Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Онлайн платформа помага на българчета в чужбина да учат родния език

Снимка: srichka.bg

Платформата srichka.bg е онлайн академия за преподаване на български език за българските деца, които живеят в чужбина.

„Всеки клас е разделен на три курса и всеки курс е с продължителност около 10 седмици. Всяка седмица се провеждат два урока с по два учебни часа за всеки урок“, обясни пред БНР Георги Маринов - един от създателите на платформата.

Идеята е всеки да може да учи български, независимо в кое населено място в чужбина живее

„В малките населени места няма неделни училища и би било доста времеемко и за родителите, и за децата, ако те сами решат да обучават децата си на български език. Затова ние искаме да ги подпомогнем и да дадем възможност на всяко едно дете да учи български език“, допълни Люба Овчарова в предаването „Хоризонт до обед“.

Платформата е виртуална класна стая

„Платформа за обучение позволява на учениците да си предават домашните, а на учителите - да ги проверяват, да дават обратна връзка, да ги изпитват. Дава достъп на учениците до всички учебни материали, които се използват в курса, както и за една директна комуникация между учители и ученици“, разясни Георги Маринов.

В неделните училища, поради недостиг на ученици се сформират групи с деца на различна възраст, докато платформата srichka.bg позволява да се съберат деца на една възраст.

„Ние сме гъвкави по отношение на времето, тъй че дали са в Канада или Австралия бихме могли да се приспособим“, посочи Люба Овчарова.

Основната цел е да запазят българското

„Да помогнем на всяко дете, където и да се намира да му дадем възможността да изучава български език“, каза Георги Маринов.

Повече може да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Основната астрономическа точка на държавната триангулация на България - жълтата осмоъгълна кула от 1920 г. зад Военния клуб

За тъжната съдба на туристическата точка на столицата ни - жълтата осмоъгълна кула от 1920 година

"Кулата може да се нарече и паметник на културата и паметник на безхаберието . Тази кула може да се каже, че е разположена на т.нар. пъп на София. Наричат това място Софийския меридиан ", коментира темата в "Хоризонт до обед" Вили Лилков , проф. по физика, преподавател в Минно-геоложкия университет , няколко мандата общински съветник във СОС и..

публикувано на 18.01.22 в 13:45
Никола Колев, учител в село Паталеница

Учителят Никола Колев в село Паталеница запечатва красотата на Пазарджик

"Математиката е изкуство и много често в изкуството има математика. Дори да направиш една картина понякога се изискват математически умения, знания ", каза за БНР Никола Колев, учител и директор на училището в село Паталеница, Община Пазарджик. Едно от хобитата на математика Колев е да снима красивите места в Пазарджик. Той има интерес и..

публикувано на 17.01.22 в 13:14
Семейство Папазови

Необходими са около 60 хиляди долара за лечението на Христофор от Ловеч

Четиригодишният Христофор от Ловеч се нуждае от скъпоструваща операция в САЩ, която ще помогне детето да проходи нормално. Семейството не разполага с необходимите около 60 хиляди долара за хирургическата интервенция, разноските по пътуването и престоя в Щатите и за това с помощта на приятели организира благотворителна акция за набиране на..

публикувано на 16.01.22 в 11:49

Община Хасково финансира процедури за двойки с репродуктивни проблеми

През 2021 година Община Хасково отдели 100 хиляди лева за финансиране на процедури за двойки с репродуктивни проблеми. По програмата „Ин витро и Ин виво“ са кандидатствали 23 двойки и предвидената сума е разделена по равно за всички.  "Програмата е стартирала през 2013 година като досега над 20 бебета са проплакали и са зарадвали своите родители",..

публикувано на 15.01.22 в 17:47

Собственикът на хотели Павлин Косев забавлява гостите с изпълнение на саксофон

"Музикална академия съм завършил, впоследствие и в мениджмънта и в хотелиерството професионално се развих. Няма нищо лошо човек да използва хобито си в тези трудни времена ", каза за БНР Павлин Косев. Той е собственик на два хотела, единият е градски, във Варна. Той е и председател на местната структура на Българската..

публикувано на 13.01.22 в 17:42

Бургаско семейство бедства - на свещи и в мръсотия, без доходи и помощи

Четиричленно семейство бедства в бургаския квартал „Меден рудник“. Бащата е с онкологично заболяване, 18-годишната дъщеря е с ТЕЛК, но не получава средства. Майката е останала без работа, след като фирмата, в която е била заета, е освободила временно служителите, 24-годишният син също е безработен. Никой от тях не е регистриран в Бюрото по труда...

публикувано на 13.01.22 в 11:59

Неврохирургията в МБАЛ в Добрич работи на пълни обороти

Рекорден брой операции са извършени през изминалата 2021 година в Отделението по неврохирургия към многопрофилната болница в Добрич. Само преди около 5 години структурата в здравното заведение е била заплашена от закриване, тъй като там е имало едва двама лекари.  Благодарение на усилието на ръководството днес в неврохирургията работят..

публикувано на 13.01.22 в 10:26
Подкасти от БНР