Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има риск членките на ЕС да не осигурят разходите за отбрана за 2021-2027 г.

Снимка: transparencyinternational.eu

Европейската Сметна палата оценява, че има реален риск страните-членки на ЕС да не са в състояние да осигурят заложеното увеличение на разходите за отбрана за периода 2021-2027 г.

Какво още казват одиторите в публикувания днес доклад.

От институцията отбелязват, че повишението, заложено в бюджета на ЕС за този период, е 22,5 млрд. евро в сравнение със заделените едва 2,8 млрд. за 2014-2020-а година. Според тях има реален риск до началото на следващия 7-годишен период да не бъде задействана подходяща система за контрол, която да съответства на такова увеличение. 

Одиторите подчертават, че отбраната е в основата на националния суверенитет и по тази причина е възможно да има сериозни стратегически различия сред страните-членки. 

"Критичен момент е дали ЕС е в състояние да допълва НАТО и така да се избегне дублиране и застъпване на функциите", смятат още от европейската Сметна палата. 

Одиторите подчертават, че военният капацитет на страните-членки е засегнат отрицателно от по-ниските инвестиции и орязването на бюджетите за национална отбрана през последните години, като се характеризира с високо ниво на дублиране и фрагментиране. 

"Това се дължи на липсата на общи технически стандарти, което е в ущърб на взаимната оперативност на различните въоръжени сили в Европа", се подчертава в документа. В него се добавя, че предстоящото оттегляне на Великобритания от Общността ще влоши допълнително ситуацията, тъй като тя отделя най-много средства за отбрана в ЕС - около една четвърт от общите разходи на всички страни-членки. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 203 млн. евро е бюджетът за земеделците по т. нар. "еко схеми"

817 млн. евро е бюджетът за директни плащания за тазгодишната кампания. Над 200 млн. от тях са за т. нар "еко схеми", свързани с опазването на околната среда , климата и хуманното отношение към животните. Това стана ясно в рамките на информационната кампания, която агроведомството започна сред фермерите, за да им разясни промените в директните..

публикувано на 14.05.24 в 21:23

Гвоздейков: Готови са критериите по процедурата за изграждане на зарядни станции за леки и товарни автомобили

Готови са критериите по процедурата за изграждането на зарядни станции за леки и товарни автомобили по ТЕН-Т мрежата (Трансевропейска транспортна мрежа). Това заяви в Бургас служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, по време на заседание на Комитета за наблюдение на Програма "Транспортна свързаност"., съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 14.05.24 в 21:07
Пред сградата на Държавната дума (долната камара на руския парламент), Москва, 14 май 2024 г.

Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Мишустин

След осемчасово заседание Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Михаил Мишустин. Вицепремиерите в кабинета бяха утвърдени вчера. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си Според приетите през 2020 г. поправки в конституцията, министрите на външните работи, на вътрешните работи, на отбраната, на..

публикувано на 14.05.24 в 20:01
Президентите на Китай и на Русия Си Дзинпин (вляво) и на Русия Владимир Путин

Преди посещението на Путин в Китай

Войната в Украйна и сътрудничеството в областта на енергетиката и икономиката ще са в дневния ред на срещата между президентите на Русия и Китай тази седмица, съобщават руските информационни агенции. Пекин съобщи за предстоящо посещение на Путин Владимир Путин заминава за Китай за втори път в рамките на последните шест месеца. Срещата му със Си..

публикувано на 14.05.24 в 19:02
Гасене пожар след нощен  ракетен удар върху частни сгради в Харков, 10 май 2024 г.

Харков е бил подложен на няколко въздушни удара

Седем въздушни удара е понесъл днес украинският град Харков, съобщи управителят на областта Олег Синегубов. При един от тях многоетажен жилищен блок бе поразен с управляема авиационна бомба. Ранените са най-малко 20. Нанесени са значителни материални щети. Украинският президент Володимир Зеленски призова гостуващия в Киев държавен секретар на САЩ..

публикувано на 14.05.24 в 19:01

ЕС разшири санкционната рамка срещу Иран

Съветът на ЕС разшири санкционната рамка срещу Иран заради подкрепата му за руската агресия в Украйна и за въоръжени групи в Близкия изток и Червено море. Режимът в Техеран е наказан и заради подкрепата за йеменските хуси, които от ноември м. г. държат в плен двама български моряци на борда на кораба „Галакси лийдър“ в Червено море, уточниха източници от..

публикувано на 14.05.24 в 18:40
Евакуация край Вовчанск, Харковска област, 12 май 2024 г.

Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков

Руските и украинските войски водят улични боеве за граничния град Вовчанск, североизточно от Харков, твърди агенция ТАСС. Ръководителят на украинското военно разузнаване очаква в скоро време нападение и към областния център Суми. Украинският президент Володимир Зеленски помоли пристигналия в Киев държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън..

публикувано на 14.05.24 в 18:01