Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Руанда, която топи стереотипи

Днес африканската страна е сигурно, чисто и зелено място за живеене, разказва Валентина Венкова

4
Снимка: Личен архив

„В България живеем на бързи обороти, правим много неща и ги правим импулсивно, даже инертно. Като че ли не успяваме да се замислим за това кое е важно в живота ни.“ Мнението е на Валентина Венкова, която след пребиваване в Руанда променя тотално житейския си път и ценности. Руанда отвя всичките ми стереотипи за Третия свят, споделя тя пред „Хоризонт“.
     

Семейството ми имаше уникалната възможност да живее толкова дълго в Руанда, започва разказа си Валентина Венкова, която е оценила шанса си да попадне в непознатата за нея африканска страна. За да се убеди, че „днес Руанда е една много сигурна, чиста и спокойна страна за живеене, особено с деца.“

Снимка: Личен архив

Със съпруга си и двете им дъщери живее и работи в Москва между 2011 и 2016 година. „2016-а бяхме вече тръгнали да се връщаме в България, когато на мъжа ми му предложиха работа в Руанда. Беше изненадващо за нас.“

От стереотипите към откритията за Руанда

Като повечето хора също бях изпълнена с предразсъдъци и стереотипи – за Африка като цяло, да не говорим за Руанда, на базата на филма „Хотел „Руанда“, който много хора са гледали, признава Валентина, според която повечето хора свързват Руанда с бедност, замърсяване, корупция, войни и престъпления. Сега в Руанда, както и в съседните Кения и Танзания найлоновите торбички са забранени от години със закон и още на летището, ако влизаш като турист, те отклоняват към близкото кошче, пояснява тя.

Снимка: Личен архив

Руанда днес е зелена. Наричат я „страната на хилядите хълмове“. В градовете всички градинки са спретнати и редовно поддържани, допълва впечатленията си Валентина Венкова. „Бракониерството е забранено със закон и грешното ни разбиране, че на сафари се убиват животни, за съжаление все още съществува, отдавна не е така реално. Отделят се много средства от правителството за консервация на природата и на дивите видове.“

Именно дивият свят на Руанда оставя и най-силен отпечатък в спомените на Валентина. И до днес, вече в България, си реди овален пъзел на Африка с животни и растения, обитаващи различни части на континента. Именно в Руанда тя научила и защо жирафите никога не "сядат" и не "лягат" и спят прави.

Нови пътища и бутиков туризъм

Има бум в оптимизацията на инфраструктурата. Тъй като страната не е облагодетелствана с природни богатства, които могат да дадат икономически тласък, управляващите ориентират страната към развитието на луксозен туризъм за по-платежоспособни туристи, разказва още Валентина.

„Правителството си е поставило много амбициозна цел – да превърне Руанда в Сингапур на Африка, именно привличайки инвестиции, оптимизирайки своята инфраструктура, привличайки платежоспособни туристи. Руанда може да служи като пример за успех не само на другите африкански страни, но и за много страни от развития свят“, коментира Валентина Венкова.

За разлика от други дестинации от Третия свят, където чуждестранните резиденции са изолирани от реалния свят в затворени комплекси, в Руанда не е така и Валентина и семейството й са обитавали квартал с местни жители, с които са общували ежедневно.  

Снимка: Личен архив

Харесала й първичността на заобикалящата ги среда. „Начинът на живот на местните хора – по-примитивен, по-спокоен, минималистичен. Липсата на много вещи и възможности, които ние приемаме за даденост в западния свят. Тези неща, които присъстваха там и бяха толкова различни от света, който познаваме, отключиха в мен един бавен, ключов процес на трансформация. Аз станах по-осъзната социално, екологично, по-отговорна относно начина на възпитание на децата си, започнахме да обръщаме повече внимание на ценности, които бяха изтикани назад – толерантност, готовност да помогнеш безвъзмездно. Не се бях занимавала с доброволческа дейност преди в живота си, докато тя стана част от моя живот в Руанда.“

Животът в Руанда повлиял толкова силно на Валентина, че тя взела решение да промени професионалния си път и след завръщането си в България да започне обучение по ранно детско развитие.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Светла Стайкова

Пандемията ще остави трайни последици у най-малките и тийнейджърите

„Последните изследвания сочат, че за периода от началото на пандемията досега има увеличение на случаите на търсене на психологическа помощ от родители за децата им заради трудности в поведението им “, каза пред БНР Светла Стайкова, клиничен психолог в Клиника по детска психиатрия „Св. Никола“ , УМБАЛ „Александровска“: „Това си го..

публикувано на 25.09.20 в 17:47
Джама ел Фна, Маракеш

На училище с овните на Маракеш и ибадитите в Оман

След като открихме учебната година у нас, „Изотопия” се амбицира да започне и академичната, но по мароканския календар. Въпреки че учениците там са в клас още от 1 септември, 25-и бележи стартът за студентите.  Повод да ви запознаем с млада жена, която знае това най-добре, защото преподава в марокански университет. Д-р Биляна Попова е..

публикувано на 25.09.20 в 14:08

Могат ли софийските канали да станат атрактивна част от града

Реките на София стават паркове за два дни този уикенд. Това ще се случи в рамките на тематичен фестивал за бъдещето на каналите в столицата. Инициативата за преобразяването на градските канали на фондация "Колективът" е дългосрочна. Целта е те да бъдат урбанистично приобщени. В събота и неделя ще имаме възможност да прекараме време..

публикувано на 25.09.20 в 11:30
Борис Вангелов

Борис Вангелов: Демографията ще ни принуди да върнем наборната служба

„Ако не въведем наборната служба в близките 1-2-3 години, самите обстоятелства в бъдеще, и то недалечно, ще ни принудят да я въведем, най-вече демографският фактор.“ Това прогнозира пред БНР Борис Вангелов, заместник-председател на Комисията по отбрана в Народното събрание . Идеята на ВМРО за доброволната казарма мина на първо четене с одобрени..

публикувано на 25.09.20 в 08:39
Дубравка Угрешич

Дубравка Угрешич: Превърнахме се в психични инвалиди

На книжния пазар излиза ново допълнено и преработено издание на „Американски речник“ на Дубравка Угрешич.  Новото издание съдържа постскриптум от гледна точка на съвремието ни, обясни авторката в предаването "12+3". „Цялата конструкция на тази книга е необикновена. Някой, който вътрешно се чувства като емигрант, който бяга от родината си,..

публикувано на 24.09.20 в 15:29

80 на сто спад на пътници на бургаското летище

86 на ста е регистрираният спад на обслужените пътници на бургаското летище от началото на годината досега. Данните са съпоставени с миналата година. Въпреки очакванията за удължаване на туристическия сезон по Южното черноморие цифрите за септември показват, че до момента чартърните полети са едва 349 при 3 хиляди полета за миналия..

публикувано на 24.09.20 в 14:28

С какво се хранят децата в училище и около него

„Около училищата има павилиончета, магазинчета, в които се предлагат всички възможни изкушения за децата, по правило вредни. Като започнете от шумящите опаковки, в които най-често намираме чипсове и други популярни храни, често наричани junk, като минете през всички безалкохолни сладки неща, които съдържат изключително много захар и стигнете до..

публикувано на 24.09.20 в 11:14