Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът Николай Волев: Киното е скъпо удоволствие

Николай Волев
Снимка: личен архив
В киното, за да се завърти цялата машина, да се произведе един филм в днешно време, минават понякога  5 до 6 години. Надеждата му е, че българите, които напуснаха страната ще започнат да се връщат. Той е режисьор на филмите "Маргарит и Маргарита", "Да обичаш на инат",  "Дом номер 8" , "Извън пътя". 

"Преди, когато държавата изцяло финансираше киното, този цикъл беше сведен до една година и там си беше ясно, всичко беше даже под една година. И всички онези филми, които сега продължават да радват след толкова години толкова много милиони българи, са произведени по много по-лесен и бърз и ефективен начин. Тогава системата беше копирана от Холивуд, колкото и да говорят за политическа цензура, самата система на производство беше въведена от един много мъдър и умен човек. Типично холивудска продуцентска система с нужния контрол и нужните темпове, за да не се харчат излишно пари. Докато сега по 3,4,5 години минават, докато се завърти цикълът от начало - кандидатстване, финансиране частично", каза Николай Волев в предаването "Графити по въздуха".

За връзката между киното и театъра

"Докато в театъра това е много по-опростено. Средствата са много по-малко."

Лишен съм от възможността да правя документално кино

"Киното е скъпо удоволствие. Театърът е много по-евтино удоволствие. Десетократно по-евтино удоволствие. Киното е много скъпо удоволствие и ако то не получава нужната подкрепа от държавата, не може нищо да се направи."

"Елизабет - жена по случайност" е едно произведение, което отдавна ме вълнува, казва режисьорът Николай Волев

"На стари години тя си наумява, първо е лудо влюбена в 34-годишен по-млад мъж от нея и второ си е наумила, че Шекспир работи подмолно, за да я свали от трона. Това, разбира се, са трагикомични елементи, върху които разсъждава и Дарио Фо и които ме привлякоха, защото човешката природа често пъти е толкова парадоксална и толкова смешна, и нелепа, че на пръв поглед изглежда невероятна."

Сменил е различни професии

"Баща ми от малък още от предучилищна възраст всяко лято от първи клас нататък, всяка ваканция той настояваше аз да работя. Помагал съм на баба ми да ниже тютюн, след това съм простирал тухли, след това съм поливал панели, брал съм домати, какво ли не. Работил съм по време на следването какви ли не професии, за да се издържам."

За да проникне човек в психиката, трябва да познава максимално много хора

"Спомням си на един фестивал в Гърция преди 89-та, когато участвах с "Дом номер 8" и започнах да говоря колко е ужасно да се създава изкуство тук и те се нахвърлиха върху мен, защото се оказа, че всички в Гърция, които се занимават с изкуство, са леви. Те казваха "Недей, ти не си ял попарата на бедния капиталистически свят". Богатият капиталистически свят е едно, но бедният... Там държавата лишава точно хората на изкуството от онези средства, които са жизнено необходими да има нормален процес, културен процес и всичко е подчинено на рекламата, на пазара, на търговията, на алъш вериша." 

"Надявам се, че нещата ще тръгнат в добра посока и че хората, които напуснаха България, ще започват да се връщат, защото извън всичко това дадеността на България е райска", каза режисьорът Николай Волев.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20