Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларката Лия Петрова с концерт на "Аполония" и в подготовка за нов албум

| обновено на 11.09.19 в 18:57
Лия Петрова и Виктория Василенко
Снимка: Аполония 2019

Лия Петрова е цигуларка с блестяща международна кариера, носителка на първа награда от престижния международен конкурс "Карл Нилсен" в Дания и на приза "Млад музикант на годината" 2007 в анкетата сред слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Въпреки младата си възраст, тя вече е установено име на световната сцена - предпочитан партньор в камерни ансамбли с големи музиканти като Марта Аргерич, Рено Капюсон, Юрий Башмет, Миша Майски и мн. др.

Тази година Лия Петрова беше поканена да изнесе рецитал в дуо с пианистката Виктория Василенко в рамките на Празниците на изкуствата "Аполония". Камерните концерти с класическа музика преминаха под мотото "Празник на струнните инструменти", а присъствието на двете млади звезди се превърна в събитие.

Безкомпромисно световно ниво - така може да се определи представянето на дуото на "Аполония". Публиката с удоволствие аплодира избраните творби от Бетовен, Шуберт, Сен-Санс и Бритън, а по нейно настояване прозвуча и бис - "Медитация" из операта "Таис" от Масне. Израстването на Лия и Виктория от талантливи изявени деца до елитни артисти е комплимент за двете български школи - цигулковата и клавирната.

За предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Лия Петрова разказа спомени от първото си участие в Празниците на изкуствата в Созопол още като ученичка. Тя сподели и очакванията си за новия сезон - за предстоящите записи във Франция на нов албум с камерна музика и за някои солистични изяви с оркестри у нас и по света. 
Чуйте интервюто в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лия Петрова и Виктория Василенко

Лия Петрова и Виктория Василенко - новото дуо на класическата сцена

В неделната вечер на 22 октомври в Пловдив се роди ново дуо. Концертът беше в рамките на "Дни на музиката в Балабановата къща", а щастливата кръстница на състава е Мила Павлова - артистичен директор на фестивала. Цигуларката Лия Петрова и пианистката..

публикувано на 25.10.17 в 18:10
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Джина Дундова-Панчева

Д-р Джина Дундова-Панчева - жената, която лекува и вдъхновява едновременно

Да живееш между Хипократ и Пегас означава да балансираш между реалността и мечтите, между грижата за тялото и храната за душата. Това е живот, изпълнен с емоции, където всяко лечение е акт на любов, а всяка песен - израз на най-дълбоки чувства. Това..

публикувано на 10.07.24 в 16:26

"Космически концерт на Джейкъб Колиър и "Мистерията на българските гласове" на 11 юли

Остават броени часове до първия съвместен концерт на мултиинструменталиста и носител на 6 награди „Грами“ Джейкъб Колиър и световно известния български хор „Мистерията на българските гласове“ - на 11 юли в зала 1 на НДК.   " С него много лесно се..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

"Неравноделната душа" с прожекция-специално събитие на 12 юли в "Одеон"

Прожекция-специално събитие на документалния филм "Неравноделната душа" се подготвя във Филмотечно кино "Одеон" - на 12 юли от 18:00 часа.  Пълнометраженият документален дебют на София Стойчева – сценарист и режисьор на филма, е емоционален разказ..

публикувано на 09.07.24 в 17:25
Димитър Драганов

Как себепознанието може да се превърне в мощен инструмент за преодоляване на трудностите

В свят, изпълнен с предизвикателства и неочаквани обрати, често се оказваме изправени пред изпитания, които ни карат да се чувстваме сами и безнадеждни . Но точно в тези моменти, когато сме на "дъното на пъкъла", можем да открием вътрешната си сила и да..

публикувано на 09.07.24 в 16:47

Израелският китарист Мишел Сахрауи ще открие "Банско Джаз Фестивал"

Израелският китарист Мишел Сахрауи ще бъде гост на "Банско Джаз Фестивал". Той ще открие предстоящото издание с концерт на 3-ти август заедно със своето трио - Мишел Сахрауи (китара), Йонатан Коен (бас) и Шир Гинот (барабани).  Сахрауи е китарист и..

публикувано на 09.07.24 в 16:35
Диана Данова – Дамянова

Диана Данова – Дамянова в дебрите на "Софийски музикални седмици" от 70-те години до днес

Музикология или музикознание – от гръцки се превежда като музика и думи. Обект на изследване в музикознанието са произходът на музиката и нейното историческо развитие, теорията на музикалните елементи и проблемите на музикалното изкуство. Този..

публикувано на 09.07.24 в 10:43
 Айтен Огуджу

Айтен Огуджу - един от най-добрите сценографи на Турция

Айтен Огуджу е сценограф за драматичен и куклен театър , преподавател е по сценичен дизайн в университета в Измир . Родена е в Разград, но 1989 година се преселват в Турция, където завършва Художествена гимназия, а след това и Измирския университет..

публикувано на 08.07.24 в 11:22