Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Руанда, която топи стереотипи

Днес африканската страна е сигурно, чисто и зелено място за живеене, разказва Валентина Венкова

4
Снимка: Личен архив

„В България живеем на бързи обороти, правим много неща и ги правим импулсивно, даже инертно. Като че ли не успяваме да се замислим за това кое е важно в живота ни.“ Мнението е на Валентина Венкова, която след пребиваване в Руанда променя тотално житейския си път и ценности. Руанда отвя всичките ми стереотипи за Третия свят, споделя тя пред „Хоризонт“.
     

Семейството ми имаше уникалната възможност да живее толкова дълго в Руанда, започва разказа си Валентина Венкова, която е оценила шанса си да попадне в непознатата за нея африканска страна. За да се убеди, че „днес Руанда е една много сигурна, чиста и спокойна страна за живеене, особено с деца.“

Снимка: Личен архив

Със съпруга си и двете им дъщери живее и работи в Москва между 2011 и 2016 година. „2016-а бяхме вече тръгнали да се връщаме в България, когато на мъжа ми му предложиха работа в Руанда. Беше изненадващо за нас.“

От стереотипите към откритията за Руанда

Като повечето хора също бях изпълнена с предразсъдъци и стереотипи – за Африка като цяло, да не говорим за Руанда, на базата на филма „Хотел „Руанда“, който много хора са гледали, признава Валентина, според която повечето хора свързват Руанда с бедност, замърсяване, корупция, войни и престъпления. Сега в Руанда, както и в съседните Кения и Танзания найлоновите торбички са забранени от години със закон и още на летището, ако влизаш като турист, те отклоняват към близкото кошче, пояснява тя.

Снимка: Личен архив

Руанда днес е зелена. Наричат я „страната на хилядите хълмове“. В градовете всички градинки са спретнати и редовно поддържани, допълва впечатленията си Валентина Венкова. „Бракониерството е забранено със закон и грешното ни разбиране, че на сафари се убиват животни, за съжаление все още съществува, отдавна не е така реално. Отделят се много средства от правителството за консервация на природата и на дивите видове.“

Именно дивият свят на Руанда оставя и най-силен отпечатък в спомените на Валентина. И до днес, вече в България, си реди овален пъзел на Африка с животни и растения, обитаващи различни части на континента. Именно в Руанда тя научила и защо жирафите никога не "сядат" и не "лягат" и спят прави.

Нови пътища и бутиков туризъм

Има бум в оптимизацията на инфраструктурата. Тъй като страната не е облагодетелствана с природни богатства, които могат да дадат икономически тласък, управляващите ориентират страната към развитието на луксозен туризъм за по-платежоспособни туристи, разказва още Валентина.

„Правителството си е поставило много амбициозна цел – да превърне Руанда в Сингапур на Африка, именно привличайки инвестиции, оптимизирайки своята инфраструктура, привличайки платежоспособни туристи. Руанда може да служи като пример за успех не само на другите африкански страни, но и за много страни от развития свят“, коментира Валентина Венкова.

За разлика от други дестинации от Третия свят, където чуждестранните резиденции са изолирани от реалния свят в затворени комплекси, в Руанда не е така и Валентина и семейството й са обитавали квартал с местни жители, с които са общували ежедневно.  

Снимка: Личен архив

Харесала й първичността на заобикалящата ги среда. „Начинът на живот на местните хора – по-примитивен, по-спокоен, минималистичен. Липсата на много вещи и възможности, които ние приемаме за даденост в западния свят. Тези неща, които присъстваха там и бяха толкова различни от света, който познаваме, отключиха в мен един бавен, ключов процес на трансформация. Аз станах по-осъзната социално, екологично, по-отговорна относно начина на възпитание на децата си, започнахме да обръщаме повече внимание на ценности, които бяха изтикани назад – толерантност, готовност да помогнеш безвъзмездно. Не се бях занимавала с доброволческа дейност преди в живота си, докато тя стана част от моя живот в Руанда.“

Животът в Руанда повлиял толкова силно на Валентина, че тя взела решение да промени професионалния си път и след завръщането си в България да започне обучение по ранно детско развитие.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Несебър

Любомир Аламанов: Българите няма да се върнат на Черноморието

Загубиха ли безвъзвратно българските морски курорти родните туристи? Покрай поредния казус, взривил общественото мнение - този с плажа в местността Алепу , поредният протест събра любители на природата и противници на презастрояването на българския бряг . „ Откраднаха ни Черноморието. Откраднаха ни спомените дори .“ „ Заради такива неща..

публикувано на 04.06.20 в 11:39

Липсващите звуци на Ню Йорк

Пандемията от Covid-19 промени пейзажа на големите градове по света. Трафикът изчезна, градскияj транспорт опустя, барове затвориха врати. Промяната нарисува ново ежедневие, без познати елементи.  Празните пространства обаче "отключиха" проект, който цели да запълни празнотата в мегаполиса.  Въведените мерки за социална..

публикувано на 04.06.20 в 09:24

Издателят Манол Пейков: Намаляването на ДДС за книгата е малка революция

Намаляването на ДДС за книгата ще има ефекта на малка революция, а читателят ще получава по-качествен продукт на същата цена. Това мнение изрази в предаването "Графити по въздуха" издателят и преводач Манол Пейков. По думите му това отдавна е трябвало  да се случи, защото само България и Дания в целия Европейски съюз използват пълната ставка и това..

публикувано на 03.06.20 в 17:34

Екология и пандемия

Научихме ли уроците от пандемията и как ще изглежда „новото нормално“ на фона на спасителните икономически мерки за възстановяване след Covid-19? Пресилено ли е очакването светът да се промени и да стане по-зелен, да живее по-бавно и с повече мисъл за бъдещето? „Въпросът е по какъв начин ще се промени светът. Много хора смятат, че едва ли..

публикувано на 03.06.20 в 14:39

Кой носи отговорност за неработещите пречиствателни станции

„ Постоянно догонваме европейското законодателство, което непрекъснато се променя“ . Това каза пред БНР министърът на околната среда и водите Емил Димитров, а повод за неговия коментар е изпратено становище на Европейската комисия за допуснати пропуски в прилагането на Директивата за пречистване на градските отпадъчни води, което е първата..

публикувано на 02.06.20 в 14:39

Сценарии за бъдещето - адаптиране към променения климат или миграция

Тазгодишният януари според Световната метеорологична организация глобално за света е бил най-топлият, откакто се правят метеорологични измервания.  „ Ту ни е студено, ту ни е топло и всеки път казваме – такова нещо не се е случвало, но то се случва все по-често “, казва г л. ас. д-р Лилия Бочева от Националния институт по метеорология и..

публикувано на 02.06.20 в 10:20
Капалъ чаршъ

Трудни времена за Капалъ чаршъ

Емблематичният за туристите истанбулски покрит пазар Капалъ чаршъ отново е отворен за посещения.  С малка церемония и при строги мерки за дезинфекция и дистанция една от главните порти на покрития базар беше тържествено отворена в присъствието на областния управител на Истанбул, на кмета на местната община Фатих и на председателя на Управителния..

публикувано на 02.06.20 в 08:54