Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марияна Кукушева: Няма да позволим БДС да отпадне при храните за деца

Браншови организации гневни от проектонаредба за детското хранене

Димитър Зоров: Намесата на Бойко Борисов може би е единствената рецепта

Снимка: Радио ВИДИН

Българският държавен стандарт (БДС) няма да бъде задължителен за продуктите за здравословно хранене на децата между 3 и 7 години. Това предвиждат промени в Наредба 6 за здравословното хранене на децата.

А браншовите организации настояваха храните за децата да бъдат по БДС, за което през юни беше постигнато съгласие на Консултативния съвет към здравното министерство.

В предаването „Преди всички“ Марияна Кукушева от Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите обаче подчерта, че резултатът е подменен.

„Преди 20 дни изведнъж разбрахме, че наредбата предстои да бъде внесена в Министерски съвет, само че всички храни, които са свързани с хляб, брашно, мляко, сирене, масло, кашкавал, определени месни продукти, консерви, включително растителни мазнини не са изрично изписани да бъдат по БДС“, каза тя.

„Лицето, което отговаря на ниво зам.-министър на здравеопазването, е Светлана Йорданова, която до този момент винаги е била наш добър приятел, съмишленик и човек, който е ангажиран с темата за здравословното хранене на населението. Ужасното е, че в тази работна група участват специалисти, професори, експерти по хранене, юристи, които много спокойно обясняват, че няма никакъв проблем да има различни стандарти“, добави Марияна Кукушева.

„В сферата на храните има над 200 стандарта, които в повечето случаи касаят организация на производство, различни технологични и хигиенни процеси, но в никакъв случай не касаят състава на храните. Утвърдените браншови и БДС стандарти са важни за всички, защото те гарантират качеството на състава на суровините, а тези суровини обикновено са произведени в България“, обясни още тя.

Няма да позволим това да се случи 

В момента наредбата е в точка на замръзване, посочи Марияна Кукушева.

Тя предположи, че вероятно се изчаква да минат местните избори:

„Нито производителите, нито потребителите, нито майките, нито децата ще позволим това да се случи в България. Нужно ли е да тръгнем по пътеката за срещата с висшето държавно ръководство, да занимаваме премиера и с този въпрос, за да се случат нещата така, че да бъдат от полза на обществото?“.

Финансовият фактор не е водещ

 „Когато говорим за здравето на най-младото общество, което трябва да формира своите навици, не може да се съобразяваме и да е водещ фактор 2 или 5 стотинки в дневната норма на изхранването. Това е недопустимо. Учудвам се на арогантността на Министерството на здравеопазването“, каза от своя страна Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

„В България няма синхронизация между отделните ведомства и това води до намиране на врата в полето, която в последствие няма да се изпълнява. Всичко е свързано с това – да припечелят от някои търговски фирми още пари. Комерсиалността явно в последно време е водеща пред морала и здравословното хранене на децата“, добави Зоров.

Рецептата - Бойко Борисов

В тази държава може би намесата на Бойко Борисов е единствената рецепта за успех, отбеляза още той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизвикателства на осиновяването

Осиновеният човек избира дали да потърси произхода си, не е задължително този човек да поиска да измине този личен път. Но ако реши да го направи, е добре да има подкрепата на своите осиновители. Това разказва пред БНР детският психолог Невена Иванова, която като осиновено дете е минала по този път.  Колкото по-рано се обясни на едно дете, че е..

публикувано на 29.03.24 в 06:50

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05