Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Лазарова: Има разлика в тарифите на обществените и на търговските медии

Сметната палата трябва да представи нова форма за проследяване на дарения за партиите

Ива Лазарова, ИРПС
Снимка: БГНЕС

Как ще изглежда кампанията за местните избори след драстичното намаляване на партийните субсидии и заявката на ГЕРБ, че няма да дава пари за медийна реклама? Изследване на Института за развитие на публичната среда показва, че в медиите са влезли 41 млн. лв. във връзка с кампанията. Скоро ще станат ясни и тарифите на БНР и БНТ, които се определят от МС. Тази кампания е различна, защото тя ще се води в условията на ново държавно финансиране за партиите, а и заради изявлението на премиера Борисов, че на тези избори няма да се плаща за медийна кампания от страна на ГЕРБ.

Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда коментира пред БНР:

"Към този момент (16 септември) – от 42 национални и регионални медии, които следим – 27 медии бяха спазили срока, постановен в хронограмата на ЦИК".

Най-често тарифи не обявяват партийните медии. "Например телевизията на БСП е обявила тарифи, не е направил това техният партиен вестник. Вече от централата обявиха, че не могат да върнат надвзетата субсидия. Следва да посочим, че кандидатът им за кмет на Столична община, който може би ще води най-разточителна кампания, ще бъде издигнат от инициативен комитет. Затова и проверката на даренията ще бъде много трудна, защото механизмите за проследяване не дават широка възможност. Само физическите дарения могат да се проследяват засега. Освен ако Сметната палата не представи някаква нова форма за проследяване на дарения".  Остава въпросът как тази безлимитност на корпоративните дарения ще бъде използвана за тази кампания. 

В предаването на "Хоризонт" "Преди всички" Ива Лазарова заяви, че "Културата на политически дарения беше стартирана с кампанията на Бареков. Вероятно и с кампанията на сегашния президент".

По отношение на изказването на премиера, който твърди, че ГЕРБ няма да дава пари от субсидията си за медии, но втората част от неговия цитат включва: "Аз не мога да забраня на министерствата, които така или иначе имат пари по оперативните програми да се рекламират, да го правят. Това си е отделна работа".

Лазарова спомена и интересен момент в тарифите на конкретна телевизия, която обявява, че има възможност за платен репортаж в централната емисия новини. "Много интересно е как ще бъде маркирано подобно съдържание, кой ще плаща за него, дали ще бъде част от работата на конкретно министерство, която може да бъде разглеждана като политическа реклама... Не се знае чий административен ресурс може да бъде използван в тази връзка". 

Парите към комуникация, които вървят към медиите, изглежда, че в голяма степен в определени моменти медиите са зависели от парите на държавата:

"Направихме сравнение с парите, отпуснати по оперативните програми в периода 2007-2013, по комуникационните планове на редица министерства за телевизия, радио, онлайн и печат са разпределени 37 млн. лв. В посочената сума от 41 млн. лв. говорим за 6 предизборни месеца. Водят телевизиите, но винаги има и има медии с неясна аудитория".

Има разлика в тарифите на обществените и на търговските медии.

"Най-скъпата цена на БНТ е малко над 3000 лв., а цените на най-големите две частни телевизии са три пъти по-високи".

Пълна картина на това по какъв начин бяха платени тези избори, може да има едва след като се подадат отчетите към Сметната палата.

Интервюто на Силвия Великова с Ива Лазарова за предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Увеличават се граничните полицаи срещу нелегалната миграция

Депутатите приеха да бъде увеличена щатната численост на служителите на МВР за нуждите на контрола по границата при засилен миграционен натиск. Възможността е записана в приетите на второ четене промени в Закона за администрацията в Народното събрание (НС). Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ СДС и ДПС Бойко Борисов и..

публикувано на 28.03.24 в 12:49

СЕМ няма да изслушва ген. директор на БНР за закритата "Програмна дирекция"

Съветът за електронни медии отхвърли предложението на члена на регулатора Пролет Велкова - да бъде изслушан генералният директор на Българското национално радио Милен Митев във връзка със закриването на Програмната дирекция на БНР, и постъпила жалба от доскорошния й ръководител Даниела Късовска. "Против" гласуваха председателят на СЕМ Соня..

публикувано на 28.03.24 в 12:49
Росен Желязков

Росен Желязков влезе на "Дондуков" 2 за среща с президента

Председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е сред възможности кандидати за служебен премиер, от които президентът може да избира, влезе на среща с държавния глава на "Дондуков" 2. Очаквайте подробности! 

публикувано на 28.03.24 в 12:25

Мъж загина при пожар в Благоевград

Мъж е открит мъртъв  при гасене на пожар в жилищен блок в благоевградския квартал "Струмско".  Сигналът за  горящ апартамент на петия етаж  в  жилищна сграда на централната  улица "Броди" е подаден в късния следобед вчера.  Сред потушаването на огъня, екипите на служба "Пожарна безопасност и защита на населението" открили тялото на..

публикувано на 28.03.24 в 12:22

Над 2,6 млрд. лв. бюджет на София, кметът изреди приоритетите

В проекта за бюджет на София тази година са заложени над 2,6 милиарда лева. Според групата на ПП-ДБ и "Спаси София" бюджетът е "рекорден и уникален", защото са включени предложения на гражданите и опозицията. От БСП и ГЕРБ-СДС коментираха, че бюджетът не е амбициозен и повтаря финансовата рамка на предишния кмет Йорданка Фандъкова в..

публикувано на 28.03.24 в 12:16
Нургюл Салимова с треньора си Живко Жеков.

Живко Жеков: Турнирът на претендентките е само началото на кариерата на Нургюл Салимова

Шахматистката Нургюл Салимова заминава на 1 април за участие в Турнира на претендентките в Торонто, Канада. Тя е най-младата сред осемте, които ще определят след 14 кръга двубои при разменен цвят на фигурите съперничката на световната шампионка Дзю Въндзюн от Китай в мач за титлата през 2025 година. Срещите започват на 4 април, а последният кръг е на..

обновено на 28.03.24 в 12:08
Фолкер Тюрк

Фолкер Тюрк: Гладът в Газа може да е военно престъпление

Най-високопоставеният служител на ООН по правата на човека - Фолкер Тюрк, каза в интервю за Би Би Си, че Израел носи значителна вина за хуманитарната криза в Газа и че може да се каже, че Израел използва глада като оръжие за война в Газа. В интервюто от Женева Фолкер Тюрк заяви, че ако тези твърдения бъдат доказани, това ще се равнява на..

публикувано на 28.03.24 в 12:06