Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ружа Смилова: Безскрупулно е да се упражнява политическо влияние чрез тиражиране на лични снимки

Ружа Смилова
Снимка: БУЛФОТО
Може да бъде търсена наказателна отговорност от медия, която разпространява вулгарни снимки. Така Ружа Смилова - гл. ас. асистент в Софийския университет "Свети Климент Охридски" коментира случая с публикуваните в информационния сайт "Пик" снимки на приятелката на арх. Борислав Игнатов, който е кандидат за кмет за София.
"Безскрупулна, аз не бих нарекла медия този сайт, който разпространи въпросните снимки, се опитва да упражнява политическо влияние чрез тиражиране на лични снимки, които са използвани в миналото за порно за отмъщение с упражняване на политическо влияние", посочи Смилова, като допълни, че това е "подсъдно деяние, доколкото принудата и изнудването на кандидат или пък дори на гласоподавател да не упражни своето право на глас, било то активно или пасивно, е престъпление по Наказателния кодекс".
"Тук искам само да подчертая, че често се е случвало порно за отмъщение да бъде използвано за политически цели в различни демокрации - в Щатите, в Обединеното кралство, но най-вероятно се е случвало това порно да не включва като участник самия кандидат политик."

По казуса с Борислав Игнатов Ружа Смилова направи още паралели: "Той не участва нито като участник в самото видео, нито като човек, който е използвал тези интимни снимки за порно, за отмъщение. Имаше един скандал преди две години в Щатите с един депутат, който беше използвал порно за отмъщение срещу своята приятелка и това беше политическият скандал, който доведе до оттеглянето му от Сената."

В САЩ и във Великобритания използването на вулгарни снимки и видео за отмъщение е криминализирано, изтъкна Ружа Смилова, като уточни, че е не просто преследвано деяние по частно-правен път, а криминализирано деяние, което влиза в наказателното законодателство.

Повече можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Катя Кръстанова: Последиците от разпространяване на интимни снимки са изключително тежки

Разпространяването на снимки с интимно съдържание е насилие над жената, злоупотреба с личното пространство на всеки човек, коментира в предаването "Хоризонт до обед" клиничният психолог Катя Кръстанова от Фондация "Асоциация Анимус" - център за..

публикувано на 13.09.19 в 13:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

БДЖ между миналото и бъдещето

Така рекламираният влак София – Бургас пътува 5.55 часа. Според разписанието на БДЖ от 1973-74 г. същият влак по същия маршрут се е движел за 4.40 часа – с онази техника, в онези години, а това е съществена разлика. Това коментира пред БНР..

публикувано на 30.07.24 в 11:11
Боян Благоев

Боян Благоев - варненецът общински змиеловец, който се страхувал от змиите

Боян Благоев е единственият в страната общински змиеловец , заема тази длъжност от 4 години, има и лиценз за дейността от МОСВ. Той е родом от Лом, но от 30 години живее във Варна.  " На сезон хващам между 5 и 8 пепелянки, като сега улових такива..

публикувано на 29.07.24 в 13:32

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина,..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното..

публикувано на 22.07.24 в 09:37