Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Елизабет Дюше: Във Франция има добра система за закрила на културното наследство

Елизабет Дюше
Снимка: Ани Петрова
Професорите Елизабет Дюше и Даниел Дюше се срещнаха с главния архитект на София Здравко Здравков и с експерти на Министерството на културата. Френските специалисти участваха в международна конференция за опазване на културното наследство във Видин, организирана от Софийския дискусионен форум.

Какви инструменти предлага Франция за опазване на наследството, даже когато то е частна собственост?

"Ние наистина имаме една система за закрила на културното наследство, която покрива цялата градска зона, като се отделя специално значение на архитектурното наследство, взема се предвид културното наследство, пейзажите, градската среда, в която има такива културни паметници. Но също така се взема предвид и животът, който тече в тези квартали, като се работи по проблемите на настаняване, на търговия, на оборудване и по културните въпроси", каза професор Елизабет Дюше.

Има и второ ниво за закрила на културно наследство, което се отнася до по-малко престижни комплекси:

"Но също така се отнася до части от територията, в които околната среда, атмосферата е изключително важно, защото често пъти служи като фон на централните части на града."

Построяването на една нова сграда не е по-евтино, отколкото да се ремонтира сграда, паметник на културата

"Нашите системи за закрила на градските комплекси, по тази система се закрилят и консервират паметниците на културата, културното наследство, но също така се регулира новото строителство. Ако не могат да се построят повече квадратни метри, отколкото заема настоящата стара сграда, къде е интересът да се премине към едно ново строителство", допълни професор Елизабет Дюше.

Днес интересът е изключително голям не само за запазване на културното наследство, въобще за запазване на облика на центровете в градовете, каквито са към момента.

"Смятам, че във Франция в момента привилегироваме качественото по отношение на количественото. Това вече се прави във Франция и си даваме сметка, че масовият туризъм вече не се развива, не е интересен. Все повече французи и чужденци искат да отидат, да посетят обикновени такива селски местности, малки селца и които въобще вече не се интересуват от така наречените фабрики за туристи. Искат да видят това, което се е правило 60-те, 70-те години, защото едни и същи сгради могат да изглеждат различно между 60-те години и 21-ви век", каза в предаването "Хоризонт до обед" Даниел Дюше.

Използва ли се във Франция опазването на културното наследство за предизборни цели по време на кампания

"Да, това е едно много голямо, много важно предизвикателство за кметовете. Ще имаме общински избори през март 2020 и вече предизборната кампания започва и си даваме сметка, че всички партии, всички кандидати се облягат и на тази тематика. А ние така като бюро за външни проучвания в момента финализираме документацията, за да могат кметовете - настоящи и бъдещи - да разполагат с нея по време на тяхната кампания", коментира професор Елизабет Дюше.

"Естествено е при нас културното наследство да се вземе предвид при избори, при предизборни кампании, защото нашите документи, свързани с градоустройството, в по-старите градове надхвърлят историческите рамки и се поставят въпроси за настаняването на хората, устойчивото развитие", допълни професор Даниел Дюше.

За процеса на възстановяване на катедралата "Нотр Дам"

"Като специалист, като професионалист аз гледам на нещата, специално свързани с "Нотр Дам", с много тъга, но също и с много надежда, че всичко изгоряло ще бъде възстановено. Съвсем излишен дебат е дали стрелката, която падна първа при пожара на "Нотр Дам" трябва да бъде възстановена такава, каквато е била, или по някакъв по-модернистичен начин. Това е дебат, който не бива да се случва изобщо. Това, което ни занимава и ангажира в момента, е да се направи всичко възможно, за да се избегне допълнително сриване на сградата", каза професор Даниел Дюше.

Повече можете да чуете от звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.