Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон прибира за своя сметка 2500 британски туристи на почивка у нас, съобщи министър Ангелкова

Фалитът на „Томас Кук“ може да засегне българския туризъм

Румен Драганов: Възможен е банкрут на български туроператор, ако е бил посредник

| обновено на 23.09.19 в 18:27
Клиент снима обява на гишетата на „Томас Кук“ на лондонското летище „Гетуик“, че туроператорът прекратява полетите и сделките.
Снимка: БТА

Фалитът на британския туроператор „Томас Кук“ може да засегне и българския туризъм, заявиха за „Хоризонт“ експерти от бранша.

Министър на туризма Николина Ангелкова съобщи, че ще се срещне утре с български хотелиери, за да изясни очакваните щети.

Тя съобщи на брифинг, че около 2500 британски туристи, чиято почивка в България е уредена чрез „Томас Кук“, ще бъдат върнати обратно в родината си за сметка на британския орган по гражданско въздухоплаване.

„Това ще бъде изцяло за сметка на британския орган по гражданско въздухоплаване чрез техния гаранционен фонд „Атол“, като и днес очакваме два полета - в 19,00 и 23,00 часа от летище Бургас, да бъдат изпълнени към Обединеното кралство. На единия има може би около 180, на другия 175 пътника“, каза тя.

Ангелкова потвърди, че „Астрал холидейс“ е посредникът, който работи с компанията за България. И посочи, че туристите, които „Томас Кук“ води у нас през лятото, са между 350 000 и 450 000.

Щетите за българския туризъм ще са в две направления, заяви пред „Хоризонт“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, според когото "фалитът на британския туроператор ще предизвика цунами в туризма".

Той смята, че „Томас Кук“ има значителни задължения към български хотелиери, а освен това няма да бъдат реализирани бъдещи пътувания до края на сезона.

Драганов посочи още, че авиокомпанията извършва значителен дял от летните чартърни полети до Варна и Бургас.

Фалит на български туроператор, ако е бил посредник?

Възможно е да се стигне до фалит и на български туроператор, ако той е бил посредник на фалиралата компания „Томас Кук“, заяви още Румен Драганов.

„Томас Кук“ не е регистриран в регистъра на туроператорите и туристическите агенции в България, което означава, че той работи с посредник. Но сега се оказва, че има и хотели, които директно са работели с него. Те попадат извън чл. 61 от закона и останалите членове, които третират фирми, регистрирани в страна на ЕС и съответно включването им в нашия регистър и съответно застраховка и отговорност на туроператора. Което означава, че щетата може да достигне близо 100 млн. лв.“, каза Драганов.

По-значими щети за туризма у нас ще има, ако повече от половината гости в даден хотел са клиенти на компанията и има неуредени плащания, каза за „Хоризонт“ Бранимир Миланов - председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Той уточни, че хотелите сами се договарят с туроператорите.

„Всеки хотел индивидуално се договаря с туроператора, с онлайн платформи, с корпоративни клиенти. В зависимост от това какъв е процентът на договореност с туроператора, разбира се в частност, да речем случаят с „Томас Кук“, съответно ще има или няма да има някакви последствия за него. Още повече, че договорите са съвсем индивидуални, възможно е някъде разплащанията да са приключили, някъде да има и възможност някой да не си е получил парите“, обясни Бранимир Миланов.

Около 2300 човека са засегнати от фалита „Томас Кук“ само в Бургас. От летището в „Сарафово“ днес са били планирани два полета за Бирмингам и Манчестър, които са били отменени. 

Британският туроператор фалира, след като в последната минута се провалиха на преговорите да бъде спасен. Правителството в Лондон увери, че ще бъдат организирани полети, с които да се приберат 150-те хиляди британски туристи по целия свят, включително от български черноморски курорти.

В момента „Томас Кук“ има около 600 000 клиенти, почиващи на различни места по света.

Интервюто на Даниела Големинова с Румен Драганов за предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Самолетите на „Томас Кук“ се местят от постоянните им слотове след фалита.

Туроператорът „Томас Кук“ фалира, оставяйки стотици хиляди клиенти по света

Най-старият туроператор в света „Томас Кук“ (Thomas Cook) обяви фалит, оставяйки стотици хиляди почиващи по света и предизвиквайки най-големите мирновременни усилия за репатриране в британската история. Британският премиер Борис Джонсън обеща да..

обновено на 23.09.19 в 18:12

Заради фалита на „Томас Кук“ стотици туристи изчакват на Летище Бургас

Около 2300 човека са засегнати от фалита на най-стария туроператор в света „Томас Кук“ (Thomas Cook) само в Бургас. От летището в „Сарафово“ днес са били планирани два полета за Бирмингам и Манчестър, които са били отменени.  Общо 360 пътници е..

публикувано на 23.09.19 в 16:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още..

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи,..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е..

публикувано на 28.03.24 в 20:03