Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Форум, посветен на сърдечно-съдовите заболявания, започва в София

Снимка: Архив

В София се открива тридневната 11-а научна среща на "Сдружението на обучителите и изследователите по обща медицина". На форума ще се обсъдят предизвикателствата пред семейния лекар при лечение на сърдечно-съдови заболявания, съобщи пред "Хоризонт" доц. Радост Асенова, председател на сдружението:

"Идеята е да се разгледат възможностите на високоспециализираното изследване като ехокардиография, коронарография, какви са показанията, противопоказанията за това общопракикуващите лекари да насочват пациентите към специалисти кардиолози и тъй като проследяването на практика се извършва с обща практика, да се обсъдят проблемите, които нас ни вълнуват".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Депутати от ПП-ДБ дават брифинг за медиите в Народното събрание.

ПП-ДБ предупреди за колапс на здравеопазването

От парламентарната група на ПП-ДБ са внесли проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия за осигуряване на медицински сестри и акушерки. Депутатът Лена Бориславова припомни задълбочаващия се проблем с липсата на медицинските кадри: "В противен случай, ако така продължаваме, българското..

публикувано на 25.07.24 в 13:19

Проф. Димитър Вацов: Гласоподавателите да се посъбудят и да дадат ясно вота си в една посока

" Не виждам никакъв шанс за решение сега без избори. Изборите са неизбежни. Въпросът е дали ще са избори, които ще дадат решение, или ще са още едни избори, които ще ни завъртят отново в спиралата на поредните предсрочни избори, служебни правителства и т.н.". Това заяви пред БНР проф. Димитър Вацов - философ, преподавател в Нов български..

публикувано на 25.07.24 в 13:13

Страните-членки трябва да номинират кандидатите си за еврокомисари до 30 август

Страните-членки на ЕС трябва да номинират своите кандидати за еврокомисари до 30 август, се казва в писмо, изпратено от Европейската комисия до държавите от Общността. Някои от тях вече са обявили своите кандидати. България не е сред тях. Наскоро служебният премиер Димитър Главчев заяви, че е най-добре това да бъде направено от редовно правителство...

публикувано на 25.07.24 в 12:57

НС прие промени за размера на обезщетенията за безработица

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Те предвиждат при определяне размера на обезщетенията за безработица на осигурявалите се в България и в страни от ЕС, да не се вземат предвид само доходите от последната работа, каквато е практиката досега, а изчисленията да се правят на база последните 24 календарни..

публикувано на 25.07.24 в 12:53

"Възраждане": Над 2 млн. коли са заплашени от спиране заради проблем в Наредбата за ГТП

От партия "Възраждане" алармираха за проблеми с Наредбата за годишните прегледи, в която има нови еко критерии. Според депутата Ангел Славчев всички бензинови автомобили, произведени след 2002 г., има вероятност да бъдат спрени от движение. "Ако имате автомобил в момента на бензин и на газ, той много трудно минава проверка. Направихме срещи със..

публикувано на 25.07.24 в 12:48
Симона Радева

Прокуратурата праща на съд бившата полицайка Симона Радева

Две години след тежката катастрофа с две загинали млади жени на столичния булевард "Черни връх", прокуратурата прати на съд бившата служителка на 4-то РПУ Симона Радева. Тя е обвинена, че е помогнала на осъдения на две инстанции на 20 години затвор Георги Семерджиев да се укрие от разследващите. От Софийската районна прокуратурата уточняват,..

публикувано на 25.07.24 в 12:35
Калин Стоянов пристигна в с.Петрово, за да се запознае с обстановката.

Стоянов за пожара в Гърция: Имаме готовност да противодействаме, ако тръгне отново към нас

Няма реална опасност пожарът от Гърция в планината Славянка да навлезе отново на българска територия. Има достатъчно сили по граничната просека, както и готовност при промяна на ситуацията за използване на допълнителен ресурс, включително и летателна техника. Това заяви на брифинг вътрешният министър Калин Стоянов, който преди малко пристигна в..

публикувано на 25.07.24 в 12:12