната програма, уточни Веселина Сариева.

Най-дългата "НОЩ" на Пловдив  ще продължи цели  три вечери – 13, 14, 15 септември, под мотото ОБЩО МЯСТО

Програмата през 2019-та ще бъде разпределена по традиция в тематични подпрограми:

МУЗЕИ, ГАЛЕРИИ, АТЕЛИЕТА – за първи път ателиетата са акцентирани като равностойна част от програмата, за да може публиката да надникне свободно в тези специфични работни пространства на изкуството. ГРАД И КУЛТУРА представя културното съдържание на читалаища, театри, библиотеки, общностни и/или религиозни центрове, културни домове, кинозали. KЛУБ И МУЗИКА представя алтернативните клубни пространства в града. ПУБЛИЧНИ ПРОСТРАНСТВА работи за развитието на културната карта на Пловдив като представя артистични проекти в открити публични пространства. МАЛКАТА НОЩ по традиция включва събития за най-младата и будна аудитория.

ОТВОРЕНИ ИЗКУСТВА: ОБЩО МЯСТО представя специална селекция на артистични проекти, които организаторите в партньорство с някой от най-активните международни културни институти и посолства подготвят специално за публиката на НОЩта Тази година програмата се разширява като представя събития и в останалите подпрограми на НОЩта.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лукас Генюшас

Лукас Генюшас: Мечтая да живея без рутина

Своя дебют като солист на Радиооркестъра на 17 януари 2020 г. в зала "България" направи младият руски пианист Лукас Генюшас. Той избра да се представи с Втория клавирен концерт на Сергей Рахманинов. " Имам специална история с този концерт. Започнал съм да го налучквам по слух, когато съм бил съвсем малък. Това са били първите звуци, които съм се..

публикувано на 23.01.20 в 18:39
Милен Максимов и Алекс Атанасов в студиото

Drop Down Community - от класиката до най-модерните течения в музиката (и обратно!)

Drop Down Community звучи като име на хип-хоп банда, но всъщност е нов български независим струнен оркестър, сформиран от млади музиканти - приятели и ентусиасти, които искат да свирят модерна, привлекателна за широка аудитория музика. Казват, че фаталното число 13 е ключово за състава - 13 музиканти се обединяват в този камерен оркестър, водени..

публикувано на 23.01.20 в 15:03
Зорница Иларионова

"Концерт за надежда" с цигуларката Зорница Иларионова

"Концерт за надежда" е благотворителна инициатива, която има за цел чрез музикални събития да се събират средства в подкрепа на младите таланти от Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. Първият сезон на концертите, организирани от младия преподавател в училището Сава Вутов, увлече съмишленици и събра повече от 5000 лв, които бяха..

публикувано на 23.01.20 в 13:36

Започват Зимните музикални вечери в Пазарджик

От 23 до 26 януари в Пазарджик ще се проведе 45-ото издание на международния фестивал Зимни музикални вечери "Проф. Иван Спасов". Артистичният директор Григор Паликаров и музикантите от Пазарджишкия симфоничен оркестър, който той ръководи, ще спазят традицията, градена през годините, да бъде поднесена на публиката в града богата и разнообразна..

публикувано на 23.01.20 в 11:40
Мариана Арсенова

Хитовият бродуейски мюзикъл "Цигулар на покрива" в Музикалния театър

За първи път след 1993-та година на българска сцена ще бъде поставен хитовият бродуейски мюзикъл "Цигулар на покрива". Това ще се случи на сцената на Музикалния театър в последната седмица на януари - премиерните дати са 24, 25, 26 и 31 януари 2020 г. В предаването "12+3" по "Хоризонт" Марияна Арсенова - директор на  Музикалния театър, уточни,..

обновено на 22.01.20 в 14:59

Връчват литературната награда "Николай Хайтов"

Днес следобед в Смолян ще бъде връчена националната литературна награда "Николай Хайтов" за 2019 година. Отличие ще получи Владимир Арденски за творбата му "Светлинки в мрака" от трилогията "Първите", която е посветена на учителите, ограмотявали Родопите след Балканската война. Награда се връчва и на Елена Алекова за книгата й "Предел"...

публикувано на 22.01.20 в 13:02
Валери Йорданов

Валери Йорданов: Моноспектакълът "Караконджул" е като медитация

Довечера при разпродадена зала в Народния театър "Иван Вазов" ще се играе премиерно моноспектакълът на Валери Йорданов „Караконджул". Постановката е по  разказа  „Дервишево семе“ на Николай Хайтов. Режисьор е Стоян Радев. "Аз много харесвам тези текстове, защото Николай Хайтов и Йордан Радичков, други наши автори има, които, когато съм ги..

публикувано на 22.01.20 в 12:14