Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойчев: Асиметричното разделение в българското общество създава дисонас

Политологът и анализатор Стойчо Стойчев
Снимка: Личен архив

„Резултатите от изборите след месец ще отидат към реални нива. Нереално е да очакваме, че сега ГЕРБ ще постигнат по-висок резултат от 2015 година и че БСП ще имат по-нисък резултат. 2015 година беше необичайна за избори, защото дойде след продължителни политически протести срещу правителството на Пламен Орешарски и срещу избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС“. Това каза пред БНР политологът Стойчо Стойчев.

Според него двете изборни години са несъвместими за сравнение: 

„Тогава БСП получиха катастрофално ниски резултати, а ГЕРБ получиха толкова висок резултат, че сами себе си изненадаха. Нещата тази година ще отидат към реални нива. ГЕРБ няма да имат 130 кметски мандата, вероятно по-малко, но това няма да означава, че те ще са загубили“.

Според Стойчев управляващите няма да изпуснат София, но ако това все пак стане, то то ще е сигнал за умора от Йорданка Фандъкова или от Бойко Борисов, или от ГЕРБ.

„ДПС в някои от районите разширява своето влияние и постепенно се придвижва към регионите с компактно ромско население. Това се дължи на демографски фактори. Хората, които по принцип гласуват за ДПС, вече живеят по-дълго като средна възраст и техният относителен дял в българското общество нараства“, поясни в предаването „Нещо повече“ Стойчо Стойчев.

Политологът коментира и напрежението около освобождаването на Джок Полфрийман от затвора:

„В момента в България се води дебат за върховенството на правото и справедливостта, около който дебат се оформят различни групи, всяка от които влага различни смисли. За по-елитарната част от обществото върховенство на правото означава еднакви принципи в еднакви ситуации за всички. На масово ниво под върховенство на правото се разбира възмездие за хората, които са ограбили държавата и след това безцеремонно демонстрират богатство и заради които всеки българин се чувства персонално ограбен. Отделно от това се търси отговорност от правната система, която не е в състояние да ни предпази от убийците на нашите деца. Разделението в българското общество е асиметрично и това създава дисонас“.

По думите на Стойчев е налице такава обществена конфронтация, в която се делегитимира само съда като институцията, която да раздава правов ред. Според него това е една и от причините да има толкова ниско доверие в съда.

Стойчо Стойчев изрази мнение и за протеста на журналисти за свободата на словото:

„Свободата на словото е ежедневна битка и трябва да се отстоява не само от журналистите, но и от всички хора. В днешно време не говорим просто за цензура или за свободно слово, а за подмяна на информация, за т.нар. „фалшиви новини“, които изкривяват реалността“.

Интервюто със Стойчо Стойчев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40