Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Недкова: Исканията на всички медицински работници са еднакви

Снимка: БГНЕС, архив

„Исканията на всички медицински работници са еднакви. На един протест на 12 май 2018 година те бяха ясно формулирани, но не се случиха и това провокира много хора да излязат ефективно да протестират, други подаваха оставки, писахме писма, но нищо не постигнахме. Практиката показва, че трябва да има протести и затова решихме, че трябва да има един голям протест, за да може да се изрази мнението на работещите в системата“. Това каза пред БНР Петя Недкова - председател на Националния съвет по качество към Асоциацията на специалистите по здравни услуги, едни от организаторите на протестите. 

Разделението

Тя изрази разочарование, че Българският лекарски съюз и другият национално представен синдикат КТ „Подкрепа“ са се отказали да участват в днешния протест, като са посочили аргумент, че вече имат дадени обещания на исканията им.

Недкова уточни, че медицинските сестри, водени от Мая Илиева, също не са се включили в протеста днес, но те имат същите искания.

По думите ѝ браншът не е толкова разделен, колкото по различен начин се опитват да постигнат някакви цели. „Има някакво наслоено напрежение“, призна тя.

Има средства в системата

„Нямам надежда. И 400 млн., и 600 млн. да бъдат отпуснати, няма как да ги получим, защото те и сега съществуват в системата, но те не достигат до медицинските сестри", заяви Недкова в предаването „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“ и уточни:

„Искаме да има стандарти, да е ясно, че тези средства, дори и да се увеличат парите по клинични пътеки, те трябва да бъдат разпределени върху оптималния брой хора, които работят. Затова настояваме от много години да има методика за определяне на нуждите от персонал, защото това е огромен проблем“.

По думите на Недкова има нужда от ясна методика за разпределение на отпуснатите пари и ефективен контрол върху това, като се съобрази със стандартите за брой персонал и тежестта и броя на пациентите.

Липсва предвидимост

Петя Недкова коментира, че се създава огромно напрежение, защото няма никаква предвидимост за това какво ще се случи със здравната система изобщо, защото никой не иска да учи, за да работи като медицинска сестра или акушерка. 

„До края на годината ще бъде подписан новият Национален рамков договор и ще следим дали ще бъдат включени в него обещаните пари. Ако не се подобри положението ни, Асоциацията на специалистите по здравни услуги ще организира ефективни протести“, категорична бе Недкова.

Цялото интервю на Людмила Железова с Петя Недкова в предаването „Нещо повече“ можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

КНСБ иска още 200 млн. лева в бюджета на НЗОК

200 милиона лева повече в бюджета за догодина за болнично лечение поиска КНСБ в Международния ден за достоен труд. Стотици здравни работници от цялата страна се включиха в протеста пред Министерския съвет за по-високи заплати и нормални условия на..

обновено на 07.10.19 в 15:35
Президентът на КНСБ Пламен Димитров проведе брифинг след среща в Министерски съвет с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и вицепремиера Томислав Дончев.

КНСБ и МЗ договориха 200 млн. лева повече за болнична помощ

200 милиона лева повече за болнична помощ през бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъдат заложени за догодина. Това договориха на среща КНСБ и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той заяви, че три четвърти от парите..

публикувано на 07.10.19 в 13:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на..

публикувано на 25.04.24 в 21:54

България и още 17 държави призовават "Хамас" да освободи заложници, отвлечени от Израел

18 държави, сред които и България, призовават в публикувано днес общо изявление палестинската групировка "Хамас" да освободи болните, възрастните и ранените заложници, които отвлече от Израел преди повече от 200 дни - на 7 октомври 2024 година. 18-те..

публикувано на 25.04.24 в 21:22